• türkiye ekonomisi için çok ciddi sonuçları olacaktır.
    hükümet yıllardır petrolün inanılmaz düşük fiyatlı olması sebebiyle günü kurtarıyordu.
    ancak yine pahalı petrole dönüş oluyor.
    hükümet ya petrolde vergi azaltmasına gidecek ki şu an bu imkansız, ya da petrole ciddi zamlar gelecek.

    petrol için fazladan 3-4 milyar dolarlık ithalat maliyeti artışı da cabası.

    sözlerimi bitirmeden önce iyi ki bisiklet almışım diyorum.
  • viyana'da ikincisi gerçekleştirilen ve petrol üretiminde kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınması beklenen toplantıdır.

    --- spoiler ---

    2016 yılının ikinci resmi opec toplantısı bugün viyana'da gerçekleştiriliyor. petrol üretimini dondurma kararının bugünkü toplantıda netlik kazanması bekleniyor. opec üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının üretimin sınırlanması konusunda bir anlaşmaya varacakları yönünde gelen olumlu mesajlar petrol fiyatlarında önemli bir artışı beraberinde getirdi.

    cezayir, iran, nijerya ve suudi arabistan petrol ve enerji bakanları ile opec genel sekreteri barkindo'nun bugün bir anlaşma olacağı yönünde verdikleri mesajlar sonrasında brent petrolünün varil fiyatında artış yüzde 7'yi geçti ve 50 dolar/varilin üzerine çıktı. 50,68 doları gören brent petrolde işlemler saat 13:57 itibariyle yüzde 6,73 artışla 50,41 dolardan geçiyor.
    --- spoiler ---

    kaynak

    şu an brent petrol fiyatı 51 dolara yaklaşmış durumda ve tekrar 70 dolar seviyelerini görürse yüksek olan dolar kuru ve yüksek brent petrol fiyatı ile rusya ve arabistan ekonomisini toparlarken, bizim ekonomimiz ciddi şekilde zarar görebilir. zira enerji faturamız çok yüksek ve bu enerji faturamızın daha da yükseleceği yani ekonomimizin daha da zarar göreceği anlamını taşıyor.

    yatırım tavsiyesi değildir.
  • toplantıdan üretim azaltma kararı çıkmıştır. günde 1.2 milyon varil daha az ham petrol üretme kararı almıştır. kararın açıklandığı dakikalarda opec üyesi olmayan büyük petrol ihracatçıları da üretimde indirim kararı alabileceklerinin sinyallerini vermişler.

    alınan karar sonucunda petrol fiyatlarılondra'da %8.8 artmış, $50.46 usd seviyesine gelmiş.

    https://www.bloomberg.com/…salvage-deal-on-oil-cuts
  • beklendiği gibi petrol üretimini azaltma kararı çıkan toplantı.
    rusya'yı zor durumda bırakmak için izlenen petrol fiyatını düşürme stratejisi en az rusya kadar körfez ülkelerinin de ekonomisini yamultunca böyle bir karar alınmak zorunda kalınmıştır.
  • abd kuyu falan açmaz ise şuanki petrol fiyatları ve dolar kuruyla haftaya;

    benzin 5.25 dizel 4.60
  • düşük petrol türkiyenin çok da işine yaramadığı için bize çok etkisi olmayacak, belki az bişey ihracatı arttıracak bu kısma kararı.
    türkiyenin en önemli ihracat pazarlarından ve yatırım kaynaklarından biri ortadoğu (idi). petrolün düşmesiyle oradaki pazar ciddi daraldı zaten avrupa krizde, rusya ile ilişkiler malum (idi). tl'nin son 2 yıldaki devasa düşüşü kısmen de bu sebeplerle ilgiliydi
    o yüzden çok da şeyapmayın yani daha iran girecek piyasaya, trump üretimi arttıracam falan diyor
  • yüce mevlam verdikçe veriyor verdikce veriyor dedirten gelişmedir.
    şimdi çomarlar düşünsün
  • benzin fiyatlari artacak, bu durum butun mallarin fiyatini arttiracak bu bakimdan uretimi kisma karari olumsuz etkileyecek. petrol fiyatlari arttigi icin petrolun ithalat masrafi artacak ve cari acik artacak. abd'de enflasyon artisi ile birlikte faiz artisinin onundeki en buyuk engel kalkmis olacak bu da dolarin guclenmesi demek. tum bunlar kotu etkenler ancak petrolun fiyatinin dusmesi bize son 2 yilda cok sey katmadi. sebebi de dusuk petrol fiyatinin global ekonominin yavaslamasindan kaynaklanmasi ve petrol uretici ulkelerin(rusya-araplar) zor duruma girmesiydi. yani lhracat dibe vurdu. simdi bu komsular paralanacak ihracat artacak bu da faydasi olacak.
  • özet geçmek gerekirse, suudi arabistan'ı kurtarma kararıdır. tr ekonomisine etkisi ise olumsuz olacaktır.
  • opec toplantısında mevcut üretim miktarı olan 33,6 milyon varilden 32,5 milyon varile indirim kararı çıktı.
    suudi'ler bir nevi ağabeylik yaparak kendi üretimini daha fazla kısmayı kabul etti. (gerçi zaten en büyük üretici onlar olduğundan doğal bir sonuçolarak da görülebilir.)
    sorun çıkartan iran'ın istekleri kabul edildi, iran mevcut üretim miktarlarında devam edecek.
    ırak da üretimini kısmak istemiyor idi ama bir şekilde ikna edildi, o da üretimi kısacak.
    ilginç bir nokta rusya'nın da (opec'e üye olmamasına rağmen) kendi üretimini kısarak karara destek vermesi.
    muhtemelen bu konuda iran'ın parmağı var, kendisi üretimini kısmadı ama rusya ile konuşarak destek vermesini sağladı.
    diğer bir nokta opec'in uzun süreden sonra piyasadaki fiyat seviyesini etkileyecek etkide karar alabileceğini göstermiş olması. araplar hala uzlaşabiliyorlar.
    bu durumun olası etkileri zaten kendini gösterdi, petrolün varil fiyatı 50 usd seviyelerine geldi. muhtemel senaryo 2017'de 60 usd rakamlarının görülmesi.
    ancak benim görüşüm bu rakamlar körfez bölgesinin ancak toplarlanmasını sağlar. düşük fiyatlardan ciddi bir darbe yediler. bu zaman zarfında yatırım kararları yine aksayacak, ve likidite sorunları azalsa da devam edecek. dolayısı ile türkiye'ye akacak bir körfez fonu bulmak zor olacak.
hesabın var mı? giriş yap