• 3 kasım 2013 sabahı atlantik okyanusu'nda miami ile bermuda'nın ortalarındaki bir noktaya, bermuda'nın yaklaşık 600 km güneybatısına ay'ın gölgesinin düşmesi ile başlayacak olay (bkz: bermuda şeytan üçgeni).
    ay'ın gölgesi doğuya doğru hareket ederken yaklaşık 5 km genişliğindeki bir şeritte en çok 3 saniye sürecek halkalı güneş tutulması izlenebilecek.

    ay'ın gölgesi bermuda'nın 400 km güneyinden geçtiği sırada ise, ay artık güneş'i bütünüyle kapatabilecek kadar yer'e yaklaşmış olacağından, olay tam güneş tutulmasına dönüşecek. bundan sonra yaklaşık 50 dakikada atlantik okyanusu'nu aşan gölge, orta afrika'nın batı kıyısındaki gabon'a ulaşacak.

    yeşilburun adaları'nın yaklaşık 500 km güneyinde 1 dakika 15 saniyeye çıkan tam tutulma süresi, liberya kıyılarının yaklaşık 350 km güneyinde, en büyük tutulmanın izlenebileceği konumda (3d 29.5' n, 11d 41.6' w) 1 dakika 40 saniyeye kadar çıkacak. bundan sonra gittikçe kısalan tutulma süresi, gabon kıyılarında 1 dakika 8 saniyeye düşmüş olacak.

    gabon ve demokratik kongo cumhuriyeti'nin yağmur ormanları boyunca doğuya hareketini sürdüren ay'ın gölgesi, uganda ve kenya'nın kuzeyini geçerek etiyopya'nın güneyini de tarayarak somali'ye ulaştığında tutulma sona erecek. tam tutulma, hava koşullarının görece daha iyi olmasının beklendiği uganda'da en çok 18 saniye, kenya'da 12 saniye, etiyopya'da da en çok 8 saniye sürecek.

    abd'nin doğu eyaletleri, karayip adaları, orta amerika'nın doğusu, güney amerika'nın kuzeyi, güney afrika cumhuriyeti'nin güneyi hariç tüm afrika, güney avrupa ve orta doğu'da da parçalı güneş tutulması izlenebilecek.

    türkiye'de de yaklaşık 15:15-16:15 saatleri arası gözlenebilecek parçalı tutulma sırasında güneş'in yaklaşık %5'i tutulacak. batıda tutulmayı görmek için tahminen güneş filtresi gerekli olacak. ancak doğuda günbatımı sırasında tutulma sürmekte olacağı için tutulmanın çıplak gözle izlenebilmesi de olasılık dahilinde.

    bundan sonraki ilk tam güneş tutulması ise 20 mart 2015'te.
  • türkiye’den 15:20 ile 16:10 saatleri arasında parçalı olarak gözlem yapabileceği ve tutulma ortasının 15:45’te gerçekleşeceği söylenen doğa olayı.
  • eos 6d, hoya r72 infrared filtresi ve canon 70-200 lens ile fotoğraflamayı deneyeceğim güneş tutulmasıdır. (önemli not: ne yaptığınızı bilmiyorsanız fotoğraflamayı denemeyin, özellikle 70-200 gibi yüksek focal length'e sahip lensleri takıp uygun bir filtre olmadan sakın güneşe bakmayın. kalıcı hasara yol açabilir)

    //sonuç olarak türkiye'den oldukça kısmi bir tutulma izlenebildiğinden dolayı şöyle bir fotoğrafla idare etmek zorunda kaldım: https://www.facebook.com/….735475141&type=3&theater ha r72 mükemmel oluyor 200mm'de direk çıplak gözle viewfinder'dan bakarak izledim tutulmayı.
  • fotoğraflamaya çalışacağım tutulmadır. lense zarar gelmemesi için siyah film kullanmak gereklidir.
  • bulunduğum konum itibariyle hava zaten kapalı oldugu icin pek de farketmeyecek olan doğa olayı.
  • google maps'den izlenen doğa olayına "mobilden çalışıyor mu?" diye cevap verenlerin olmasıyla beni derin düşüncelere itmiş bir tane sigara yaktıran olay.
  • türkiye saati ile 14:49 da akrep burcunda gerçekleşecek olan tutulma. etkileri üç ay, fakat en yoğun etkileri özellikle bir ay içinde gerçekleşecek olan tutulma. akrep burcunda gerçekleşeceği için "akrep" temalı konuların gündeme gelmesi sözkonusu. hem genel olarak ülkemizin hem de bireysel olarak burcunuzun bu tutulmadan nasıl etkileneceğini öğrenmek isterseniz size ünlü astrologlardan birkaç link tavsiye edicem:

    susan miller: http://www.astrologyzone.com/forecasts/

    dinçer güner: http://solarlunarx.blogspot.com/…-tutulmas.html?m=1

    zeynep turan: http://www.twitburc.com.tr/yazidetay.aspx?id=331
  • aşağıdaki canlı yayın linki ile izlenebilecek olan tutulma.

    http://goo.gl/xclpqc
  • google sky map'in şu şekilde gösterdiği hadise:
    http://i.imgur.com/w57bjga.jpg?1
hesabın var mı? giriş yap