• bundan bir kaç ay öncesinde, dolar 2.9 civarı falan tabi o zamanlar, varımı yoğumu dolara yatırdığımda, "bu seviyeden dolar alınır mı amk?" diyen gerizekalılardan daha zeki olduklarına adım gibi eminim.
  • ne yazık ki bu zamana kadar uzun vadede yanılmamışlardır. kaynak mı?

    grafik amk

    mesela deyin ki bana 2016'daki dalgalanma gibi bir dalgalanma olup gerisingeri yükselme yaşanmayacak?

    yada deyin ki yarın ülkedeki üst düzey herhangi birisi bir açıklama yapmayacak ve dolar yine fırlamayacak?

    var mı bunun garantisi tosunum? yok.

    işte buna political instability diyor yabancılar. hakkında yazıyorlar çiziyorlar, teoriler üretiyorlar, felsefe kasıyorlar... onlar felsefe kasıyor da dolar'ın etkisi dönüp bizi kasıyor.

    peki aynı anda bist'in düşüp, dolar index'inin artıp, doların düşmesini nasıl açıklayabilirsiniz?

    açıklayamazsınız.

    not: yatırım tavsiyesi değil çünkü ekonomist değilim. ekonomiden az biraz anlıyorum çünkü beynim var.
  • dolarda kaldıkları sürece aynı miktarda dolarları olan küçük yatırımcılardır. doları tl'ye çevirmeden zarar etmiş sayılmazlar. aynısı kar içinde geçerlidir. dolar yükselince kar etmezsiniz, bozarsanız kar etmiş olursunuz.
  • güzel bir atasözümüz var, el sikiyle gerdeğe girilmez.

    referanduma kadar doların 3.5-3.6 seviyelerinde gezecek olmasının sebebi tam olarak budur.

    ama bu şekilde sürdürülebilir bir ekonomi söz konusu olamaz.

    nereye kadar başını katar'ın çektiği arap sermayesi ile türkiye'de doları koruyacaksınız?

    cari açık her yıl artıyorsa, ülkeye yatırım gelmiyor aksine kaçıyorsa, türk parası ve ekonomisi dışarıya güven vermiyorsa neden dolar azalsın?

    1 ay önce 3.9'u gören dolar 3.58'i gördü bugün.

    hayırdır? ülkeye yatırımcı mı geldi?

    ihracatımız mı arttı?

    amerika ekonomisi mi kötüye gidiyor?

    görüp göreceğiniz rağbet referanduma kadar muhtemelen.

    referandum gündem olduktan sonra bombalar nasıl patlamayı kestiyse dolar da yükselişi kesti.

    kim kime ne vaad ediyor, ülkeyi nasıl satıyor, ne karşılığında o sermaye bu ülkeye gizli kapaklı giriyor bilmiyoruz.el bab'dan sonra rakka da rakka diye bir anda tutturmaya başladılar ve dolar uzun zaman sonra 3.65'in altına indi. tesadüf mü?

    yoksa ülkeye soktuğunuz dolarların karşılığını gariban halkın çocuğu mu ödüyor başka topraklarda?

    ama el sikiyle gerdeğe girilmeyeceğini biliyoruz. kime ne vaat ettiyseniz, ne ticaret yaptıysanız bir son kullanma tarihi olduğunu biliyoruz. günün birinde size ödeme yapmayacaklarını, artık ihtiyaç duymayacaklarını biliyoruz.

    kaç ay daha idare edebilecekler göreceğiz.

    edit: minoxil denen bir ilaç var, saçı dökülenler bilir.

    bu ilacı kullanır ve psikolojik bir rahatlama yaşarsınız. ama bıraktığınız gibi eskisinden çok daha fazlası dökülmeye başlar. çünkü minoxil ile koruduğunuz saçlarınız minoxil yokken gider.

    dolar kuru da şuan " yapay " bir şekilde bu halde tutuluyor. o yapay durum ortadan bir gün elbet kalkacak. sonra yazarın teki başlık açakacak, insanlar altında espri kasacak.

    ne mi olacak?

    dolar 1 gün de 0.15-0.20 gibi bir artış sağlayacak. bunları düşünmediğiniz için anlam veremeyeceksiniz. iktidar çıkacak ekonomik darbe diyecek. falan filan. yaşadık bunu. yine yaşayacağız. değirmenin suyu kesilince görürsünüz.

    nisan sonunda dolar 4 tl.

    at fava bekle.

    edit2:

    tayyip erdoğan'ın geçtiğimiz 1 ayda katar'ı ve suudi arabistan'ı ziyaret etmesi,

    katar için " kötü gün dostu " açıklamasını yapması,

    bu 1 ayda patlayan bombaların neredeyse bitmesi, doların düşüşe geçmesi,

    ve daha önce hiç bahsi geçmemesine rağmen türk askerinin rakka'ya ilerleyeceğinin açıklanması,

    cia direktörünün ilk resmi ziyaretini türkiye'ye yapması, aynı şekilde amerikan genelkurmayı'nın ziyareti.

    hepsi 1 ayda oldu. bunların tesadüf olduğuna inanıyorsanız çok küçük bir ihtimalle haklı olabilirsiniz. ama muhtemelen safsınız.

    suudi arabistan ve katar hem iç basının hem dış basının iddialarına göre suriye'de esad karşıtı grupları en çok silahlandıran ve finanse eden ülkeler.

    bilin bakalım şuan kimi finanse ediyorlar?

    edit: zamanında çok güzel yazmışım. unutmuşum bu entry'yi, biri oylayınca gördüm.

    ataları adnan menderes krediler ile ekonomi döndürüyordu, şimdikiler de kayıt dışı kredilerle döndürüyor. ama böyle ekonomi idare edilmez. hatırlayamadığım başka entry'lerde şuna da değinmiştim:

    erdoğan kitleleri iyi manipule ediyor olabilir. iyi bir hatip olabilir. iyi bir siyasetçi olabilir. ama kesinlikle zeki, entelektüel, analitik zeka sahibi, " yetkin " bir yönetici değildir.

    aklınıza gelebilecek her şeyi yönetmek büyük bir yetkinlik ister. oy almak farklıdır, bir sistemi yönetmek farklı. erdoğan'ın gidişi ekonomiden olacak. en sevdikleri onu taşlayacak günü geldiğinde.

    inşaat sektörü pamuk ipliğine bağlı. her yerde reklamlar aldı yürüdü. piyasada para dönmüyor. inşaat sektörü neden çomarlar için çok önemli onu da bir ara yazarım. kısaca belirteyim, şuan türkiye'de eskiden kayıtdışı tarım ve hayvancılık yapılan araziler bir bir müteahitlere veriliyor ve çomarlar bu ticaret ile geçiniyor.

    tarım ve hayvancılığın çökmesi inşaatın yan etkisi.

    yakında tamamen patlayacak. ona dair bir öngörüm yok. 3 ay da olabilir, 2 yıl da olabilir. ama erdoğan'ın bu ülkeyi 4 yıldan daha uzun süre yöneteceğine inanmıyorum.

    çünkü akp ekonomiyi yönetemiyor.
  • döviz alıp satarak kar etmek istiyorsan '' kur düşükken alır zirve gördüğün yerde satarsın '' kuralından bi haber olmalılar . hoş üç gün kaynağı belli olmayan sıcak para ile baskılandı diye dolar coşmuş yine bazıları sağa sola hava atmak ve akp ye prim yaptırmak derdinde. akıllı olan adam 3.88 den dolar almaz ama bugünün kurundan alabildiği kadar alır.

    referanduma şurda 2 ay var ve bugün düşüyor (!) dediğiniz dolar referandum haftasında 4 lira dan bir kuruş daha düşük seviyede olmayacak. hadi daha da tuhafını söyleyeyim referandumdan evet de çıksa hayır o kur bir süre daha da yükselecek . ( hayır çıkarsa bu yükseliş daha yüksek olur ).

    dolar'ın sene sonunda 3.88 den daha düşük olma olasılığı obama'nın tekrar abd başkanı olma olasılığı ile eşit.

    ve merak etmeyin bu entry silinmez .

    daha dün dünyanın en büyük yolcu gemisi şirketi kuşadasını güvenlik ve ülkedeki durum sebebiyle bu senenin cruiser'ların uğrayacağı limanlar listesinden çıkardı. neyin kafasındasınız. dolar düşmüş de daha da düşecekmiş de 3 liranın altıymış da. görürsem söylerim.

    ytd.
  • al, seni grafik manyağı yapayım o zaman. resim yüklemiyorum. baksan anlamayacaksın çünkü.

    yaz tarihleri google amcaya.

    1 ekim 2015 - 1 dolar = 3.01 tl
    2 kasım 2015 - 1 dolar = 2.80 tl
    1 ocak 2016 - 1 dolar = 2.95 tl
    1 mart 2016 - 1 dolar = 2.94 tl
    1 nisan 2016 - 1 dolar = 2.81 tl
    2 mayıs 2016 - 1 dolar = 2.79 tl
    2 haziran 2016 - 1 dolar = 2.93 tl
    2 temmuz 2016 - 1 dolar = 2.88 tl
    2 ağustos 2016 - 1 dolar = 2.99 tl
    2 eylül 2016 - 1 dolar = 2.95 tl
    1 ocak 2017 - 1 dolar = 3.51 tl
    1 şubat 2017 - 1 dolar = 3.77 tl
    23 şubat 2017 - 1 dolar = 3.57 tl

    arada daha düşük olduğu, daha yüksek olduğu anlar var tabi ki. ben sana sadece kapanışları yazdım bak. hem de ay başı olarak.

    şimdi sen diyorsun ki, biz ekonomiyi toparlıyoruz, ondan dolar düşüyor değil mi? ben de sana "nah" diyorum. usd değer kaybediyor. biz bir yerlerden sıcak para akışı sağladık ve son olarak gizli faiz artışı ile biraz baskıladık doları. bu kadar basit.

    grafik ile anlatmam gerekirse, sana sadece dış ticaret açığı ile ilgili bir grafik göndereceğim tamam mı? aç, iyice bir bak bakalım. ok?

    dış ticaret grafiği (kapatma bu grafiği az sonra lazım olacak tekrar.)

    al, hatta anlamazsın diye, halka içerisinde gösterdim.

    nedir bu?

    dolar ile yapılan ithalat/ihracat rakamları. kırmızı çizgi ithalat, mavi çizgi ihracat.

    ilk daire, halka artık ne dersen, inanılmaz bir kriz yaşadığımız 2001 senesi.

    ithalat / ihracat rakamlarının ne kadar dar olduğunun farkındasın değil mi? ekonominin ne kadar ufak olduğunu zaten görüyorsun. 40 milyar dolarlık ithalat yapıp, 32 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. fark 8 milyar dolar. ithalatın ihracatı karşılama oranları da yüksek. buna rağmen çok büyük kriz yaşadık. neden yaşadık bu krizi? biz o krizi yaşarken sen 2 dolarlık banknot topladığın için, kaçırmış olabilirsin, öğrenmek isteyenlere de anlatalım.

    1998 dünya çapında büyük bir kriz yılıydı. bütün asya ülkeleri etkilendi. özellikle ihracat yaptığımız rusya gibi ülkeler çok derinden yaşadı bu krizi. büyük yatırım yapan japonya ve kore firmaları yarı yarıya çıktı türkiye'den. bu krizin ilk adımıydı. bugün ki kur ile 214.000 tl oldu dolar. yani 0.24 ytl.

    sonra ekonomimizde derin yaralar açan ve binlerce canımızı yitirdiğimiz 99 depremi geldi. yitirdiğimiz canların tabi ki maddi ölçüsü olamaz ama, ekonomimize kaybı 15 milyar doları bulmuştu. 2000 yılı şubat 23'de dolar kuru 0.58 krş.

    sonra 2001 siyasi krizi yaşandı. dolar ne kadar arttı biliyor musunuz? 1.07 tl.

    2002 yılında akp iktidara geldiği zaman 1.37 tl oldu. yıl yıl yazıyorum sana. anla diye bak bütün çabam... aşağıdaki rakamlar 23 şubat tarihleri.

    2003 - 1.61 tl
    2004 - 1.32 tl
    2005 - 1.29 tl
    2006 - 1.31 tl
    2007 - 1.37 tl
    2008 - 1.19 tl (dünya kriz başlangıcı)
    2009 - 1.67 tl
    2010 - 1.52 tl
    2011 - 1.58 tl
    2012 - 1.75 tl (dünya kriz bitişi)
    2013 - 1.79 tl
    2014 - 2.18 tl (17/25 aralık kumpası) ek: 16 aralık kur: 2.36 - 29 aralık kur: 2.32 yıl sonu 2.32 tl
    2015 - 2.47 tl
    2016 - 2.93 tl
    2017 - 3.56 tl

    şimdi tekrar grafiğe geri dönüyoruz. 2002 yılında kemal derviş'in istifasından sonra açılmaya başlayan ithalat/ihracat rakamlarına bakıyoruz. yani kemal derviş'in ekonomik krizi atlatmadaki payını inkar etmiyorum, ama özellikle 15 yasanın çoğu yanlış. ama yapılması gerekenler var içerisinde. sonra istifa ediyor derviş.
    kim giriyor burada devreye? tabi ki devlet bahçeli. ikili arasındaki gerginlik derviş'in istifası ile son buluyor. hayırlı oluyor bence. onu sonra konuşuruz.

    şimdi, derviş politikalarının hangisini gerçekleştirmiyor akp? derviş çoğu devlet kurumunu özelleştirdi mesela. bunu en çok eleştiren kim? yiğit bulut.

    bak bunu oku mesela. fon başkanı

    ikinci daire, dünya krizinin başladığı sene. açılan aranın nasıl daraldığına iyi bak. düşüşe geçen dış ticaret verilerinin bütün dünya üzerindeki etkisi bu.

    üçüncü daire doların yükselişinin başladığı dönem. yani dünya ekonomilerinin toparladığı, bizim ihracat rakamlarımızın düşüşe geçtiği dönem. yani dış ticaret açığının düşüşe başladığı seneler.

    şimdi gelelim günümüze. akp hükümeti şuan yaşamakta olduğumuz ekonomik krizi inkar ediyor, bunu saklıyor olabilir. sen hissetmiyor olabilirsin, belli ki zaten dolar zulan fazla. reis'i dinlememişsin pek :) ne yapıyor bunu saklamak, doları baskılamak için?

    kaynağı belirsiz para akışı oluyor türkiye'ye. nereden, ne için geldiğini bilmiyoruz. ama belli ki referandum yatırımı.

    7 şubat 2017 günü dolar 3.73 tl. nereye geldi dolar? bugün 3.55 tl.

    ne oldu bu 14 gün içerisinde? rize'de petrol mu çıktı? tekirdağ'da 15 milyar dolarlık altın rezervi mi bulduk? teknoloji ürünleri mi ihraç etmeye başladık?

    7 şubat neden önemli? khk ile fona devredildi çok önemli devlet şirketleri.

    hangi kurum satıldı? bu kurumun türk ekonomisine katkısı neydi? bütçeye ne kadar para kazandırıyordu bu kurum?

    yahu, gerçekten bunları saklayabileceğini mi düşünüyorsun? gerçekten ekonomi düzeldiği için mi dolar düşüyor sanıyorsun? abi bana gelişme göster. de ki, "şu oldu, ondan dolayı". yok, söyleyebileceğin tek birşey yok.

    ama bak ben sana bir çok veri sundum. anlattım tek tek, grafik ile gösterdim. ve sana diyorum ki, daha kötü olacak durum. sen referandum da evet çıksın diye, doları düşürmek için devlet kurumlarını satarken, geleceği düşünüyor musun?

    eleştirdiğin kemal derviş'in yaptıklarının birebir aynısını yapmıyor musun?

    devlet kurumlarını özelleştir, faiz arttır. bu mu vizyon?

    ne olacak sanıyorsun? mart ayında fed'in faiz arttırma olasılığı %40, usd değer kaybediyor, mart ayı içerisinde tekrar değer kazanacak, nisan ayının gerginliği piyasalara yansıyacak, şuan düşürmek için sattığın kurumlar erimiş, elden gitmiş olacak. üstelik ben vatandaş olarak o satıştan gelen paranın nereye kullanıldığını öğrenemeyeceğim. hatta satışı yapanlar hesap dahi vermeyecek, hatta maliye bakanına bu sorulmayacak bile.

    neyse, hala bana kalkıp birisi ekonomik kriz yok, dolar düşmeye devam edecek falan derse cevap vermeyeceğim. al sana verileri de yazdım, grafik bile gösterdim. üşenmedim 20 sayfa yazı yazdım ulan. daha insanları kandırabileceğini düşünüyorsan, devam et ne diyeyim.
  • başlık sahibi bey, neredesiniz sayın amına koyduğum?
  • 3,77 den ve 3,65 den dolar almış biri olarak hiçte pişman değilim sadece biraz daha beklemiş olsam diye hayıflanmıyor değilim.

    şuan 3,57 den param olsa hiç düşünmez gene alırım.

    küçük yatırımcının yapacağı iştir bunlar ne yapacak adam elindeki 3 bin lira ile borsada spekülasyon mu yapacak,gidecek tabi ki dolar alacak zira bizde dolar'ı alan hep kazanır.

    ülkemizde parayı korumanın en iyi yoludur dolar veya altın almak. dolar ise değişimi kolay olduğu için memur ve işçi kesimi birikimini dolar yapar.

    şuan ki mevcut kura göre toplamda 200 lira zararım var ama kenarda tuttuğum bir miktar paranın güvenini taşıyorum üzerimde.
  • hahahahahahaha

    tanım: hahahahahahahaha
hesabın var mı? giriş yap