• edit: teşekkürler iyi dilekler de bulunan arkadaşlara, hepiniz daima iyi olun, dikkat edin...

    merhaba arkadaşlar, sözlüğün dışına çıkmış bulunmaktayım belki de ama şöyle başımıza gelenlerle son günleri bağdaştırınca bir salgın illetinin bizi nasıl tek bir şeye endekslediğini farkettim.

    25 marttan önce 4 gün boyunca mide problemi olduğunu var sayıyorduk annemin, parmağında iltihap olduğundan dolayı, antibiyotik içmiş idi bu olaylardan önce kaç gün, kendi de dokunduğunu düşündü, biz de.

    25 mart sabahı artık dayanacak güçte değildi, çaresiz bir çırpınışla midesini tutmaya devam ediyordu. acilen evin yakınındaki özel hastahaneye götürdük bir de hala midesi için. doktor hemen kalp bu dedi kardiyoloji doktoruna acilen koştu, iletti.
    ekg yaptılar, kalp krizi dediler bu, sonra kendi hastahanelerinde yer olmadığı için kardiyoloji bölümüne ait, korona vakasının yoğun olduğu devlet hastahanesine sevk ettiler acil bölümünden, bu olaylardan dolayı girilmiyor da edilmiyor da herkesin başı karışık, ne haber var ne başka bir şey, üç saat boşu boşuna bir bekleyişimiz olmuş, bu haberdar edilmeme dolayından.

    telefon çaldı, başka bir özel hastahaneden, uzman doktor.
    babam konuşuyordu tabi, annemi anjiyo yaptıklarını söylediler, hasta burada dediler,
    yani öyle bir değişik döngü oldu ki anlatılmaz yaşanır.
    biz bir yandan bu koronadan korunmaya çalışıyoruz bir yandan bu olaylarla ilgiliyiz.

    stent taktılar anjiyo yoluyla anneme şuan durumu iyi gibi, yarın taburcu edilebilir.

    şunu da düşünüyor insan, kendimizi bir şeye bir salgına o kadar endekslemişiz ki, sadece bu hastalığa yakalanacağımızı sanıyoruz, sadece bu hastalıktan da öleceğimizi sanıyoruz.

    şu salgın illeti at gözlüğü takmamıza neden oldu, oluyor günbegün.
    endekslendiğimiz her şeyin binbir farklı karşılığına yakalanabilme ihtimalinden çok uzaktayız bu günlerde...

    insanlara kaosun egemen olması tam da bundan sebep belki de...
    insanın odak noktası tekil bakışlıdır...
    insan köreliştir...

    stress ve paniğin sizi ele geçirmesine de izin vermeyin, korona derken başka hastalıklar vuku bulabilir...
  • önemli başlık,çok geçmiş olsun.
  • çok geçmiş olsun kardeşim..
  • öncelikle “çok geçmiş olsun.” dediğim olaydır. acil şifalar diliyorum.
    bu corona vakası duyulmaya başladığı ilk günden beri konuyla ilgili gerçekten çok okumuş, araştırmış bir insan olarak çevremdeki insanlara, sosyal medyadaki tanıdığım, tanımadığım tüm insanlara anlatmaya çalıştığım yegane şeylerden biri, bas bas bağırdığım yegane şeylerden biri, bu olayın sadece corona ile ilgili olmadığı idi. “yaa ne olacak; gripten yılda şu kadar kişi ölüyor, trafik kazasından bu kadar kişi ölüyor, intihar edip senede şu kadar kişi ölüyor.” diyen herkese gerçekten aptala anlatır gibi anlatmaya çalıştım ve bu bahaneyle tekrar anlatıyorum artık geç olsa bile. bu corona yüzünden yaşanan anormal yoğunluk sebebiyle, sağlık personeli, sağlık ekipmanları, ilaçlar, hastane sayısı, yatak sayısı, yoğun bakım sayısı yetersiz kalabilir. bu da tüm sağlık sisteminin kilitlenmesine sebep olabilir. yani sen basit bir apandisit ameliyatı için hastaneye gitsen bile, gereken tedaviyi alamayabilirsin. daha da kötüsü hastaneye gitmek bile ciddi problem olabilir. o yüzden dedim ve hala diyorum ki; lütfen elinizden gelenin en iyisini yapın, izolasyonu sağlayın, sosyal mesafeyi koruyun, bağışıklık sisteminizi güçlü tutun, hijyene dikkat edin, etrafınızdaki insanları yakın olsanız da olmasanız da uyarın, yapın işte bir şeyler. çoğu devlet tek başına başa çıkamaz bununla kolay kolay, bireysel mücadele tüm toplum sağlığı için ve hatta tüm dünya sağlığı için çok önemli. kendinizi koruyarak başlayacak her şey. en azından bu dönem için. ileride nasıl yollar bulunacak, şimdiden söylemem doğru olmaz. ama bu dönemde lütfen ama lütfen koruyun kendinizi, herkesi uyarın. çok geç olabilir belki artık ama neresinden başlansa kardır.
  • öncelikle geçmiş olsun.

    yukarda midenizde veya başka bir yerinizde ağrı varsa gidip ekg çektirin denmiş ama anksiyetesi olan var takıntısı olan var öyle her karın ağrısı için gidip acil servisleri meşgul etmeyin kimseyi galeyana getirmeye yok. yaş, hastalık öyküsü, ağrının şiddeti ve lokasyonu, eşlik eden diğer semptomlar gibi etkenleri de göz önünde bulundurun ve durumun gerçekten acil olduğunu düşünüyorsanız gidin. sadece karın ağrısı ve mide bulantısının kalp krizinin tek belirtisi olduğu durumlar baya baya nadir olup hastane acil servislerinin sizin kafanıza göre gidip ekg çektirmeniz için var olmadığını aklınızda tutun.

    teşekkürler iyi geceler.
  • geçmiş olsun. en kısa zamanda iyileşmesi dileğimle
hesabın var mı? giriş yap