• edirne'nin kurtulus günü
  • 25 kasım 1960 dominik cumhuriyetinde trojillo diktatorlüğüne karşı çıkan bir hareketin üyesi olan mirabel kardeşlerin,cezaevindeki eşlerini ziyaret ettikten sonra tecavüz edilerek öldürüldüğü gündür,bu olayın ardından 25 kasım, tüm dünyada kadına yönelik şiddete hayır günü olarak kabul edilmiştir.
  • doğum günüm.
  • 1911 yılında meksika'da anarşist emiliano zapata'nında yer aldığı tierra y libertad (toprak ve özgürlük) mitingi düzenlendi.
    1925 yılında şapka giyilmesi hakkındaki kanun çıktı. kanun kabul edilirken, rize'de şapka ve diğer inkılaplara karşı gösteriler yapıldı. göstericilerden 8'i idama mahkûm edildi.
    1934 yılında mustafa kemal atatürk, ismet paşa'ya "inönü" soyadını verdi.
    1936 yılında almanya ve japonya, avrupa kültürünü ve dünya barışını "bolşevik tehdit"ten korumak amacıyla bir anlaşma imzaladılar.
    1943 yılında sir winston churchill, franklin d. roosevelt ve çan kay-şek kahire'de bir araya geldiler; japonlar teslim olana kadar savaşa devam kararı alındı
    1948 yılında öğrenci velilerinin talebiyle, ilkokullara isteğe bağlı din dersleri kondu
    1973 yılında yunanistan'da askeri darbe gerçekleşti
    1979 yılında gazeteci abdi ipekçi'yi öldürmekten yargılanan mehmet ali ağca istanbul kartal maltepe askeri ceza ve tutukevi'nden kaçtı.
    1999 yılında yargıtay, pkk lideri abdullah öcalan hakkında verilen idam cezasını onayladı
  • hayatım boyunca hep güzel şeylere vesile olan gün. doğum günüm.
  • 2006 yılı itibariyle, istanbul'daki kadınların saat 18:00'de taksim tramvay durağında buluşup tünele kadar yürüdükten sonra "25 kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü" nedeniyle bildiri okuyacakları gündür.
  • yılın 329. günü.
  • vega'nın solisti deniz özbey akyüz'ün de doğumgünü, yaşasın yay kadınları!
  • george best'i aramızdan alan gün.
  • 25 kasım, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günüdür.

    9 kasım tarihinde toplanmaya başlayan “25 kasım kadın platformu” toplantılarında, 15 kasım toplantısından itibaren 25 kasım akşamı yapılacak yürüyüşte taşınacak döviz ve flamalar tartışma konusu oldu. platformda ehpli kadınlar dışındaki tüm kadınlar, mor bayraklar ve femina simgeleri ile alanda olma konusunda uzlaşmışken, ehp'li kadınlar mor bayrak ve femina (kadın) işaretli bayraklar taşınacaksa kendi örgüt flamalarını taşıyacaklarını belirttiler. günlerce süren tartışmada bu kararlarını değiştirmedikleri gibi, platformun dağıtılıp, uzlaşabilenlerin ayrı eylem yapma önerilerine de "ona da geliriz, orada da açarız." gbi tuhaf bir tavır gösterdiler. eyleme iki gün kala tartışmaları çözümsüzlüğe iten ehp ile somut sorun yaşamak istemeyen kadın örgütleri ve örgütlerden kadınlar son anda ancak şöylesi bir plan oluşturabildiler:

    saat 15.00-16.00 taksim tramvay durağı

    saat 16.00-17.00 mis sokak

    saat 17.00-18.00 galatasaray
    da kadına yönelik şiddet konulu sergi

    saat 18.00'de “emeğimiz, bedenimiz, canımız için erkek egemenliğine ve kapitalizme hayır” pankartı ile basın açıklaması.

    yukarıda yazdığım etkinlikleri gerçekleştirecek olan “kadına yönelik şiddete karşı kadın inisiyatifi”nni katılımcıları şöyle:

    bağımsız feministler

    amargi

    istanbul lambdalı kadınlar

    filmmor

    mor çatı’dan kadınlar

    sosyalist feminist kolektif

    gökkuşağı kadın derneği

    imece kadın koop.

    kesk’li kadınlar

    ödp’li kadınlar

    emekçi kadınlar derneği

    emep’li kadınlar

    halkevleri’nden kadınlar

    sosyalist kadın meclisi

    sdp’li kadınlar
hesabın var mı? giriş yap