• ulusal ekonomi konseyi direktörü larry kudlow, koronavirüs yardım paketinin 6 trilyon dolar olacağını söyledi. kaynak

    bizim daha insanların elektrik faturalarını karşılayacak gücümüz yok. ama sorsan herkes bizi kıskanıyor. yersen...
  • gıdadaki kdv %1 yapın.
    ötv'yi kaldırın bari insafsızlar.
  • global makine elinde olunca istediğin kadar basıyorsun.
  • trilyon dolar nedir ilk kez duyuyorum aq.
  • malum salgın küresel olduğundan usa guvenligi bir bakıma türkiye'deki salgının da önlenmesine bağlı. o bakımdan küresel tedbir babında bize de bir şeyler ateslerler herhalde. ama bizim haberimiz olur mu bilmem
  • amerikan ekonomisinin çöküşünün işaretidir.

    bu kadar para basan bir ekonominin ayakta kaldığına dair tarihi bir anektod yoktur.

    not : 2008'den bu yana para basarak ekonomisini ayakta tutmaya çalışan ama bunu başaramayan bir ülkenin, "nasılsa battık, neden daha fazla para basmayalım?!" temalı yeni çalışmasıdır.

    "6 trilyon doların reel karşılığı nedir, kaynağı nereden gelmektedir?" sorusunun cevabı yoktur.

    edit : cevabı olan twitt hemen aşağıda imiş.

    https://twitter.com/…vic/status/1242582575887060996
  • aslında bir manada kağıt paranın sonuna geldiğimizin de işaretidir.
    hem artık virüs taşıyıcı bir şey olmasından, hem elektronik transferlerde hiç bir işe yaramamasından, hem o kadar parayı kağıda, metal'e basmanın ve bunu taşımanın külfet olmasından, ve elektronik değiş tokuş'un vergilendirme açısından çok daha kolay olmasından, artık kripto para devrine geçeceğimizi kabul edebiliriz.

    tabii bitcoin gibi decentralized değil ama merkezi kriptolar olacak. altyapısı da zaten mevcut kripto paralar ile hazır.
  • person of interest dizisinde son sezonda olması lazım, wall street'te yüksek güvenlikli bir binada dünya piyasalarını istenilen dengede tutmak için sürekli finansal işlem, alım-satım yapan bilgisayarlar vardı.

    abd 6 trilyon bastığında usd'nin satın alma gücü çok etkinlenmezse gerçekten böyle sistemlerin başarıyla çalıştığına inancam.

    edit: bahsettiğim bölüm if-then-else

    bölümün konusu da şu şekilde:
    --- spoiler ---
    "samaritan launches a cyber-attack on the stock exchange, leaving the team with no choice but to embark on a possible suicide mission in a desperate attempt to stop a global economic catastrophe."
    --- spoiler ---
  • kelime oyunu yapılan açıklama.

    ''top white house economic adviser larry kudlow said the price tag of economic stimulus amounts to roughly $6 trillion, which includes $2 trillion for direct assistance, and roughly $4 trillion in federal reserve lending power. kudlow said this will be the single-largest such main street financial package in the history of the country. ''

    2 trilyon destek vereceğim, 4 trilyon da fed kredilere destek olacak.

    çok şaşırılmaması gereken açıklamadır ve devamı da gelecektir. içinde bulunduğumuz dönemi iyi anlamamız gerekiyor; dün fed sınırsız varlık alımı gerçekleştirebileceğini ifade etti; peki bu bir çözüm mü? hayır.

    varlık alım programları 2008 krizi sonrası çok işlevsel bir hamleydi; finansal sistem tıkanmıştı ve reel ekonomiyi boğuyordu fed, tıkanmış olan finansal sistemi o güne göre çok güçlü teşvikler ile kurtarınca reel sektörde öyle böyle canlandı fakat şu an finansal bir kriz yaşamıyoruz. bu kesinlikle önemli bir ayrıntı, finansal sistemdeki tıkanıklık belki yılların birikimi ama kriz covid-19 salgınının uzantısı yani metafor yapsak covid-19 pozitif bir insanın ateşini dindirmek kişiyi ne kadar sağlıklı hale getirebilirse sadece finansal piyasalardaki sorunları çözmek şu an içinde olduğumuz krizde o kadar etkili bir çözümdür. ateş yükselirse problem derinleşir ama ateş sorununu çözmek sorunu çözme adına bir adım değildir.

    fed şu an varlık alım programları ile bankalara istediğiniz kadar para var, maliyetleri yok seviyeye çektim, çekeceğim istediğiniz gibi piyasalara para saçın diyor ! peki bankalar likiditesizlikten dolayı mı insanlara kredi vermiyor? hayır. bankalar %10-30 arası daralmadan bahsedilen bir ortamda yatırımcılara borç verme riskinden kaçınıyorlar ki fed'in trilyonyonlarca dolar bassa bu sorunlardan önce olduğu gibi paranın belli bankalarda toplanıp işlevsiz kalacağı konusunda şüphem yok. (likidite sorunu)

    bir banka borcun geri dönüşü konusunda şüphe yaşıyorsa ki saygın kurum/ kişilerin %10-30 hatta %50 daralmadan söz ettiği ortamda bu haklı bir endişedir bankalar haklı olarak kredi vermekten çekiniyorlar. üstelik varlık alımları mevcut sorunda ciddi bir paradoks da oluşturuyor. bir tarafta riskler artıyor, bunun gereği paranın maliyetinin artmasıdır yani normal şartlar altında (anormal şartların doruğundayız) faizler yükselmelidir ki bankalar risklere karşı önlem alsın ama varlık alım programları finansal koşulları gevşetmeyi(faizleri mümkün olan en alt seviyelere çekmeyi) amaçlar.

    özetlemek gerekirse şu an yapılması gereken bankalar ile zaman kaybetmeyip hem arz hem de talebe doğrudan (helikopter para) müdahaledir. yapılan da odur. yetecek mi zamanlar göreceğiz.
  • şimdiki kurdan sanırım şu aşağıdaki rakam kadar türk lirası yapıyor:

    38.700.000.000.000,00

    nasıl okunuyor bilmiyorum trilyar mı trilyon mu katrilyon mu...
    belki birkaç sıfır eksik de olabilir. bilemedim.

    tam kapasiteli 100 yataklı bir özel hastanenin maliyeti google amcada ortalama 40 milyon tl diyor. bu maliyettten yola çıkarak 967500 özel hastane yapıyor.
    yani tüm nüfusu aynı gün hastaneye yatırabilirsin. herkese yetecek yatak var. uzun da dahil.

    düzeltme: kişi başına 1,2 yatak.

    edit: google amca deyişime çemkirenler oldu. google hala diyorum.
hesabın var mı? giriş yap