• shutter island filminde "teddy* başından beri her şeyin tedavi amaçlı role playing olduğunu biliyordu ve kendisine lobotomi yapılması şeklinde karar verilebilmesi için o da doktorlara oyun oynadı ve kendini hasta gibi gösterdi" gibi absürd bir fikri haklı çıkarabilmek için yanlışlarla dolu ve kendisiyle çelişen bir film analizi yapan kanal.

    herkesin yüzlerce kez yazdığı "canavar olarak yaşamaktansa, iyi bir insan olarak ölmeyi tercih ederim" sözünün filmin temelini oluşturduğu kesin ancak bu saheye kadar yaşanan olayların analizi yapılırsa karakterin son oyundaki iyileşme süreci daha iyi anlaşılacaktır.

    kanalın hatalarına cevap şeklinde film analizim:
    -dr. cawley moderasyonunda ve dr. sheenan'ın yakın gözetiminde teddy'e daha önce birkaç kez oyun modeli tedavisi uygulanmıştı ve hiç düzelme olmadığı sanılmıştı ancak karakterde az da olsa düzelme olmuştu. bunun hoş bir örneği olarak -daha oyunun başında- eski oyunlara dair bir detay olan chuck'ın seattle/portland palavrasının teddy tarafından hatırlanmasıydı.

    -chuck'ın silahını teslim etmek için çıkarırken silahını kabzasından çıkarmakta zorlanması, teddy'nin bunun bir role playing olduğunu anladığı manasına gelmez. baş karakter iyileşme belirtileri gösterdiği için zihinsel faaliyetleri artmıştı ve çevresinde gelişen bu tip detaylar onun dikkatini çekmeye başlamıştı. filmin ilerleyen bölümlerinde de başarısız sanılan daha önceki oyunların kısmi olarak faydalı olduğu ve teddy'nin zihinsel faaliyetlerinin arttığına dair birçok işaret görülebilir.

    -lobotomiyi savunan, modern tedaviyi ve bu tedavinin hastası andrew'u küçümseyen tavırlardaki doktora, teddy (andrew) lafları sokarken; modern tedavinin mimarı dr. cawley'nin köşede hınzırca gülümsemesi ise gerçekte hazırcevap, zeki bir kişi olan teddy'nin eski haline dönüş sinyali verdiğine dair bir işaretti. tedavinin bir şekilde pozitif sinyaller vererek, hastanın zihinsel geri dönüşümündeki pozitif durum dr. cawley'i keyiflendirmişti.

    -oyun modelindeki temel tedavi metodlarından biri de, doktorların hastanın zihninden silmeye çalıştığı "karısının çocukları gölde boğması, evi yakması, karısını öldürmesi" gibi travmatik olayları farklı senaryolar içerisinde teddy'e hatırlatmaya çalışmasıydı. çünkü hasta bunları kafasından silmeye çalıştıkça gerçekten uzaklaşıyordu. doktorlar ise yazdıkları oyun modelinde teddy'e bu olayı farklı şekillerle anlatarak, ona gerçeği hatırlatmaya çalışıyorlardı. tedavinin temel kuralı kapsamında yaratılan hayali rachel salando karakterinin yerine geçen hemşire de diğerleri gibi aynı şeyi yapmış, kendi hikayem diye teddy'nin hikayesine benzer bir hikayeyi anlatmıştı.

    -bunlara benzer başka bir tedavi formülü ise teddy'nin 2. dünya savaşı gazisi olması nedeniyle, hastanedeki bir odada nazilerin, savaşın ve teddy'nin askeri geçmişini hatırlatılmaya çalışılmasıydı. savaşı, nazileri ve o dönemi hatırlarsa, oradan mesleğini ve ailesini, yaşanan olayları yani asıl benliğini hatırlayacağı düşünülüyordu. hastaya olayları direkt olarak anlatmak yerine analoji anlatmak tedavinin temeliydi. tüm bunlara karşın o ise, ona travma yaşatan korkunç gerçeği zihnen reddederek, yeni yarattığı alt benlikten asıl kimliğine dönemiyordu. yani tedavi son kertede sonuç vermiyordu. buna rağmen doktor cawley pes etmemişti ve son bir oyun modeli senaryosu daha denemek istemişti.

    -bu olaylar sırasında teddy'nin zihninde geçmişe ait şeyler gelgit şeklinde oluşuyordu ancak teddy hala tam manasıyla bir şey bilmiyordu, yani hala hastaydı ve kendisini adli vakayı çözmek için adaya gelmiş bir polis sanıyordu. bununla birlikte tedavi yöntemine bağlı her uygulamada zihnindeki etkileşimler artıyordu. yaşadığı kötü olayları kısmen hatırlamaya başlaması da tedavinin pozitif etki yaptığına dair başka bir örnekti. teddy'e geçmişe ve gerçeğe dair sinyaller gelmeye başlamıştı ve rüyalarında bile olsa gerçek olaylardan kesitler görmeye başlamıştı. bu olaylara karşı verdiği tepkilerin hiçbiri teddy'nin doktorların ne yaptığını en başından beri bildiğine dair bir tepki değildi. her işlemde reddettiği gerçeğin zihninde oluşmaya başlamasıydı ve bu onda anormal bir etki yaratıyordu.

    -teddy'e doktorlar ve hastane çalışanları tarafından role playing kapsamında tedavi uygulanırken; bir yandan da teddy, akıl hastanesinde pis işler döndüğünü ve bunu ortaya çıkarmaya çalışan polis rolüne devam ediyordu. bunlardan biri de adanın diğer tarafı olan kayalık taraftaki arama çalışmalarıydı. gardiyanların umursamaz tavrı, kulede arama yapmaktaki isteksizlikleri seyirciye de adada gerçekten pis işler döndüğünü düşündüren sahnelerdi. teddy, hastaneye geldiği kadar berbat durumda değildi, doktorların tedavisi sonuç vermiş, çevresindeki tepkileri daha iyi ölçmeye başlamıştı. ortağı chuck'ın silahı çıkarmaktaki beceriksizliğinde olduğu gibi burada da gardiyanların gevşek tavrını kolayca fark etmişti. bu tepkiler tedavinin iyi sinyaller verdiğini gösteriyordu, teddy'nin çevresindeki her şeyi bildiğini, yani artık hasta olmadığını değil. biliyor olsaydı, filmin ortalarında kayalardan düştüğünü sandığı iş ortağını bulmak için kayalardan düşüp ölmek pahasına uçurumdan inmezdi.

    -karakterin gerçek benliğine dönmeyi başardığı, yani tedavinin başarıya ulaştığı deniz feneri sahnesini referans alırsak, o sahneye kadar uygulanan her analoji işleminde, karakterde geçmişe dönük bir sinyal oluyordu ancak gerçek benliği geri gelmiyordu. deniz fenerinde dr. cawley'nin son konuşması sonucu her şey yerine oturmuştu ve teddy gerçek benliği edward'a dönüşmüştü. karakter kim olduğuyla yüzleşmişti ancak filmin bana göre en vurucu noktası işte bu andan sonra ortaya çıkıyordu. ana karakter edward geçmişte yaşanan yaşanan korkunç olaylardan kendini sorumlu tutmuş, yaşadığı travma sonucu bir alt benlik yaratıp, gerçeklikten koparak yaşamına hayali bir dünyada nispeten mutlu bir şekilde devam edebilmişti. doktorun tedavisi sonucu iyileşmişti ancak vicdanı, kişiliği bu gerçeği kabul edebilecek durumda değildi. sorumsuzluğu yüzünden 3 çocuğunun ve karısının ölümüne sebebiyet verebilecek bir canavar olarak yaşamaktansa, lobotomi ile her şeyi unutup, bir et parçası olarak yaşamayı tercih edecekti.

    -25.kare kanalı filmin başından beri karakterin her şeyi bildiğini ve numara yaptığını iddia etmek gibi ölümcül hata içeren bir analiz yapmış. oysa teddy'nin tam olarak iyileşip, gerçek benliğine dönebildiği ancak filmin son sahnesinde ortaya çıkmıştı. oyun tedavisinde chuck rolünü üstlenen dr. sheenan'a da iyi bir insan olarak yaşamayı tercih ettiği için lobotomi olmak istediğini üstü kapalı olarak söylemesine rağmen kendisi kadar zeki olmayan doktor bunu anlayamadı. filmin sonunda dr. sheenan'ın ona teddy olarak seslenmesine rağmen cevap vermemesi de karakterin tamamen iyileştiği, teddy ismi verilen alt benliği tamamen zihninden sildiğini açıkça ifade ediyordu.

    kanal epey emek harcamış. filmdeki birçok detayı yakalamış. bu kadar emeğe karşın filmin temel hikayesinin yanlış çözümlenmesine gönlüm razı olmadı. bir de bu yanlış çözümlemeyi haklı çıkarmak için yanlışa yanlışlarla devam etmişler. ekşisözlük'te ve youtube yorumlarında hala "teddy hasta mı değil mi" gibi trajik yorumlar görüyorum. eğer bunlar çoluk çocuk değilse, üniversite düzeyinde gençlerse sinema izleyicimiz ciddi seviyede alt düzey diyebilirim.
  • bir ayda en fazla 31 gun var, 32.gun programi
    haftada 7 gun var, 8.gun programi
    bla bla bla
    filmler saniyede 24 karedir, yirmibesinci kare..
  • fight club ve cruising filmlerinde de kullanılmıs olan teknik.
    özellikle hic cinsellikle iligisi olmayan bir sahnede,fight clubda cinsel organ, cruisingde de cinsel birleşme göterilmiştir bu yöntemle.
  • coca cola reklamlarında kullanıldıgından korktugum teknik.
    televizyon yayını kullanılarak insanın bilinçaltına belirli bir sloganı
    yerleştirmeyi amaçlar. insan gözü, tv izlerken saniyede 24 kareyi algılayabiliyorken, 25'inci karenin ise göz tarafından fark edilmese bile doğrudan beyne etki ettiği için bu şekilde bir bilinçaltı etkileşimi gerçekleştiriliyor.
    beyni "yüksek derecede ikna edici" olabileceği gibi, tahrip edici de olabiliyor.
  • sinema denen şahane sanatın içerisinde bizzat bulunan, bunu artık eni konu bir meslek haline getirip de tekniğinden otuna, otundan bokuna kadar her bir şeyini bilen insanların kendi aralarında takıldığı, sadece sinema izleyicisi olanların ise yanından bile geçmemesi gereken ağır bir dergiydi bu.
  • bir zamanlar sıra selviler'de bulunan bir tiyatro kursuydu. sahibi ahmet yirmibeş'ti. kendisi aynı zamanda şehir tiyatrolarının fotoğrafçısı olduğu için soyadından ötürü değil 25. karenin teknik anlamına son derece vâkıf olarak bu ismi koymuştur diye tahmin ediyorum yıllar sonra.
  • hürkan asmacı'nın sunduğu, the midnight gospel dizisinden gelen ilhamla hazırlanmış diziye ve hayata dair konular hakkında bir arkadaşınızla sohbet ediyormuşcasına dinleyebileceğiniz keyifli bir podcast serisi. şu anda yayınlanmış 2 bölümü bulunuyor. dizi üzerinden konularla ilerlediği için, diziyi bilmeyenler veya henüz izlemeyenler için spoiler içeriyor. the midnight gospel izleyicisinin bayılacağı, felsefeye ilgi duyanların seveceğini düşünüyorum. dinleyin dinlettirin efendim.
    spotify 25. kare
  • film analizi ve yorumu yapan kaliteli bir youtube kanalı.
  • netflix bunu kullaniyor mu diye dusunmeden edemedigim hede. house of cards’da fark ettim. her bolumde en az 1 kere bi atlama oluyor gibi. beyaz ekran belirir gibi olup ortadan kayvoluyor. saniye surmedigi icin yakalayamiyorum bir turlu.
  • dark 2. sezon inceleme videosunun ekran görüntüsüne direkt spoiler yazan bir mal tarafından yönetilen youtube sayfası. önerilen videolarda karşınıza çıkabilir.
hesabın var mı? giriş yap