• 1usd için 1,9usd ödeyeceğini beyan etmek kısacası bu
  • o değil de 100 verip 190 alıyorsun diyenle aynı ortamdayız amk. *

    tanım: mb nin öyle ya da böyle doları 5.57 ye cektiği enstrüman. (öyle diyince şekil oluyor)
  • oncelikle turkiye %95 le borclanmiyor.
    turk lirasina %95 faiz de vermiyor turkiye.
    soyle bir rahat olun oncelikle.

    yapila sudur; dovize yapilan spekulatif atagi durdurmak icin merkez bankasi tl vermiyor.
    boylece yabanci da eline gececek tl yle dolar alamiyor. londrada tl karaborsaya dusuyor ve millet birbirine %95 le tl veriyor.

    tespiti yaptik simdi bunun zarari nedir?

    piyasalara bu şekilde müdahale etmek turk lirasini londrada itibarsiz bir para haline getirir.
    yabancilarin tl piyasina katilimlarini bitirir. prestij kaybederiz.
    turkiye de para kaybetmek yerine prestij kaybetmeyi tercih etti simdilik.

    yabanci, secimi bahane ederek, golan tepelerini bahane ederek, merkezin doviz reservlerinin azalmasini bahane ederek dolar almak istiyor.
    merkez de diyor ki kardesim ben size tl versem bu tlyle hemen dolara saldirip beni sikeceksiniz.
    gidin nereden tl bulursaniz bulun oyle alin dolarinizi. ben size tl vermiyorum.
    yabanci da tl bulmak icin birbirinden %95 le borc aliyor. turkiyedeki hisselerini tahvillerini zararina satip tl bulmaya calisiyor.
    bazilari da dolarini satip tl yapip digerine %95 le borc veriyor.
  • maksimum birkaç haftalığına dövizin ateşini söndürecek faiz oranlarıdır.

    swap piyasası, türk piyasasını fonlamakta fazla bir büyüklüğe sahip değildir. bu noktada %90 gecelik faiz verilmesi, birkaç haftaya kadar, genel faiz oranlarını etkilemez. ancak birkaç haftadan sonra swap piyasasındaki yüksek faizin, genele etkisi başlar.

    seçim geçtikten sonra bu durumla daha az karşılaşırız diye tahmin ediyorum.
  • berat beyin malumunuz akşamları üniversite proflarından aldığı özel ekonomi derslerinde swap ünitesine gelindiğini gösterir.
  • bundan yabancıların çıkaracağı sonuç; sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. para sahibi istediği zaman ülkeden çıkartamayacaksa, parasını ülkeye getirmez.
  • (bkz: 88133424)
    bu yazarın dediğine göre iki durum ortaya çıkıyor. ilki tlyi veren tr bankası için kurun yükselmesi kâr getiriyor, ikincisi doları veren londra bankası içinse doların tl karşısında değer kaybetmesi kâr etmesini sağlıyor. merak ettiğim bu swap isleminin vadesi başlangıçta belirleniyor mu? yani işlem şöyle mi oluyor, bizim banka 5.75 milyar verecek diyelim 1 milyar dolar karşılığı vadesi dört gün olsun bizim banka %1 keserek mi veriyor yani 5.69 milyar mı veriyor?
  • swap kelime anlamı itibariyle değiştirme takas etme anlamına gelir.
    ekonomide ise bir para biriminin diğer para birimi ile takas edilmesidir.
    bunun yapıldığı uluslararası piyasa londra swap piyasasıdır. burasını takas pazarı gibi düşünün.
    tl si olan usd ile eur olan gbp ile takas edebildiği bir yerdir. elinde usd gibi değerli parayı bulunduran kişi istediği para birimi ile takas yapabilir.
    vadeli olarak döviz takas etme işlemine vadeli döviz swapı denir ve her vadeli şeyde olduğu gibi bununda faizi vardır. elinde bir ayağı usd bir ayağı tl swapı yani vadeli swap bulunduranların bu swapı vadesi gelmeden elinden çıkartma maliyeti için tl ayağını düzenleyen kurum yani tcmb tarafından gecelik faiz ödenir. şu an bu faiz gecelik bazda %95 seviyesinde. bu yüksek faiz nedeniyle bu faizin sürdürülebilir olmaması nedeniyle cds primi 44 puan artışla 390 a çıktı. 13 ağustostan 1 gün önce bi oranda idi. kaç gün bu faiz sürdürülar meçhul. sırf doları baskılayabilmek için deli faizler ödeniyor.
  • yabancı yatırımcılar için tl yi olağandışı bir şekilde fiyatlı kılmak, kamu gücünü kullanarak dolarla işlem yapmayı engellemekten çok farklı değildir. yatırımcıların ekonomik kararlarını manüplatif şekilde engellemek aslında oyun bozanlık etmektir ve piyasalar bu faturayı bize mutlaka keserler. ekonomik göstergelerde kısa vadeli iyileşme sağlamak için bu tür işlere kalkışmak devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz.
    detay isteyenler şuraya bakabilir.
    yazı
  • bu faizi tcmb odemiyor, bu faizi de tcmb belirlemiyor. tcmb sadece bankaların tl ödünç verme limitlerini azalttı. bu da tl yi bulunamaz kılıyor. türk bankaları yabancı bankalara veya yabancı bankalar birbirlerine illa tl lazımsa ki usdtry çiftinden tl karşıtı pozisyon alabilmek için lazım, o zaman gecelik 95%/365 ten veririm bu kıtlıkta diyor. olay bu. doğru hamle, ancak uzun soluklu olamaz yoksa tahvil faizleri ve cds de yükselir. itibar kaybedilir ne kadar varsa artık. bir de türk varliklarini satarak tl edinmeye çalışıyorlar bu da borsayı yere serdi. yan etki. şu an kur atağına karşı tcmb iki hamle yaptı biri bu. tek başına 3 kuruş rezervle tl yi savunuyor. kur atağı derken yabancılar rezervlerin düştüğünü, yerleşiklerin dolara abandığını ve devlet bankalarının zararına dolar satarak kuru baskilamaya çalıştığını görüyor. zayıf ceylanı yakalamış aslanlar gibi saldırıyorlar haklı olarak. kolay para yaralı ceylan'dan kazanılır. bilmediği konuda ahkam kesenin de ta amk...
hesabın var mı? giriş yap