• iss'e zaten astronotlar gitmiyor muydu? sadece amerikadan doğru değil, kazakistandaki baikonurdan kalkıyorlardı. yoksa iss boş durumda, bilmem kaç yıldır yeni astronot çıkartılmıyor falan değil. kaç tane bilim adamı gitti kaldı,araştırmalarını yaptı, döndü.
    şimdi bunun farkı ne anlamadım, sadece amerikan topraklarından kaldırılması mı? ortada yeni bir teknoloji yok gibi. varsa beni düzeltin lütfen çünkü araştırmaya üşendim şu anda. space x ile nasa birleşti, iss'e adam gönderiyorlar, özel sektör ve devlet iş birliği mi bunu farklı kılıyor, bilmem kaç yıl sonra amerikan topraklarından astronot havalandırmış olmak mı? ben birşeyler kaçırıyorum ama, hayırlısı.

    edit: teknolojik bir zıplama yok arkadaşlar. bütün olay spacex gibi özel bir şirketin ilk defa uzaya insan göndermesiymiş. yani devlet değil özel sektör (devlet yardımıyla) olayı yaptığı için bunu önemli sayıyormuşuz. işin içine özel sektör girince bildiğiniz gibi reklamlar da giriyor.
    kişisel olarak benim için bir önem arzetmiyor, yeteri kadar para olduğu sürece nasanın yaptığını her özel şirket yapabilir çünkü bence. olayda yeni bir teknoloji olmadığı sürece, kimin yaptığıyla hiç ilgilenmiyorum. tamamen kişisel görüşüm. izlicem mi izlicem tabi, o ayrı.
  • t-35 dakika.
    firlatma kurtarma sistemi etkin.
    yakit yuklemesi basliyor.
  • benim gibi bilimkurgu manyaklarını silkip atmış fırlatış.

    şuan uzay üstünde 3 kişi var, buna 2 kişi daha eklenecek. fırlatma iptal olmazsa uzayda kaç kişi var deseler 5 derim.

    bilmem kaç milyar insanın ve milyarlarca hayvanın yaşadığı gezegen harici bir yerde 5 kişi var. o astronotlar nasıl bir kafa yapısında acaba?
    neyin derdinseniz lan siz gezegenden siktir olup gidiyorsunuz?
    ben en fazla almanya'ya siktir olup geldim. çıldırıyorum amk.
    çünkü az eşya, az insan psikolojisi ile yaşayan ben! en azı bu işte. 5 kişi..

    (bkz: 2001 a space odyssey)
    (bkz: bunlar hep yazıyor lan cahil)
  • yörüngeye ve uluslararası uzay istasyonuna ilk defa ticari bir firmanın aracı ile gidiliyor olması nedeni ile bu kadar öneme sahip.

    uzayın sadece devletlerin erişiminden çıkmasının ilk ayağı olacak bir olay olduğu için bu kadar önemli.

    önümüzdeki on yirmi yıl içerisinde uzaya istanbul'dan amerika'ya gider gibi gidileceği bir geleceği temsil ettiği için önemli.
  • cipsim ve weihenstephaner'ımla beklediğim launching olayıdır. aslında dünyada kötü şartlarda yaşayan çok fazla insan varken bu tür seyahatlere inanılmaz bütçeler ayrılması bir yandan üzüp kafamı karıştırsa da bir yandan da çok heyecanlandırıyor.
  • türkçe çeviri ile izlemek için

    https://youtu.be/crcz7dqrb0q
  • t- 29 dakika.

    elon reyiz yerini aldi.
    yakit yuklemesi devam ediyor.
    15 dakika kala son hava durumu degerlendirmesi var
    1 dakika kala son karar var.

    falcon'un dizayni ateslemeden birkac saniye "sonrasina" kadar ertelemeye imkan veriyor. yani 0'a geri saydiktan ve atesleme olduktan 1 saniye sonra bile teknik nedenden iptal yiyebilir.
  • 19 saat bunlar nereye sıçacak arkadaşlar?
  • görevin 9 yıl sonra amerika topraklarından yapılacak olması ve nasa'nın özel bir şirket (space x) ile anlaşarak yapacak olmasından dolayı önemli bir görevdir. hadi bakalım roketinizin burnuna yıldırım deymesin.

    edit: başarılı bir fırlatma oldu. 19 saat içinde iss'e kitlenecek.
  • çarşamba günkü hayal kırıklığından sonra tekrar heyecanla beklemeye koyulduğumuz olay. bir kaç yıl sonra bu araç ile uzaya turistik seyahatleri de görebiliriz. heyecan verici gelişmeler gerçekten.
hesabın var mı? giriş yap