• 16 nisan - 1 mayis 2005 tarihleri arasinda yapilacaktir.

    edit: daha once aciklanan ve geleneksel olarak nisanin 3-4. haftasi yapilan festival bu sene 2-17 nisan tarihleri arasina alinmistir.
  • 2-17 nisan 2005 tarihleri arasinda gerceklesecek senlik.
    oncekiler icin:
    (ara: istanbul film festivali)
  • 2-17 nisan 2005 tarihleri arasında yapılacak olan, iksv 'nin sitesinde çıkan ilk haberler doğrultusunda filmlerinin gösterime gireceği açıklanan ilk isimler neil jordan, roman polanski ve pietro germi olan, amenabar'ın mar adentro'su gelse de gitsek dediğimiz, an itibariyle 60 gün kalmış olan festival.

    edit: amenabar'ın mar adentro'su çoktan gelmiştir, gitmişizdir, görmüşüzdür...
  • ustalara saygi bolumunde yavuz turgulun olacagi, bu sayede onun turk sinemasinda devrim yaratmis,cok basarili filmlerini bir de sinema salonunda izleme keyfinin yasanacagi festival.. 11 mart itibariyle once iksv uyelerine, daha sonra da butun sinemaseverlere on bilet satis programi baslayacak, kacirmamak icin dikkatli olunuz, programi takip ediniz, bir de axess sahibi degilseniz derhal akbank a basvurunuz ki indirimli bilet alabilin; zira festivallere bankalarin ana sponsor olma trendi devam ediyor..
  • bu yılki kitapçığının 11 mart'tan itibaren dolaşıma çıkacağı, indirimli bilet satışının ise 18-20 mart tarihleri arasında sesam'da yapılacağı açıklanmıştır.

    birkaç küçük ayrıntı vermek gerekirse; harvey keitel geliyor. yavuz turgul'un muhsin beyi de gösterilecek. festival afişi ise young&rubicam hazırlamış bu sene. tv reklamlarını merakla bekliyoruz.
  • festival sponsorluğunu akbank 'ın üstlendiği 24. uluslararası istanbul film festivali , bu yıl çarpıcı, yeni, şaşırtıcı, nitelikli filmler, özel gösterimler, yıldız konuklar ile usta yönetmenlerin katılacağı söyleşiler gibi yan etkinliklerle 2 – 17 nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

    festival programı; geçtiğimiz yıl belli başlı festivallere katılmış, övgü ve ödüller almış, başarısını kanıtlamış yeni yapıtların yanısıra, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren yaklaşık 170 film le sinemaseverleri nisan ayında yine sinema salonlarına hapsedecek. 62 ülke nin sinemalarından derlenen programda, belgeseller ve canlandırma sinemasının yaratıcı örneklerini de bulacaksınız.

    istanbul film festivali'nin festival sponsorluğu 'nu türkiye'nin kültür sanat hayatına ve içinde yer aldığı toplumun sosyal yaşamına katkıda bulunmayı misyon edinen akbank üstlendi.

    festival'de beyoğlu sineması'nın sponsorluğunu, türk sinemasında film üretimine önemli destek sağlayan efes pilsen üstlendi.

    uluslararası istanbul film festivali'nin bu yılki afişi yine young & rubicam / reklamevi tarafından hazırlandı.

    24. uluslararası istanbul film festivali'nin basın toplantısı'na festival'in kapanış filmi olarak gösterilecek olan bombon-el perro / bombon-köpek adlı filmin yönetmeni carlos sorin de katıldı. san sebastian film festivali'nde büyük jüri ödülü kazanan bombon-el perro / bombon-köpek'in yönetmeni carlos sorin, barbar film'in konuğu olarak eşiyle birlikte istanbul'da bulunuyor. yönetmenin “arjantin hikayeleri” adlı filmi daha önce ülkemizde gösterime girmişti.

    festivalle ilgili ön bilgilerin yer aldığı föy 5 mart itibarıyla ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. sinemaseverler on beş gün boyunca ellerinden düşürmeyecekleri istanbul film festivali kitapçığını 12 mart cumartesi gününden itibaren festival sinemalarından (emek, atlas, sinepop, beyoğlu ve rexx), atatürk kültür merkezi ve istanbul kültür sanat vakfı'nın beyoğlu'ndaki merkezinden temin edebilecekler.

    festival'de yeni bölümler

    istanbul film festivali bu yılki programında iki yeni bölümle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor: “geleceğin karanlık yüzü” ve “gençler… gençler…”.

    geleceğin karanlık yüzü : distopya (5 film)
    festival'in bu yılki sürpriz bölümlerinden biri, birçok düşünür, yazar ve yönetmene ilham veren “distopya” kavramını kurgulayan filmlerin buluştuğu “geleceğin karanlık yüzü”. bu bölüm filmleri arasında, star wars'un yaratıcısı george lucas 'ın ilk filmi olan ve geçen yıl yeniden kurgulanan versiyonuyla sunulacak thx1138 ve yenilenmiş kopyası 2005 şubat ayında gerçekleştirilen berlin film festivali'nden sonra dünyada ilk kez istanbul'da gösterilecek olan terry gilliam 'ın bilim kurgu klasiği brazil var. ayrıca, the guardian tarafından tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmi seçilen ridley scott 'ın efsane filmi bıçak sırtı / blade runner , jean-luc godard 'ın başyapıtlarından haftasonu / week-end de bu bölümde yer alıyor. bu arada, godard'ın 2004 yapımı son filmi müziğimiz / our music ' in de festival programında olduğunu hatırlatalım.

    gençler… gençler… (8 film)
    festival'de bir başka bölüm de gençlere ayrıldı. büyüklerin arasında kendilerini yabancı gibi hisseden, kendi özel dünyalarında, bambaşka değer yargıları ve apayrı kurallarla yaşayan gençlerin sorunlarını, coşkularını ve hayallerini anlatan filmlerin yer alacağı bölümde, geçtiğimiz yıllarda festival'de “bataklık / la cienaga” adlı filmiyle ilgi toplayan lucrecia martel 'in yönettiği, pedro almodovar'ın yapımcılığını üstlendiği küçük azize / the holy girl ve maria victoria menis 'in minik gökyüzü / little sky adlı filmleri dikkat çekiyor.

    festival'de kısa filmler:“hisar kısa film seçkisi”

    uluslararası istanbul film festivali bu yıl türkiye'den kısa filmlere de ev sahipliği yapıyor. ilki boğaziçi üniversitesi mithat alam film merkezi tarafından 18 - 22 nisan 2005 tarihleri arasında düzenlenecek olan “hisar kısa film seçkisi” nin ilk gösterimi istanbul film festivali'nde gerçekleştirilecek.

    reha erdem, atilla dorsay, yeşim ustaoğlu ve derviş zaim'in seçimiyle, 2004 yılında gerçekleştirilmiş ‘en iyi filmler' den oluşan “hisar kısa film festivali” nin amacı başarılı kısa filmleri ve kısa filmcileri yurt dışındaki festivallere ve fil m m erkezlerine taşımak. “hisar kısa film festivali” yle ilgili ayrıntılı bilgi için : www.hisarfilm.com

    yıldız konuklar

    piyano filmiyle cannes film festivali'nde altın palmiye kazanan ilk kadın yönetmen olan jane campion ve sinema tarihinin en etkileyici erkek oyuncularından harvey keitel istanbul film festivali'ne konuk oluyor. festival'in uluslararası altın lale yarışması jüri başkanı olan jane campion festivalin ikinci haftası boyunca, harvey keitel ise 14 nisan'da istanbul'da olacak. harvey keitel ve jane campion 'ın piyano filminin 15 nisan cuma günü saat 19:00'da emek sineması 'ndaki gösterimi öncesinde istanbullu izleyicilerle buluşacağını da vurgulayalım. ayrıca harvey keitel'a 16 nisan cuma akşamı yapılacak kapanış galası'nda “yaşam boyu başarı ödülü” sunulacak.

    valentina cervi
    italya'nın son dönemde yetiştirdiği en başarılı kadın oyunculardan valentina cervi de istanbul film festivali konukları arasında. istanbul film festivali uluslararası altın lale jurisi'nde yer alacak güzel oyuncunun başrolü üstlendiği peter greenaway'in tulse luper'ın çantaları / the tulse luper suitcases üçlemesinin her üç filminin de festival programında yer aldığını hatırlatalım. valentina cervi 10 nisan pazar günü sinepop sineması 'nda gösterilecek olan filmlerden önce izleyiciyle buluşacak.

    emmanuelle béart
    fransız sinemasının yıldızı emmanuelle béart da 1 nisan akşamı yapılacak olan açılış galası'na katılarak “sinema onur ödülü” alacak. güzel oyuncu ayrıca, 2 nisan cumartesi akşamı 19:00 'da emek sineması 'nda gösterilecek olan, yönetmenliğini michel deville 'in yaptığı son filmi terketme sanat ı / the art of breaking up 'ın gösteriminden önce sinemaseverlerle buluşacak.

    kim ki-duk
    berlin ve venedik film festivallerinde büyük ödül kazanan son iki filmi, fedakâr kız / samaritan girl ve boş ev / 3-iron ile festival programında yer alan kore sinemasının en üretken ve başarılı yönetmenlerinden kim ki-duk da beklenen konuklar arasında. bu arada, son on yılda büyük çıkış yapan, dünyanın her tarafında büyük ilgi gören kore sinemasına bu yıl özel bir bölüm ayrıldığını ve haklı intikam / sympathy for mr. vengeance, cinayet günlüğü / memories of murder ve vaha / oasis gibi birbirinden çarpıcı dokuz kore filminin bu bölümde gösterileceğini özellikle hatırlatalım.

    monty montgomery
    yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı olarak çok yönlü ve uç kişiliğiyle tanınan amerikalı yapımcı monty montgomery de bu yılki festival'in konuğu oluyor. türkiye'de büyük ilgi gören david lynch'in “ikiz tepeler” tv dizisinin yapımcısı olan monty montgomery, aynı zamanda “john malkovich olmak”, david lynch'in “vahşi duygular” ve jane campion'ın “bir kadının portresi” filmlerinin yapımcılığını da üstlendi. monty montgomery istanbul film festivali'nin uluslararası altın lale yarışması jürisi'nde yer alıyor.

    alain robbe-grillet
    festival'in istanbul'a gelecek çok önemli bir konuğu da fransız "yeni roman" akımının öncüsü ve "sine-roman" türünün yaratıcısı yazar ve yönetmen alain robbe-grillet . “ ustalara saygı” bölümünde beş filmi gösterilecek olan alain robbe-grillet, 8 nisan cuma günü saat 19:00'da atlas sineması 'nda güzel tutsak / la belle captive filminin gösteriminden önce izleyicilerle buluşacak ve gösterim öncesinde kendisine “yaşam boyu başarı ödülü” sunulacak.

    charles dance
    festival'in açılış filmi olan lavanta kokulu kadınlar / ladies in lavender filminin yönetmeni ve ingiltere'nin en önemli shakespeare oyuncularından biri kabul edilen charles dance da bu yıl festivalin konukları arasında. charles dance açılış galasının ardından lavanta kokulu kadınlar / ladies in lavender 'ın 3 nisan pazar günü saat 21:30'da emek sineması 'nda yapılacak galasında da izleyicilerle buluşacak.

    istanbul film festivali bu yıl aralarında yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, festival temsilcileri yabancı basın mensupları da bulunan yaklaşık 120 konuğu istanbul'da ağırlayacak.

    festival'de yuvarlak masa: “ab ile yüzleşen balkan sineması”

    istanbul film festivali bu yıl, mithat alam film merkezi işbirliğiyle “ab ile yüzleşen balkan sineması” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısına da ev sahipliği yapacak.

    türkiye, yunanistan, bulgaristan ve romanya'dan sinema sektörü çalışanlarının katılacağı “ab ile yüzleşen balkan sineması” yuvarlak masa toplantısı 'nda balkan sinemasının sorunları, yaratıcı temaslar, dağıtım sorunları ve kültürel "gümrük"ler tartışılacak.

    kaynak : (bkz: http://www.iksv.org/film/basinbulteni.asp)
  • john waters , wong kar wai , mike leigh , todd solondz, kim ki duk, woody allen, gregg araki gibi yönetmenlerin en son filmlerini görebilecegimiz film festivali...
  • bilet fiyatlarının önceki yıllara göre çok çok çok hesaplı durduğu,
    yine ömrümüzün en heyecanlı 16 gününü yaşatmaya aday,
    bu haftasonu broşürleri satışa çıkacak olan,
    kore filmleri ile bir heyecan uyandıran,
    piano gösterimi ve jane campion ile harvey keitel ziyaretleri ile heyecana heyecan katan,
    heryılki beklenti dışında özel kişisel sebeplerden ötürü bir an önce gelmesini ve hüzünlü kekremsi bir tat bırakıp, avuçlarımızdan bir balık gibi kayıp uçup gitmesini dilediğimiz etkinlik...
    30u geçmek istiyoruz bu yıl, bu fiyatlarla...
  • great dictator'ün gösterileceği film festivali.
hesabın var mı? giriş yap