• 28 kasım 2017 salı günü yerel saatle 9:15, türkiye saatiyle 17:15'de başlayacak olan ilk jürili duruşma.kaynak türkçe kaynak

    (bkz: abd'de görülmekte olan reza zarrab davası)

    dava 4 aralık'a ertelenmemiş miydi? diyenler için; daha önce de belirtmiştim 4 aralık tarihi türk medyasının haberleştirdiği bir tarihti. mahkeme böyle bir tarih vermedi. jüri seçimleri biter bitmez başlayacak demişti. (bkz: #71339358)

    edit: artık bu duruşmalara reza zarrab duruşması demenin de bir anlamı kalmadı sanırım. reza zarrab tanık olarak mehkeme tarafından ihtiyaç duyulduğunda çağrılacak bir kişiye dönüştü. bundan sonra davanın tek sanığı hakan atilla. reza zarrab'ın ne zaman jüri karşısına çıkacağı henüz net değil. davanın gidişatına göre belli olacak.

    gelen mesajlar üzerine edit 2:
    dava hakkıda özet soru cevap için (bkz: #70957467)
    reza davasının ortaya çıkış süreçi için (bkz: #72121255)
    davanın olası sonuçları için şahsi senaryom (bkz: #72276616)
    jüri seçimi ve "potansiyel tanık" listesi için (bkz: #72437420)
    --------------------------------------
    edit 3: duruşmadaki gelişmeleri aşağıda özetlemeye çalıştım..

    28 kasım 2017 tarihli bugünkü ilk jürili duruşmayı özetleyecek olursak;

    -reza zarrab makkemeye getirilmedi. savcılık reza zarrab'ın suçunu kabul ettiğini ve abd savcılığının en önemli tanığı olduğunu vurguladı.

    -hakim reza zarrab'ın hakan atilla aleyhine tanıklık yapacağını duyurdu. reza zarrab'ın bugün veya yarın (çok büyük ihtimalle yarın) ifade vereceğini söyledi.

    -hakan atilla'nın avukatları reza zarrab'ın kendisi aleyhinde tanıklık yapacağının kesinleşmesinin ardından, reza zarrab'a karşı pozisyon almaya başladı. bu bağlamda, reza zarrab'ın cezaevinde rüşvet vererek "alkol, kadın ve yiyecek" getirttiğini ileri sürdü.

    -hakan atilla, zarrab’ın gerçek ‘suç ortağının’ eski halkbank genel müdürü süleyman aslan olduğunu ve ‘utanmazca’ zarrab’dan rüşvet aldığını ifade etti. (satışlar satışlar)

    -savcı, zarrab'ın şirketlerinin para transferlerini gerçekleştirdiğini ancak "finans ve ekonomik yaptırımlar konusunda uzman" olarak tanımladığı hakan atilla'nın bu transferleri organize ettiğini, "zarrab niyeti ifade etti, atilla metodu sağladı" dedi.

    -boom!! reza zarrab hakkındaki yeni bir suçlamayı da 26 ekim'de yapılan gizli duruşmada itiraf etmiş. itiraf ettiği şey ise hakan atilla'nın avukatlarının iddia ettiği gibi hapishanede görevlilere rüşvet vererek "cep telefonu" ve alkol dahil bazı şeylere ulaşım sağlamış. (adam alışmış rüşvetle iş yapmaya hapiste bile rahat durmuyor)(cep telefonu konusunda dava çetrefilleşebilir)

    -hakan atilla'nın avukatları 17 aralık dosyasındaki tapelerin doğru olduğunu, halkbankası'nın ve süleyman aslan'ın karapara akladığını fakat hakan atilla'nın bu olayların dışında olduğunu iddia etti.

    -sanıkların 2013 yılından beri fbi tarafından da takip edildiği belirtildi. yani deliller arasında 17 aralık tapeleri dışında fbi'ın elde ettiği kendi tape dinleme, sms ve e-mailler de bulunmakta.

    hakan atilla hakkında bir not: davayı izleyenler hakan atilla'yı üst düzey avukatlardan oluşan bir avukat ordusunun savunduğunu belirtiyorlar. bu avukatların ücretleri ise "halkbank tarafından" ödenmekte. jüri seçimlerinden önceki son duruşmada hakim hakan atilla'ya avukatlarını değiştirmek isteyip istediğini sordu. hakan atilla ve halkbankasının çıkar çatışması içinde olacağı, eğer üzerine atılı suçlamaları reddedip halkbankasını sorumlu tutacak olursan bunun aynı zamanda halkbankası tarafından ücretleri ödenen avukatlar tarafından reddedilebileceğini, avukatların hakan atilla'yı halkbank aleyhine tanıklık yapmaktan alıkoyabileceğini belirtti. hakan atilla ise avukatlarından memnun olduğunu ve değiştirmeyeceğini söyledi.

    -ve duruşma bitti. gelecek duruşma yarın, yani t.s.i bugün 17:00'da. reza zarrab 5 numaralı tanık. bugün 3 tanık dinlendi. reza zarrab'dan önce bir fbi ajanı daha dinlenecek. reza zarrab yarın mahkemeye getirilecek ve dinlenecek. reza'nın tanıklığının en az cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.
    .
    .
    gelişme oldukça eklerim. kaynak kaynak
    (ilk duruşma olduğu için bundan sonrakiler için yapmam ha)
  • ozet

    12 asil 6 yedek juri secilmis. sarraf tanik olarak geliyor. yarin new york saatiyle 9:15'te basliyor mahkeme. hayirli isler.

    edit: iki tarafinda 17-25 aralik tapelerini delil olarak kabul ettigi durusmadir. ulan yatacak yeriniz yok be.
  • artik türkiye çok şeylere gebe. siyasilere, finansal kurumlarin çoğuna ve yöneticilerine ve çok büyük bankalara suçlamalar var. ekonomik siyasi ve sosyal çalkalanma çok yüksek olacaktir.
  • en kötü senaryoda bizi nasıl etkileyeceğini öğrenemediğim duruşma.
  • çok kişinin kellesini götürmesi dileği ile.
  • dun ypg ye silah vermeyecegini yanlis yaptiklarini soyleyen ve bu gun vermeye devam edecegiz diye aciklayan, feto picini ve yandaslarini degil iade etmek, korumaya alan, manipulasyon ile surekli yukselen para birimine sahip ulkede yapilacaktir.

    edit: sozluk full amariga hayrani cikti riza baba.
  • (bkz: vur reza vur)
  • dün savunma bakanı rumsfield'i ankara'ya ırak savaşı pazarlığı için gönderen, hasta yatağındaki ecevit'in reddetmesi üzerine dsp'yi böldüren , gayri milli hareket partisi lideri devlet bahçeli'ye 'dohsann günde seçime gidelimm, 3 hasımda sandığa gidelim.' dedirten ve 3 kasım 2002'de graham fuller , richard perle , eithen wertheimer in kurduğu siyasal islam çetesini iktidar yapan ülkede görülen duruşma.
  • direkt olarak ülke içi dinamikleri değiştirebileceğini sanmıyorum, zira ülkede basın diye bir şey kalmadı. ülke içine tek dille, iktidarın dili ile aktarılacak tüm olan bitenler. yani haber değil, propaganda izleyecek halkın büyük kısmı.

    fakat endirekt olarak ülkeye etkileri olabilir, ve olacaktır. nasıl? bankalara çıkabilecek ağır fatura, ve hatta ülkenin bilindik politikacıları ile alakalı olası iddialar ülke ekonomisini ve dış politikasını etkileyebilir.

    ben ise meseleye "tarihe poz vermek" olarak bakıyorum. torunlarımıza "doğru pozisyonda" olmanın onurunu bırakmak istiyorum. martin heidegger'in utancını değil, stefan zweig'ın onurlu duruşunu.. bu bakımdan benim açımdan durum ahlakidir. halkın çeşitli kesimleri vicdanını esir etmiştir. bile isteye bunu etmiştir. herkes kendi çapında, kendine özgü menfaat modellerine boyun eğmiş, akı kara, karayı ak görmeyi tercih etmiştir. umarım tarih önünde bunun utancını yaşarlar. benim en büyük beklentim budur. eğer bu tarih benim gözüm önümde gerçekleşirse, minnettar olurum.
  • tarihe not düşülsün , bu dava birçok mesele için domino etkisi yaratacak.
hesabın var mı? giriş yap