• edit : sonuçlar açıklanmış. link

    milli eğitim bakanlığının pısa 2018 sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirme raporu açıklandı. türkiye, pısa 2018'de okuma becerilerinde 40. sıraya, matematik okuryazarlığında 42. sıraya, fen okuryazarlığında 39. sıraya yükselmiş.

    tüm ülke sonuçları
    link 1
    link 2

    15 yaş grubundaki öğrencileri kapsayan uluslararası eğitim değerlendirme testi pısa'nın sonuçları bugün açıklanacak. türkiye üç yıl önce yapılan pısa'da 'okuduğunu anlama' kategorisinde 72 ülke arasında 50'nci sırada yer almıştı.

    pısa nedir?
    açılımı uluslararası öğrenci değerlendirme programı olan pısa, ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü (oecd) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır. pısa'da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.

    türk eğitim sisteminin son 5 pısa sonucu

    * 2003 yılında 41 ülke arasında; fende 33, matematikte 35, okuduğunu anlamada 35’inci sırada.
    * 2006 yılında 57 ülke arasında; fende 43, matematikte 43, okuduğunu anlamada 37’inci sırada.
    * 2009 yılında 65 ülke arasında; fende 43, matematikte 43, okuduğunu anlamada 41’inci sırada.
    * 2012 yılında 65 ülke arasında; fende 43, matematikte 44, okuduğunu anlamada 41’inci sırada.
    * 2015 yılında 72 ülke arasında; fende 52, matematikte 49, okuduğunu anlamada 50’inci sırada.
  • eğitim sistemimizin geçtiğimiz yıla oranla ne kadar daha kötüleştiğini anlamamıza yarayacak sonuçlardır.
  • bence önce akp ve hükümet sözcüleri, ardından da reis "bu değerlendirmeler siyasidir, bizim her konuda olduğu gibi eğitimde de yükselişimizi baltalamaya çalışıyorlar, dış güçlerin ve chp'nin parmağı var bu işte" diyecekler. ardından reis çıkıp "biz artık pisa'yla ilgilenmiyoruz, talimat verdim, kendi yerli ve milli öğrenci değerlendirme programımızı oluşturup eğitim sistemimizi de buna göre yönlendireceğiz" diyecek. bol alkış alacak, çomarlar uluyacak, troller coşacak.
  • devlet politikası haline gelen halkın cahilleştirilmesi sürecinin bilimsel bazda kontrol mekanızması olan bir araştırmanın sonuçlarıdır. buradan akp'nin bu konuda ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz.

    (bkz: cahil halk ülkeyi ayakta tutacak)
    (bkz: en az 3 çocuk doğurun)
  • eğer en son sonuç 2015'te yayınlandı ise, okuduğunu anlama konusunda 2015'e kıyasla çok daha gerilere düştüğümüzü sadece bu platformdaki gözlemlerimden yola çıkarak rahatlıkla söyleyebilirim.

    girdiğim bazı entry'ler üzerine bana atılan mesajlardaki alakasızlık(ahlaksızlık kısmına burada girmeye burada gerek yok), bana okuduğunu anlama özelinde ne yönde ivmelendiğimizi yeterince gösteriyor zaten.

    kendi kendime, "bu yazdığım şeyden bu anlamı nasıl çıkarabildi; bu nasıl bir kafa, nasıl bir anlama mekanizması..." diye düşünerek, öyle hayretlerin içerisine düşüyorum ki bazen, tarifi zor.

    bazen bunlarla uğraşmak, bu gibi durumlarla muhatap olmak öyle bir yük oluyor ki insana, yazmadığım yazılar yazdıklarımdan daha fazla kalıyor artık.

    görmemezlikten gelme, es geçme, yokmuş gibi davranma konusunda kendimi yeterince geliştirmem lazım sanırım.

    eskiden fikre karşı fikir sunmak doğru ve yaygın olan iken, şimdi fikre karşı küfür hatta sözüm ona bir fikirle örtülenmiş küfre karşı yine 'direkt küfür çok sakil durmasın' diye küfrün arasına serpiştirilen fikir kırıntıları moda artık.

    edit:

    aldığım mesaj üzerine ben de kontrol ettim ve bütün kategorilerde bir yükseliş olduğunu gördüm.

    demek ki dipte zirve yapmaya ilerlediğimiz nokta, "okuduğunu, duyduğunu anlamamazlıktan gelme" noktasıymış. buna dair olan genel seviyeyi belirlemeye yönelik araştırmaların olmaması büyük talihsizlik. gitgide daha kötüye gittiğimize dair yanılgım, tarafgirliğin ve partizan tutumların bana ve benim gibilere bir hediyesi olsa gerek.

    aslında eğitim düzeyindeki gerilemeden çok daha kötü bir durum, bu bahsettiğim şey.zira anlamamazlıktan gelme, yanlışta bilinçli olarak ısrar etme bir şeyi bilmemekten veya yeterince öğrenmemiş olmaktan daha büyük bir tehdit, toplum için.
    birinci probleme çözüm getirmek, insanların içine işlemiş bilinçli körlüğün tedavisini yapmaktan çok daha kolay.
  • tamamen algı operasyonu,
    onlar önce pisa kulesini düzeltsin,
    yapamıyorlarsa bizim toki bir ayda 500 pisa diker.
    işte böyle bir cevap bekliyorum gün içinde.
  • why not more imam hatip?
  • işaretlerken kaydırma mı yaptınız naaptınız anlamıyorum ki. eskiden tek tük de olsa bilim insanları, sanatçılar filan çıkarıyorduk. gelecekte tünelin ucu bombok bir yere çıkacak sanırım.
  • başıma bir şey gelmeyecekse gayet güzel bir sonuç. https://pbs.twimg.com/…ia/ek2mavnwwauoipm.jpg:large

    ortalama bir ülkenin ortalama ailelelerinin yetiştirdiği ortalama çocuklar.

    sizin kız kardeşleriniz bunlar, erkek kardeşleriniz, çocuklarınız.

    ne bekliyodunuz amk?
hesabın var mı? giriş yap