• şu an evde tamda bunun telaşı var
    bu bitince sıra turşuya gelecek
    anadolu insanı olmak bunu gerektirir
  • annem kişisinin 30 kiloyu çerez olarak saydığı eylem. bir alışta 50 kilo falan alır kendisi. mamafih bir tarafta domatesler fokurdatılırken bir tarafta fasulye, bezelye, bamya, biber turşusu ve reçel faaliyetleri de ihtimamla yürütülür. bizim evde bu hikayede asıl yanan babam kişisidir. çünkü ben genelde daha önemli işlerin insanı izlenimini başarılı şekilde çizer mümkün mertebe sıvışırım. ha yanan dedimse aslında gerçekte öyle değildir. çünkü evde herkes içten içe gelecek kış için yapılan bu hazırlıklardan, nadir duyulan bir mutluluk duyar aslında. domatesler kavanozlandıkça hangi günün sofrasına konuk olacağı farkına varılmayan bir merak konusudur. kış hazırlığı yapılan evler up filmindeki gecekondudur. ruhu henüz canlıdır ve direnir.

    bu nedenle, tüm homurdanmama rağmen, annem ve babamı mutfak masasının başında domates, fasulye ayıklarken görmek hala bir şeylerin yolunda olduğu izlenimi vermesi açısından önemlidir benim için.
  • bu sene hem domates hem fasulye hem de börülce ile kışlık konserve yaptık. bakalım nasıl olacak?
  • 30 kg ne makul bir miktarmış. annem bu kışa bunun 3 misliyle hazırlık yaptı. ve tabi ki beraberinde kasalar dolusu bir takım bostan patlıcanları da közlendi.
    kokusunu sevmiyor değilim, ama kaynayan domatesin kokusu genzime öylesine işlemiş ki yediğim dondurmadan bile domates tadı geldi.

    edit: aslında 25 kiloyla yapmış. onun telefonda şaka olarak söylediği 90 kilogramı ben ciddiye almışım.
  • 30 kilo domatesten "malzeme" hazırlamak derken, hazırladığın fasulyeye barbunyaya koyduğun domates de buna dahil mi? hayır dahilse bu domates şubatta biter çünkü?

    değilse mart ayını geçirir diyelim ama nisanı bitirmesinin imkanı yok. "nisanda artık tazesini al sen de" diyebilirsiniz ama nisandaki domatesin tadı öyle demiyor.

    bu dediğim iki kişi yaşıyorsan geçerli. bir de çocuklu aileysen aralık bitmeden geçmiş olsun. ya da biz domates bağımlısıyız, bilemedim şimdi.
  • yaklaşıyor yaklaşmakta olan. ben sadece domates sosundan acı biber turşusu yaptırıyorum anneme. bütün yemeklerin yanında lezzetli bir atıştırmalık. öyle ki çok güzel rakı mezesi de oluyor. kaşık kaşık ye yarasın.
    görsel
  • bu sene meteorolojik olaylardan dolayı bir kısmı hasat edilirken, bir kısmı daha yeni çiçek açıyor. fabrikaların toptan alımı 2.5 tl/kg civarındayken, piyasada 10tl/kg'dan satılıyor. yine de geç kalmayın bu hazırlık için.
  • 60 kilo ile yapmakta olduğum hazırlık. 9 tl den aldım kilosunu. sağlıkla yiyelim inşallah *
  • kışlık malzeme demeyelim isterseniz, öküz değiliz neticede, küspe hazırlamıyoruz, ben size domates sosu depolamayı anlatayım.

    - öncelikle bunu neden yapıyoruz, ne gerek var:
    yavrucum 1) domatesin sağlıklısı lezzetlisi yazın yetişir, 2) neticede doğal mevsimi olmadığı için kışın daha pahalı olur, 3) her lazım olduğunda gidip almak veya oturup porsiyonluk hazırlamak yerine, açıp açıp kullanmak kadar güzeli yoktur.

    - alım:
    şu anda sosluk/salçalık diye satılan domates ('rio' da diyorlar) migros'larda 9.50 tl civarına satılıyor. 14'ten buralara düştü, bilmiyorum daha iner mi, ama bu bile yeterince makul, domatesinizi alın. sanal marketten kapınıza istemek de güzel bir çözüm, ama öyle otuz kilo falan dediğinizde stokta olmayabiliyor, bir daha da "sen yeterince aldın" mı diyor sistem, ne oluyor, stoğa girse bile enteresan şekilde görülmüyor.

    - evde gerekenler:
    domatesi zaten almıştık,
    kaya tuzu, sıvı yağ (çiçek de olur, zeytin de) ve kapaklarıyla birlikte, tabii ki kavanoz.
    (750 gr.'lık kavanozlar tam karar diye düşünüyorum ebat olarak)

    - hazırlık:
    (ben size 10 kilo domates ile yapılışı anlatayım, siz bunu kaçla istiyorsanız onunla çarpın.)
    . 5'er kilo olarak ikiye ayırın domateslerinizi, rio'lar extra tozlu topraklı olabiliyor, bunları belki bir leğende olabilir, güzelce 1-2 su yıkayın.
    . yıkanmış domatesleri kuşbaşı doğrayın. bunu yaparken önden iki işlem tavsiye edeceğim:
    1) domatesin kutup bölgesini kapak şeklinde hafifçe bir alın, bunu ayrı bir yere ayırın, bundan da salça yaparsınız, harika olur. ben domates sosu anlatıyorum.
    2) domatesin üstünü ince bir kesmiş olmanıza rağmen, domatesi ortadan ikiye böldükten sonra, sapın çekirdeğe uzandığı beyazlığı da tepeden konik biçimde kesin atın derim. sadece daha lezzetli değil, daha sağlıklı olacaktır.
    . domatesi küp şeklinde kuşbaşı doğrayın. çok küçük yaparsanız kaynattığınızda çok çözülür, fazla büyük parçalar da sevimsiz olur.
    . bütün bunlardan önce kabuklarını soyuyor muyuz domatesin;
    ben hiç rahatsız olmadığım için soymuyorum açıkçası. bunun ekstra iş olması, zaman kaybettirmesi bir yana, sağlık için faydaları çok büyük olan likopen, domatesin kabuğuna tutulu bulunuyor, kabuğu atınca baybay likopen. kabuğa karşı özel takıntınız yoksa bence doğru değil.

    - pişirme:
    . doğranmış domatesleri büyükçe bir tencereye sığdırabilirsiniz 5 kilo olarak. oldu da bir miktar dışarıda kaldı, dert etmeyin, ateşteki domatesler hızlıca sinip (senmek de derler) su vermeye başlayacak, tencerede hızla yer açılacaktır, dışarıda kalanları o zaman da ekleyebilirsiniz.
    . bu 'suyu' kısmını domatesleri en başta biraz ezerek de çözebilirsiniz, böylece tencere 5 kiloyu bir seferde de alabilir, ama ben o suyu sosun gereği olarak görüyorum.
    . kesilmiş domatesleriniz ile dolu tencerenizi (başka hiçbir şey eklemeden), orta ateşte, arada kaynatarak 45 dakika kadar kaynatın.
    . 45 dakika sonra, her 5 kilo içerisine 2 çorba kaşığı (silme) kaya tuzu, 4 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyin. zeytinyağının çok daha lezzetli yapacağı muhakkak, ama çiçek yağda da hiç sorun yok.
    . bu noktada baharat geliyor akla, başka ne istiyorsanız bunu da ekleyebilirsiniz sarımsak başta olmak üzere. ama 1) sosu üzerinde kullanacağınız yemeğinizin de kendi baharatı olacak, 2) burada peşinen koyacağınız baharat (sarımsak başta olmak üzere) belki o yemeğe uymayacak, bu yüzden bunu bence o güne bırakın derim.
    . 45 dakika da bu şekilde, yine arada karıştırarak devam edin ocakta tutmaya.
    . tüm bunlarla aynı esnada, kavanozlarınızın da kapaklarını kaynatmaya başlayın.
    1) kapakların yeni olması sağlıklı olur,
    2) yeniyse de eskiyse de, kapakların kesinlikle en az 20 dakika kaynatılması gerekir.
    konserve kavanozların kapak geçişlerinde hızla oluşan bakteriler hem sosunuzun hem dolayısıyla sizin sağlığınız için büyük risktir. (bkz: clostridium botulinum)
    . ocakta toplamda 1,5 saati deviren domateslerinizi bir kepçe yardımı ile kavanozlarınıza alın.
    . maşa yardımıyla kaynar sudan alacağınız kapakları, kalınca bir havluyla kavanozlara kapayın.
    . kapadığınız kavanozu, doğal yoldan vakumlama için hemen ters (baş aşağı) çevirin.

    o öyle olmaz böyle olur, onu eklememişsin, bunu çıkarmışsın, bilmemne, ekşi'cilik yapmayın, bu yirmi senedir böyle yapılıp güzelce yeniyorsa sorun yok demektir.
    afiyetle yiyin.
  • ben domates soslu biber turşusu yapıyorum. bunun için kıl biberleri doğrayıp, rendelenmiş domates, sarımsak ve sirkeyi kavanoza koyup kaldırıyorum. turşudan ziyade bütün yemeklerin yanında yenebilen bir sos oluyor. ayrıca harika rakı mezesi de oluyor. isteğe göre süs biberinden de yapıyorum.

    edit: gelen mesajlar üzerine şöyle bir tarifi var
hesabın var mı? giriş yap