*

  • inaması çok güç ama henüz 3 yaşında okuyabilen çevresindekileri hayrete düşürüp "bu çocugu televizyona falan çıkaralım" dedirten çocuklar vardır. misal ben...
  • çocukluk yılları hakkında konuşulurken, arkadaşları "3 yaşımda ben babaannemle bilmemne oynuyordum" " ben bütün gün uyuyordum" "ben triatlon denemeleri yapıyordum" derken o "allah kahretsin ben 3 yaşımda okumayı öğrendim, hatta 2,5ta, 3 yaşında okula yolladılar, o zamandan beri okula gidiyorum, artık dinlenmek istiyorum" diye çığlık atması muhtemel insan evladı.
  • evde butun gun otururken ve etrafinda hic kimse yokken, kendisi bile hatirlamadigi ya da anlamadigi bir sekilde kitap okumayi ogrenen cocuklardir..
    aileleri onlari yapayalniz birakmistir bir sekilde, o kadar ki, hele kardesleri de yoksa, butun gun sadece kitaplarla oynarlar. onlari okur, kendilerini hayallere kaptirir, daha kucuk yasta herseyin kitaplardaki gibi buyulu olduguna inanirlar.
    ama bu bir hediye degil bir lanettir. once kendilerine bakacak kimse olmadigi icin, ve tabi okuma bildikleri gerekcesiyle ilkokula gonderilirler. burada herkes cizgi cekip hecelerken, henuz yasi cok kucuk olan cocuk (turkiye'de bir donem okula baslamak icin bes yas siniri oldugundan, en fazla bes yasindadir, bir an evvel konmustur o bedava yuvaya) etrafa bakar, derse konsantre olamaz.
    bunun uzerine idealist fakat hatali ogretmeni onun sinif atlamasi gerektigini dusunerek cocugu seviyesinin esit oldugu ucuncu sinifa layik gorur. evet, cocugumuz aritmetik de yapabildiginden hemen sinif atlatilir. daha fecisi bu velet mesela istiklal marsi'nin on kitasini da ezbere bilmektedir. manyaktir yani..
    yedi yasinda okula baslayip ucuncu sinifa gelmis on yasindaki veletlere bir kardes emanet edilmistir, daha bes yasinda..
    ustelik bir de butun hocalar ornek gosterirler cocugu.. tabi butun bunlar kacinilmaz olarak cocugun feci dayak yiyip birinci sinifa donmesiyle sonuclanir.
    idealist ogretmen buranin amerika veya film seti olmadigini hatirlar, ve her ders cocuga ek gorevler verir. digerleri cizgi ceker, o siir yazar; digerleri heceler, o kitap okur.
    peki sonra?
    hayati idrak edebilmeye genc yasta baslamak, genc yaslanmaktir.
    cocuk hayati boyunca bunun cezasini ceker. kendisini anlayan insan pek fazla olmaz. kitaplarina sariliyorsa hala, ne yazik ki kendisine kotuluk yapilinca bunu da anlayamaz. hayat adil degildir. yalanlar, iftiralar, ve buna inanacak insanlar vardir hayatta. kotuluk vardir. ve sorgulamadan kabul edenler vardir kotulugu.
    cocuk acisiyla gelisir, hayata karsi durur bir sekilde. zekasi bazen ona iyi bir egitim ve bunun karsiliginda yuksek mevki olarak doner. bir sekilde mutlu olabilecegi kendisine benzeyen insanlari da bulursa, iste o zaman genc basladigi yolda durup bir nefes almak ister, belki dinlenir.
    hayati cok tanidik gelir kendisi gibi azinlikta olanlara. o kendisini daha zeki gormez, belki daha yalnizdir digerlerinden, bu sayede ogrenmistir. genellikle romantik, saf ve iyi niyetli olur. bu nedenle de ihanete ugrar, kendisine iftira atilir, kazik yer, ama toparlanir bir sekilde. dunya ona gore biraz daha yavas doner. ama o buna alismistir.
    bir de unutamama hastaliklari vardir, ki bu da erken yasta gelismenin bir yan etkisidir.
    en guzel anlatimi seker portakali isimli kitapta yapilmistir bu cocuklarin hayatinin.. zeze hayati erken anlar, ve bu hic de guzel degildir. okuyan erken gelismislerin kendisini bulacagi bir hayatta erken yasta okumayi ogrenmesi henuz herseyin baslangicidir.
  • anne babası öğretmen olup doğduğu günden beri etrafında kağıt kalem gören,doğası gereği bunları merak edip ne anlama geldiklerini soran, gene doğası gereği her gördüğünü ezberleyen, normal çocuk. (bkz: kendimden biliyorum)
  • yaşamının müteakip yıllarında,"bir başlangıç dönemi olarak 6 yaş"a af buyurun götüyle gülecek velet. ayrıca 8 yasinda bilim teknik hatmeden cocuk ile sidik yarışına girişmesi de kuvvetle muhtemeldir.
  • erken yol aldıklarından çabuk yorulduklarından şüphenilen çocuklardır bu modele dahil olanlar. çok tükettiklerinden bir parça sabırsız ve mız olmaları da doğal karşılanmaktadır...
  • ilkokula 6 yasinda ikinci siniftan baslayan cocuklardir bunlar. tum okul hayatlari kendilerinden 1-2 yas buyuk cocuklarla gecer. 16 yasinda liseyi bitirirler. yas farkini universitede kapatmayi bilirler ama.
hesabın var mı? giriş yap