28 şubat 2022 rus ekonomisinin çökmesi
-
ön edit: rusya merkez bankası faiz oranını %9,5'ten %20'ye çıkardı.
ruble yüzde 28 değer kaybıyla güne başlarken, rus borsasının açılışı 3 saat ertelendi.
büyük ihtimalle borsayı açamayacaklar, açma gibi bir hataya düşerlerse tahmini değer kaybı yüzde 90 olacak şekilde hesap ediliyor.
her ne kadar rus merkez bankasının rezervlerinin yarısına bloke konulduğu söylense de, rus merkez bankasının hiçbir rezervini kullanma imkanının mevcut yaptırımlar nedeniyle mümkün olmadığı görülmektedir.
putin bunları hesap etticilere kötü haber; hiçbirini hesap etmemiş, kırım'da ve gürcistan'da olduğu gibi kimsenin ses çıkartmayacağını düşünerek koca ülkesini dünyadan izole etmiştir.
türk tv ekranlarındaki avrasyacıların palavralarına bakmamak gerekli. rus ekonomisi an itibariyle çökmüş durumdadır.
anlık ruble kuru
rus merkez bankası açıklaması
rus borsasının açılışı ertelemesi
rus halkının yaptırım nedeniyle atm kuyruklarında sıra oluşturması
hodri meydan; açın rus borsasını kovanın dibini görelim.
son not: savaşa hayır. putin elini ukrayna'dan çek! -
yazın rus turistlerden gelecek döviz ile ekonomi planını yapan türkiye cumhuriyeti devletini yöneten akp hükümeti için kötü bir haber. bu işin ucu da bize “girdi.” birkaç güne kadar antlaya'daki turizm ve acente yöneticileri nasıl bir yaz turizm sezonunun bizi beklediğini anlatırlar.
ucuza tatil yaparız diye sevinen yerli müşteri boşuna sevinmesin maalesef öyle bir şey olmayacak diye tahmin ediyorum.
sonuç olarak savaşa hayır, olan savaş karşıtı rus halkına olacak. -
putin denen serseri, adi, korkak, haysiyetsiz, şerefsiz, masumların ve çocukların katili herif öyle bir şerefsiz o.ç. ki, "yaptırımları kaldırın yoksa nükleer atarım" diyebilmektedir.
o.ç. korkak şerefsiz...
çok sinirliyim şuan -
zaten çöktüğü için ukrayna'ya girmedi mi rusya? bir yerlere savaş açmasa putin başkanlıkta duramazdı.
-
çin’in tavrı henüz net belli değil. hem abd’ye çakıyorlar hem rusya konusunda çekimser kalıyorlar.. eğer putin salak değilse, ki değil çin ile bir anlaşma yapmıştır gizli kapaklı. çin şu an öyle bir ekonomi ki, rusya’yı tek başına 2 sene ayakta tutar.
-
şak diye 100 milyon usd bozarak çil yavrusu gibi asdasdf.
yok lan beter olsun. halka acıyordum da ne bileyim acımalı mıyım onu da bilmiyorum. sonuçta onların tercihinin faturasını ödüyor dünya, ve tabi ki kendileri.
antalya'da rus turistleri havaalanında güllerle karşılayan turizmci esnafa da selamlarımı iletiyorum. o gülleri nereye dikeceğiniz konusunda fikirlerim var. -
moskova borsasında yabancı yatırımcıların işlem yapması yasaklanmış. yabancı payının yüzde 80lerde olduğu düşünülürse aslında borsa fiili olarak kapatılmış.
-
putin kesin hesaplamıştır bunu da.
-
çok iyi olmuştur. putin böylece önüne geldiği ülkeye savaş açmanın nelere mal olacağını iyi düşünür.
o değil de ben gerçekten masum rus halkına üzülüyorum. sovyetler birliği'nden sonra ruslar aslında barışçıl olduklarını tüm dünyaya anlatmak için çırpınıp duruyorlardı. putin her şeyi bitirdi. artık bundan sonra dünyadaki bütün insanlar ruslara farklı bir gözle bakacaktır. rusları her yerde dışlayacaklardır. putin, ruslara yapılacak en büyük kötülüğü yaptı. ülkesi şuan dünyadan izole olmuş durumdadır.
kırım'ı zamanında almıştı. gürcistan'a girmişti. ukrayna'ya da girerim diye düşünüyordu. kimse sesini çıkarmaz ben usulca istediğimi alırım diye hesap yapıyordu. bütün hesapları elinde patladı. utanmadan bir de çıkmış dünyayı hala nükleer bombalarla tehdit ediyor. işte tek adam rejimi dediğimiz diktatörlük tam olarak budur. bir tane adam çıkıyor koca rus milletini dünyanın önünde çocuk oyuncağına çeviriyor. ibretlik.
bu yaptırımlar rusya ile doğrudan savaşa girmekten daha çok etkilidir. her ne olursa olsun ekonomi son sözü söyler. bırakın putin'i kendi halkı harcasın. çünkü putin, rus halkına yapılabilecek en büyük kötülüğün alasını yaptı.
artık herkes ruslara antipati duyacaktır. ruslardan rahatsız olacaklardır.
bu dünyada putin gibi diktatörlere yer yoktur. ukrayna rusya savaşı'nda rusya'yı destekleyen putintaparlar şunu çok iyi bilsinler ki rusya zamanında gürcistan'a da girdi. kırım'ı da aldı. sürekli topraklarını genişleten bir imparatorluk olma yolunda ilerliyordu. ukrayna'nın nato'ya girecek olması yani putin'in bu yüzden savaş açması zaten bir bahanedir.
şunu da söylemek istiyorum ki bugün rusya'yı eleştirip ukrayna'nın yanında yer almamız amerikancı olduğumuz anlamına gelmiyor. amerika'nın da ırak'ta neler yaptığını çok iyi biliyoruz. biz her zaman halktan yanayız. yüce türk milleti bu konuda nerede duracağını çok iyi bilir. emperyalizm her zaman nefret ettiğimiz aşağılık insanların oluşturduğu bir idealdir. -
azcik ekonomi bilgisi olan kişinin şaşırmayacağı durumdur. savaşın devam etmesi dahada değer kaybına yol açacağı gibi en çok türk ekonomisi de etkilenecektir.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap