• reeskont kur sabitlemesinden sonra devlet her verdigi dolar icin 50 kurus mu kaybedecek simdi?

    @erho bilgilendirdi: evet zarari goze alarak kuru sabitlemisler. yani devlet verdigi her 1 milyon dolar kredi icin 500.000 turk lirasi zarari goze alarak bu karari almis. nasil rakamlar lan bunlar? nasil hala batmadik?
  • sevgili dostlar,

    ben ekonomiden anlamam hatta bazen bakkalın verdiği üst parasını bile yanlış sayarım. ancak bu doların yükselişini şuna benzettim.

    bir adamın satmak istediği bir evi var.

    birinci senaryoda.ev bakımsızlıktan harap olmuş ancak ev sahibi binayı güzelce kaplatmış. benim evim çok değerli diyor. ancak insanlar evi almaya geldiklerinde evin çürük olduğunu anlıyorlar ve senin evin bu kadar para etmez diyorlar. ev sahibiyse sinirle "benim evim çok güzel, kıskanan düşmanlarım iftira atıyorlar" diye bağırmaya başlıyor.

    ikinci senaryoda. ev sapasağlam ve gerçekten çok değerli. ev sahibinin düşmanları dedikodu yaparak eve bakmaya gelen insanlara "bu ev beş para etmez,sakın o parayı ona vermeyin" diyorlar ve insanları paniğe sokuyorlar. amaçları ev sahibinin evi üç kuruşa kendilerine bırakıp mahalleyi terk etmesi.

    mahalle halkı da ikiye bölünmüş. ev sahibini sevenler birinci senaryoya onu sevmeyenlerse ikinci senaryoya inanıyor.

    peki hocam sen ne diyorsun derseniz.

    dedim ya ben anlamam ancak bildiğim tek bir şey var.

    uzun zamandır çıkmasını beklediğim bir kitap vardı ve amerika'dan getirtmek zorundayım. bu kitap şu anda 37 dolar. beş sene önce bu kitabı almak bana 68 liraya patlayacaktı. pahalıydı ama okumam gereken bir kitap olduğu için sevine sevine alırdım. bu siparişi bugün verdiğim zaman vermem gereken para 177 lira.işte bu parayı bir tek kitaba artık veremem.

    öyle oldu böyle sonuçta ben bir tek kitap almak için bile kırk defa düşünmeye başladıysam gerisini siz düşünün.

    işte benim ekonomiden anlamayan kafamla durumdan anladığım budur.

    sevgilerimle
  • önümüzdeki yıllarda olm dolar 4,80 tl'ydi, mal gibi almadık dedirtecek düzeyde düşük olan kurdur.
  • japonlar sahura kalkmış benjamin'i coşturuyor, yetiş reyizzzzz.
  • bilgisizler ordusu yerine bilinçli ve vasıflı bir kadro ile gayet de durdurulabilecek kur. evet ekonomi şu an büyük göçüşte ancak finans piyasaları geleceği fiyatlar. merkez bankası’nın doları durduramama sebebi ardından gelen açıklamaların arkasının boş olması. rte o gün yaptığı konuşmada faiz ile ilgili bilgisizliğini ortaya dökmemeye çalışıp merkez bankasının bağımsız olduğunu söyledi. ancak ertesi gün öyle bir beyanname açıkladı ki, baya bildiğin inşaat ekonomisine devam.

    muharrem ince için aynı şey geçerli değil. kanal istanbul için “ne kanal istanbul’u ya? memleketin toparlanması lazım ne işimiz olur bizim kanal istanbul’la?” diyebilmiş adamdır, bu tarz ülkeyi batıran projeleri bu ülke seviyor olmasına rağmen bunu diyebilmek göt ister. onun dışında ohal’i ilk gün kaldırıp 3 ay içinde yargıyı bağımsız hale getirmekten, inşaat ekonomisinden üretim ekonomisine geçmekten bahsediyor. bunlardan bazılarının sonuçlarını almak uzun sürecek olsa da, dolar da faizler de durulur ve süzülmeye başlar.

    akşener için de aynı şey geçerli, durmuş yılmaz ekonominin başına gelsin zaten algısı rahatlatır piyasayı.
  • kur, dün akşam, abd'nin halkbank'a 50 milyar dolarlık *ceza kestiği haberi ile 4.80 seviyelerine gelip halkbank'ın bu haberi yalanlamasıyla 4.68'e çekilse de abd açılışı sonrası türkiye etf'lerde yüksek hacimli çıkışlar yaşanması sonucu günü 4.70'in üzerinde kapatmıştı.

    bugüne gelecek olursak; sabaha karşı asya açılışı ile 4.77'nin üzerini gören kur, dolar endeksinin güne yükselişle başlamasıyla yeniden 4.80'in üzerini görse de tcmb'nin müdahalesi sonucu 4.68'e geriledi.

    fitch'in 2 gün içinde 2. kez türkiye'nin kredi notunun kırılabileceğini belirtmesi * ile 4.72'ye yükselip güne 4.70 seviyesinde devam etmektedir.

    burada, tcmb'ye bir parantez açmak istiyorum zira merkez bankası, bu müdahaleyi son 1.5 yılda 3. kez yapıyor.

    en son, kasım 2017'de hayırlı işadamı reza davası sırasında dolar 3.90'nın üzerini görünce, şubat 2018'e kadar olan krediler için doları 3.70, euroyu 4.20 ve poundu ise 4.80'de sabitlemişti...

    euro ve pound'a girmeden dolar için konuşmak gerekirse bu 3 aylık süreçte dolar kuru 3.70 - 3.80 aralığında gezindiği için merkez bankasını külfete sokmamıştı..

    bugüne gelecek olursak...

    31 temmuz 2018'e kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin vadesinde ödenmesi şartıyla amerikan doları için 4.20, euro için 4.90 ve pound için 5.60 lira olarak sabitlendi. bu müdahale, 7 haziran'daki olası faiz artırım kararı ile seçime kadar kurdaki volatilitenin azalmasına neden olacaktır ama...

    yaz kızım,

    dolar başına 50 kuruş,
    euro başına 60 kuruş,
    pound başına 70 kuruş zarar.

    ihracatçılar için sevindirici olsa da merkez bankası bilançosunun bu yükü yıl sonuna kadar kaldırması olanaksız olduğu için 2 aylık bir süre verilmiş.

    tekrardan kura dönecek olursak...

    trump, sabah solundan kalkıp tweet atmaz ise akşam abd piyasaları yükselişle açılacak ve türkiye etf'ye para girişleri yaşanacaktır bu da kuru bir miktar daha aşağıya çekebilir.

    dolar dip yaparken sesi çıkmayan ekşici bildirdi.
  • mb başkanı malum partinin merkezine gitmeyi kabul ettiği gün kısa veya orta vadede düşme şansı kalmayan kurdur...

    uzun vadede doların düşürülemeyeceğini öngörmek içinse ekonomist olmaya lüzum yoktur...

    not: ekonomist

    edit: ytd
  • bizim hatunlar gündüz evde müge anlı izlerken capon ev hanımlarının orada gündüz olunca türk piyasasında işlem yapmaya başladıkları kur.
  • merkez bankası, siyasi baskı sebebiyle yapması gereken adımları yapamıyor, hiçbir şey yapmadan da duramayacağı için küçük müdahalelerle önlem almaya çalışıyor ancak bu ters tepiyor.

    elindeki imkanları yanlış ve etkisiz kullandıkça, merkez bankasına olan güven daha da azalıyor. böylece kur riski daha da artıyor.

    ekonomik olarak kötü bir durumdayız ancak yönetim şekli olarak çok daha kötü durumdayız.
hesabın var mı? giriş yap