• lan arkadaş, yeterli maaş değildir lan, hiç alakası bile yok yeterli maaşla. mutlu olabilmek başka, sağlığın yerindeyse, sevdiklerin yanındaysa mutlu olmamak için sebebin azdır zaten. ancak konu para ise hiç kusura bakmayın bi boka yaramaz o maaş.

    hayır bazen "bu memleketten bi bok olmaz" diye avazım çıktığınca bağırasım geliyor. lan çalışma şartları hepimizin malumu, oecd'nin en çok çalışan ülkesiyiz ama yaşam kalitemiz mariana çukurunda. emeğin karşılığı yok, zengin - fakir arasındaki makas her geçen gün daha da açılıyor.

    paşama 2600 lira yetiyormuş. mutluymuş da.

    bak biri de eğlence anlayışını yazmış;

    "ayda 100 liradan fazlasını sokağa atmadan yaşamak mümkündür.
    örneğin ayda bir bara gider 2 bira için 24 lira verirsin.
    ayda iki kez dışarıdan yemek yersin 40 da o. daha da azaltabilirim bunu. et döner veya pizza üstünden saydım.
    ayda bir sinemaya gidersin, sizi bilmem benim için 7.5-8 lira.
    ayda iki kez starbucksta latte içersin 20 lira."

    yalnız bir şeyi unutmuş, kalan vakitte de çay eşliğinde survivor.

    sosyalleşmek, eğlenmek, kafa dağıtmak parayı sokağa atmak yani. himmet ağa?

    - eğitim masrafı?
    - hobi (enstrüman, balık, kayak, kitap, dergi, müzik....)?
    - sağlık gideri?
    - kurslar, seminerler?
    - teknolojik aletler?
    - yardım, bağış, burs?

    yüzyıllardır fakir edebiyatı bitmedi ulan şu ülkede. alamanyada forklift operatörü adamın yaşadığı hayat bilgisayar mühendisi olan benim yaşadığımın 5 kat kalitelisi lan, açın gözünüzü, yetmiyor bu para diye bağırın ya artık. patronunuz olacak amcık ağızlı s600 maybach alırken azcık korksun sizden artık, üye olduğunuz sendikaların üst yönetimi avanta yiyemesin rahat rahat, verdiğiniz verginin peşine düşün, artık yeter lan.

    olm valla komünist olucam sizin yüzünüzden, eeeh eytere bea!
  • türkiye şartlarında ortalama yeni mezun mühendis maaşı.

    bu paraya yaşanır mı? evet yaşanır. fakat eğer size mühendislik yaptığınız için bu parayı veriyorlarsa kusura bakmayın siz mühendis değilsiniz. gerçek anlamda mühendis olan adam bu paralara çalışmaz.
  • bu platformda herkes 5 ya da 6 basamaklı maaş aldığı için tabi ki 2600 tl maaş kimseye yetmez. yalnız yaşıyorsanız yetmez doğru, ama ailenizleyseniz yeter, 2000 tl maaşla ayda 1000 tl borç ödeyerek 2,5 yıl geçirdim, şimdi 2500 civarı alıyorum ve istediğim lükslere sahibim, annemin arabasıyla dışarı çıkabiliyorum, sevgilimle geziyorum, hobilerime para ayırabiliyorum, aylık 13 euroya (bkz: world of warcraft) oynayabiliyorum.

    siz müsrifsiniz, ben fakir değilim.

    iddia ediyorum 3500 kazansam kız arkadaşımla 2 kişi aynı evde yaşayabilirim, 4500 alsam yalnız başıma çok rahat konforlu bir hayat sürebilirim, hem de istanbul'da, güzel bir muhitte oturarak.
  • entryleri gördüğümde ülkede kimsenin 1500 tl asgari ücret kazanmadığını öğrendiğimdir.

    herkes onbinlerden falan bahsediyor peki bu asgariyi kazananan kim ? akp'ye oyları kim veriyor ? karıştırdım sanırım biraz.
  • dillere destan olan öğretmen maaşının 100 veya 150 lira aşağısı olan maaş.
  • net maaşsa tek başına yaşayan genç bir insan için, örneğin üniversiteden yeni mezun, hiç de fena değildir. ilk maaşım bugünün parasıyla 1700 tl civarında bir rakamdı. küçücük eski bir evde oturur, iddiasız 3. el bir arabaya biner, ay sonlarında param bittiği için kredi kartıyla geçinir ama bir şekilde mutlu bir hayat sürerdim. sonra hayatın içinde yol aldıkça fazlası geliyor zaten.

    öte yandan... aynı evrende...

    her sabah işe gidiş yolumda, aynı saatte kambur, çok kısa boylu bir adamcağız el arabasıyla kan ter içinde bir yokuşu çıkmaya çalışır. el arabasının üstü sağdan soldan topladığı hurdalarla doludur. her sabah yedi buçukta, kurulmuş bir saat gibi, o cılız kambur bedeniyle el arabasını otobanın insafsız yokuşunda zorlukla iter. muhtemelen 1000 lira geliri ya vardır ya yoktur aylık. muhtemelen her gün o el arabasına yüklediği hurdaları satarak ailesini geçindiriyordur. ve yine muhtemelen 2600 tl maaşla dört duvar bir çatı altında herhangi bir işte çalışmak düşlerine bile giremeyecek kadar güzel ama imkansız bir hayaldir onun için.
  • beni şaşırdan yukarıda bir yerde "4 kişilik aileyiz, elektrik faturası 400 tl geliyor" diyen kişi oldu.

    "tesla almışlar heralde, onu şarj ediyorlarsa demek" diye geçirdim içimden. sonra merak ettim baktım, tesla model s'in ortalama 500 km gitmesi için tüketeceği güç 90kw. ben haftada 200km yol yapıyorum taş çatlasa ama genelde araba tepesindesin ve haftada 1.000 km yol yapıyorsun diyelim: aylık 720kw harcarsın tesla ile. o da faturada 300tl'ye falan tekabül ediyor takriben. evet, hesap bu şekilde tutuyor. bu arada aynı menzilde kullanacağın ekonomik bir dizel araç aşağı yukarı 1.000 tl mazot yer, yani tesla yakıt masrafı konusunda epey avantajlı.

    2.600tl maaş ile ilgili yazayım derken konu saçma yerlere gitti. bari alakasını kurayım: 150.000€ ödeyip sahip olabileceğiniz tesla model s p90d için 2.600tl maaşı yemeden içmeden biriktireyim deseniz 239 ay çalışmanız gerekiyor. tüm hesaplayan adamlara selam ederim.
  • istanbul bir istisnadır, öğrenciliğim orada geçti ve öğrenciyken parasız kalmak sorun olmuyordu, bu nedenle istanbul hakkında yorum yapmak istemiyorum lakin, başka herhangi bir şehirde 2600 tl'ye aç kalmak, salaklıktır. bekar olduğunu varsayıyoruz tabi ki... yani, 2600 tl'ye aç kalıyorsan, muhtemelen 5000 tl'ye de aç kalacaksın. 10000 tl'ye de aç kalacaksın. yani sen zaten bu dünyaya aç gelmiş bir insansın. ayrıca 4-5 yıl üniversite oku diye kimse senin kafana silah dayamadı kardeşim, sen okudun. buna karar verirken de 5 yaşında çocuk değildin. baksaydın o zaman, "okusam ne olur, okumasam ne olur?" diye düşünseydin. biraz büyüyün artık.

    çalışmaya başlamış bir insanın, "ben bu kadar kazanabiliyorum, hayatımı buna göre şekillendirmem gerekir." olgunluğuna varamamış olması inanılmaz acınası bir durum. bahsedilen para da, asgari ücretin 2 katı. bu kadar ağlak insanı bir arada görmek beni hayretler içerisinde bırakıyor. yürüyün gidin, isyan edin sisteme, belinize silah mi takarsınız, elinize pankart mı alırsınız, ne yaparsanız yapın, devrim falan yapın o zaman. ya da daha fazla para kazanacağınız bir iş bulun, bu kadar ağlayıp durmayın. son derece komik gözüküyorsunuz.
  • aylık geçim ile ilgili bazı başlıklardan biri. dünden beri okuyorum yazılanları. ulan ben mi fazla naifim, yoksa başka bir şey mi var? hacı nereden alıyorsunuz o 6 bin 10 bin paraları? ben freelance çalışan adamım. kira derdim yok. ege'de yaşıyorum eşimle. aylık
    3 bin lira para yapınca daha fazla kasmıyorum. ama bazen yapamıyorum bile. en iyisi ben işlere zam yapayım çıldırdım başlıkları okuyunca.
  • sağlık, eğitim , giyim kuşam , tatil , eğlence, olağan dışı giderler ,ulaşım vs gibi masraf kalemlerinin yer almadığı tespit. otur, sıfır.
hesabın var mı? giriş yap