• 27 mayis kansiz ve disiplinli bir harekettir, 27 mayis turkiye cumhuriyeti'nin ve ataturk ilkelerinin teminati olan turk silahli kuvvetleriyle halkin elele, omuz omuza gercekle$tirdigi bir devrimdir.
  • çetin altan ın şöyle bir yazı yazdığına şahit olunan gün (!)

    bütün türk vatanperverleri bu muazzam ve şanlı günün sevinci ve heyecanı içindedirler.

    çürümüş, sufli politik tertiplerinin şahsi ihtiraslarla türkiye'yi en tehlikeli badirelere, kardeş kavgalarına sürüklemek üzere olduğu bir sırada, türk silahlı kuvvetlerinin medeni bir şekilde devlet idaresine el koymaları ve memleketi karanlık bir akibetten kurtarmaları, tarihimizin büyüklüğüne yakışan mutlu bir hareket olarak, milletimize hür ve insan haklarına uygun yeni ufuklar açmaktadır.

    kara ve şüpheli günler selamete ermiş ve türk silahlı kuvvetlerinin şahsında mukedderatına hakim olmuştur.

    silahlı kuvvetlerimizi tam zamanında ve üstün bir anlayışla, milletin kaderini, gitmekte olduğu kötü yoldan bir anda aydınlığa çıkarmıştır.

    her türlü yalan, baskı ve küçük oyunlardan uzak olarak, kurucu meclis'in koyacağı demokratik prensipler çerçevesinde, yakında serbest seçimlere gidilecektir.

    vatandaşların vakur bir anlayışla aynı milletin çocukları olduklarını hatırlamaları, hukuk ve insan haklarının koyduğu esaslar içinde, hür bir memlekette yaşayabilmek için birbirlerine kardeşce davranmaları bugün her zamandan ziyade milli bir vazife olmuştur.

    artık hiçbir partinin rozeti kanun dışı bir imtiyazın sembolü olmayacaktır. güzel vatanımızda eşit ve hür olarak insanca yaşamanın saadetini paylaşacağımız dakikalar yakındır.

    kinsiz, baskısız ve zindansız kardeşce bir sevginin memleket üzerinde esas saadetini duyuyor ve bu büyük günü candan alkışlıyoruz.

    nefretlerin, kıskançlıkların ve ahlaksızlıkların uğursuz bulutları dağılmaktadır. bütün vatandaşların bu yeni devrin kapısından bir tek vücut halinde girmeleri ve her türlü şahsi duyguların üzerinde, memleket menfaatlerini düşünmeleri en kutsal vazife olmuştur.

    hakiki hürriyetin saati çalmıştır. atatürk'ün inkilaplarına bağlı olarak demokratik bir memlekette türklüğün şerefine yakışan bir nizamın temelleri atılmaktadır.

    yaşasın türk milleti yaşasın türk ordusu...

    büyük gün (çetin altan-27 mayıs 1960-milliyet )
  • “bugün demokrasinin içine düştüğü buhran ve müessif hadiseler dolayısıyla ve kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla türk silahlı kuvvetleri memleketin idaresini ele almıştır. bu harekata silahlı kuvvetlerimiz, partileri içine düşükleri anlaşamaz durumdan kurtarmak ve partiler üstü tarafsız bir idarenin nezaret ve hakemliği altında en kısa zamanda adil ve serbest şeçimler yaptırarak idareyi hangi tarafa mensup olursa olsun, seçimi kazananlara devir ve teslim etmek üzere girişmiş bulunmaktadır.”

    27 mayıs sabahı radyodan okunan bu bildiriyle türkiye, yepyeni bir günle beraber, yepyeni bir döneme de uyandı. kendilerini milli birlik komitesi olarak adlandıran, silahlı kuvvetler hiyerarşisinin dışında kurulmuş bir askeri komitenin gerçekleştirdiği darbeyle dp iktidarına son verildi.
  • bir baska eşdegeri için
    (bkz: nisan devrimi)
    (bkz: salazar)
  • derin devletin sisteme zarifçe sızmasıdır. demokrasi kültürümüzün galaktika'dan daha güdük olduğunu ispat eder. asıl yüzünü 12 eylül'de gösterir. deşifre edemezsek ülkenin bin parça olmasıyla altın vuruşunu yapacak zihniyettir.
  • genç türkiye demokrasisinin birkaç cuntacının ve uğursuz, onursuz yalakalarının, işbirlikçilerinin indirdiği balyoz darbeleri ile yere serildiği karanlık gün.

    süngülerini türkiye büyük millet meclisi'ne doğrultan bu "cuntacılar" bastırılıp kışkırtıcıları ile birlikte "anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs" suçundan ötürü layık oldukları en ağır cezalara çartırılmış olsalardı "gerçekten demokratik", "gerçekten laik", "gerçekten sosyal" bir "gerçek hukuk devleti" olma şansımız çok daha yüksek olacaktı.
  • can dündar 26 mayıs 2007'de milliyet de yazdığı köşe yazısında 27 mayıs 1960 gününün bir gece öncesinden başlayarak adnan menderes'in tutuklanmasına kadar geçen zamanı güzel ayrıntılarla anlatmış. adnan menderes'in yürüyüş yapan üniversite rektörleri için yaptığı tanımlama 47 yıl öncesinden zihniyet olarak değişilmeden gelinebileceği konusunda örnek olucak cinsten, şöyleki...

    "bir zümre tarafından kiralanmış, kara cüppe giymiş kuklaların, milletin iradesine rağmen harekete geçmeye teşebbüs etmelerinin akıbeti, türk milleti tarafından tayin edilecektir."

    yazı için...

    http://www.milliyet.com.tr/…05/26/yazar/dundar.html
hesabın var mı? giriş yap