• 1915'i soykırım olarak niteleyen karar tasarısı 24 nisan 2015 cuma almanya parlamentosuna gelecek. alman hükümeti son anda karar değiştirerek tasarıya destek vereceğini duyurdu.

    (bkz: liman von sanders)
    (bkz: fritz bronsart von schellendorf)
  • en beklemediğim ülkenin soykırımı tanımasıdır. ayrıca diasporamızın ne kadar güçsüz olduğunu göstermektedir.

    sen hala yurt dışında en büyük nüfusunun bulunduğu yerde sözünü geçiremiyorsan bir problem var demektir.
  • bildiğim kadarıyla almanya, sözde ermeni soykırımını tanıyalı 10 yıl kadar oldu.* hatta 20 bin ermeninin, 2 milyon türkün yaşadığı bir ülkede ermeni soykırımı kabul edildi denilerek, almaya'da yaşayan türk gurbetçilerin bu gibi konularda ne işe yaradıkları epey tartışma konusu olmuştu.
  • türkiye için yok hükmünde olacaktır.

    sana tank satarım ama pkk'ya karşı kullanamazsın diyen ülkeden beklenebilecek, şaşırtmayan harekettir.
  • “onların (ermenilerin) kaderi 20’nci yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ediyor. aynı zamanda holocaust’un (yahudi soykırımı) eşsiz olduğunun ve almanya’nın bunun suç ve sorumluluğunu taşıdığının bilincindeyiz.”

    metinde böyle bir bölümün bulunması ayrıca olgunluktur. ermeni soykırımı'nı tanırken, hitler'in ittihatçılardan bir hayli etkilendiğini cümle alem bildiği halde yine de yahudi soykırımı'nı buna bağlamak gibi bir kolaycılığa kaçmadan, "eşsiz" olarak tanımlamak ciddi bir samimiyet ve olgunluk göstergesidir gerçekten de.

    bununla beraber bugüne dek göte göt diyen diğer ülkelerden farklı olarak, türklerle iletişimlerinin ciddi bir tarihi ve kendisinin de holocaust geçmişi olan almanya gibi bir ülkenin ermeni soykırımı'nı tanımış olmasının yankıları büyük ve sarsıcı olacaktır. elbette türkiye, "bölünmez bir bütün olduğu devleti ve milleti" ile ilk olarak kati bir karşı çıkış sergileyecektir ama almanya'nın bu adımı, bence ermeni soykırımı ile türkiye'nin ileride yüzleşmesinin de bir ilk adımıdır aslında. (gerçekten böyle düşünüyorum. yoksa niye yazayım olm inanmadığım şeyi ehehe.)

    ve tabii, türkiye yüzleştiğinde de umarım yukarıda bahsettiğim olgunluğa da azıcık sahip olarak yapar bunu. vay efendim, "bize soykırımı gavurlar öğretti" demeye falan kalkışmadan...

    velhasıl, hayırlısı cnm yha.
  • tarihinde seve seve adolf hitler gibi bir insana iktidarı vermiş insanların, bu adama büyük güç sağlayıp bir çok alanda soykırımlara sebep olmuş insanların henüz kendi tarihiyle net ve tam olarak yüzleşmeden başka tarihlere bulaşmasıdır. hayır almanya halkının adolf hitler'in yarattığı korkunç tarihiyle henüz tam olarak yüzleştiğini kabul etmiyorum.
  • yanlış önermedir.
    almanlar soykırımı çok daha önceden tanırlar.
    hatta tanımak şöyle dursun, 1941'den beri can ciğer kuzu sarması oldukları bilinir.
  • bu elemanlar zaten çok önceden tanımıştı ama ortada yanlış bir durum yok, doğru bir karar verilmiştir. artık gerçeklerden daha fazla kaçmamak gerekmektedir.
hesabın var mı? giriş yap