• halkımın siyasetçi, ekonomist, futbol yorumcusu, uzay bilimcisi gibi uzmanlık alanlarının yanında, anketörlük gibi bir uzmanlık alanı da vardır. halkımdan birisi olarak benim de 2014 yerel seçim tahminlerim var:

    fatih ak parti

    çankaya chp

    eskişehir chp

    konya akp

    diyarbakır bdp

    bunları zaten herkes biliyor.

    beni asıl ilgilendiren istanbul ve ankara.

    çünkü yerel seçimlerin, hatta 2014'teki cumhurbaşkanlığı ve 2015'deki genel seçimlerin kaderini istanbul ve ankara belirleyecek. bu ikisinden birisini ak parti'nin kaybetmesi durumunda, ak parti çok büyük moral bozukluğu yaşayacaktır. osmanlı'nın viyana bozgunu neyse, ak partinin de ankara ya da istanbul'u kaybetmesi aynı şey olur.

    2009 yerel seçimlerinde istanbul ve ankara'da chp ve akp arasındaki fark, yüzde 8 ve 5'lere kadar indi. bu farklar kapatılamayacak farklar değil.

    bu farklar nasıl kapanır, ya da nasıl açılır? şimdi tahminler:

    ankara'da melih gökçek'in aday olması durumunda chp bu farkı kolay kapatabilir. hele chp akıllı davranıp, yılmaz büyükerşen gibi isimleri ankara'dan aday gösterse ak parti'ye fark bile atılabilir. veya karayalçın gene aday olsa, ak parti'nin adayı kim olursa olsun ak parti her şekil kazanır. ya da akp, ankara adayı olarak ali babacan'ı veya ne bileyim veysel tiryaki, mansur yavaş'ı falan gösterirse, bu sefer chp'nin işi çok daha zorlaşır. ama melih gökçek "bana yar olmazsa, ak parti'ye de yar olmasın" diye, bağımsız aday da olabilir. gökçek'in 2002'deki demokrat parti macerasını hatırlayın. mhp'ye gelince, turgut altınok'un mhp'den aday olabileceği konuşuluyor. bu durumda ak parti'nin adayı kim olursa olsun, sağ oyların bölünmesinden dolayı, chp kazanır. karayalçın chp'nin adayı olsa bile..

    istanbul'da chp, muharrem ince veya mustafa sarıgül'ü aday yapabilir.

    tayyip erdoğan ise istanbul'da gene pasif bir aday gösterebilir. erdoğan için istanbul belediye başkanlığı tam bir kabus. kadir topbaş'ı neden aday gösterdi? kendisine rakip olabilecek bir isim olamayacağı için. vizyonu olan bir aday gösterse, ilerde erdoğan'a baş kaldırabilir. zamanında kendisinin erbakan'a baş kaldırması gibi. sönük bir aday gösterse, istanbul'u kaybedebilir. kadir topbaş yeniden aday olsa, bu fark kapanabilir. fakat numan kurtulmuş'u aday gösterse, fark açılabilir.

    halkımdan birisi olarak benim tahminlemem bu kadar.
  • hangi partinin daha iyi siyaset yapıp yapmadığına bakmadan; olası elektrik kesintisi ihtimalleri sebebiyle yapılamayan tahminlermiş.

    seçim tahmini yapanların da tahminleri zaten; halk'ın aptal olması sebebiyle tutmayacaktır bu tahminlerden kaçan kitle için.

    30 mart 2014 yerel seçimleri için şimdiden söyleyeyim; elektrik kesintisi bahanesinin arkasına saklananların jeneratörlerini hazırlamalarını önereceğim.

    zira siyaset yapacaksanız; herkes için yapın diyoruz; sadece izmir için yapmayın diyoruz; dünyası dar insanlar hala elektrik kesintisi diyorlar, söyleneni anlamıyorlar.

    konya'daki niye chp'ye versin; oradaki vatandaşın dini inancıyla her gün taşak geçen akp tabanı mı?

    güneydoğu'dan bahse gerek bile yok.
  • 2009 yerel seçimlerinden çok da büyük bir farkının olmayacağını düşünüyorum.

    gayet düz bir tahmin yürütürsek,

    izmir'de akp oyunu arttırır, fakat yine chp'li belediye kazanır, istanbul ve ankara akp'nin olur tekrar.
    diyarbakır'da akp geçmiş yıllarda aldığı oyun daha da altına düşer, bdp rekor oyla seçilir.
    tunceli'de bdp'li belediyenin kazanabileceğini düşünmüyorum bu sefer, chp kazanabilir.
    güneydoğu'da akp'nin bir firesi olacak, mardin. geçen seçimlerde bdp kıl payı kaybettiği belediyeyi bu sefer çok rahat alacaktır.

    edit: son olaylardan sonra izmir'de akp'nin bırak oyunu arttırması, babayı bile alırsa şükretmesi gerekir.

    edit 2: sarıgül ve mansur yavaş adaylarından sonra istanbul ve ankara da risk altında. hadi hayırlısı. bir de yolsuzluk skandalı eklenince aman ki ne aman.

    edit 3:

    akp: %36
    chp:%30
    mhp: %18
    bdp+hdp: %9
    diğerleri: %7

    hadi hayırlı işler.

    edit 4 ve final tahminim:

    akp: %35
    chp: %32
    mhp: %21
    bdp+hdp: %7
  • izmir'de akepenin oyunu moyunu arttıramayacağı seçimdir. zira izmirdeki cemaatçi oranı %20'den fazla değildir. şimdiye kadar aldığı oyların bir kısmı genelde gecekondu kesimlerindeki, "yiyor ama çalışıyor", "burayı alamadıkları için böyle, alsınlar da hizmet görelim" zihniyetli kısmen apolitik ama milliyetçi, atatürk'ü seven ve saygı duyan adamlardan gelen oylardı. aradan geçen yıllarda bu kesimin bilinçlenmesi de, tepkilenmesi de gecikmedi.

    akp'nin izmir'de büyükşehir sınırları içinde alacağı tek bir belediye bile olmayacaktır. ancak merkez dışındaki küçük kasaba belediyelerinden en fazla 1 veya 2'sini götünden terler aka aka %1-2 puan fark ile alacaktır.

    ama ben esas istanbul ve ankara'dadan umutluyum. mhp zaten kendi tabanındaki kemalist kesimi komple kaybetti. istanbul'da artık %5-6 civarı bir oy alıp gerisini chp'ye kaptıracaktır. üstelik sarıgül gibi efsaneleşmiş, sağ seçmenin de sevdiği bir belediyeci aday olursa topbaş falan hikaye olur. tayyip kendisine ilerde rakip olmasın diye güçlü bir figürü aday yapamaz istanbuldan. ankara'da da gökçek bir hayli yıprandı. istanbul'un aksine belediyecilikte tökezleyen akepenin işi ankara'da zor. zaten 2009'daki seçimi %38 gibi bir hayli düşük bir oyla almıştı.
  • (bkz: #37515863)
  • akp: %41-45
    chp: %28-30
    mhp: %10-12
    bdp: %4-5
    sp: %2-3
    hdp% 1-2,5
  • tahmin yapmayacağım onun yerine merak ettiğim konular onların sorularını soracağım; diğer seçimlerde olduğu gibi mezarlık ve kümeslerde yaşayan insanlar oy kullanacak mı? sandık sonuçları internetten ysk'ya gönderilirken elektrikler kesilecek mi? ülkemizde mülteci olarak bulunun suriyelilerin neden bir bölümü nüfus müdürlükleri ve mernis sistemi ile kayıtlanıyor? bence bu sorular en az seçim tahminleri kadar önemli
    hadi tahimnde yapayım;
    akp: %44-50
    chp: % 26-33
    mhp: % 11-16
    bdp: % 5-8
    hdp: % 1-2
  • topbaş - yüzde 43
    sarıgül - yüzde 42,5

    baba-oğul kaseti sonrası edit:

    sarıgül - yüzde 43
    topbaş - yüzde 42,5
  • çankırı,yozgat,kırıkkale,konya,osmaniye,mersin ve adana'da mhp akp'den bazı belediyeleri alır.
  • akp:%35-40( malum olaylardan sonra %5-10 kayıp olur) // chp:%25-30// mhp:%15-20
hesabın var mı? giriş yap