• ümraniye çarşı üzerinde yolu kapatarak yapılan aşırı eğlenmeli asker uğurlaması.
    trafiği kapatmaları hakkında uzun uzun bir şeyler yazmak istemiyorum ancak bu anlamsız hareketlerin amacını asker uğurlaması diye düşünmek istiyorum ki bu şekilde uğurlamak gerçekten neden keyif veriyor bu insanlara.

    video link

    edit: hayvanlara yapılan söylem kaldırılmıştır. sözlük yönetimini aynı hassasiyete başlığı 31 ocak 2020 asker uğurlaması olarak değistirme talebi ile davet ediyorum.

    edit: link güncellendi
  • utanarak izledim
    (bkz: gustave le bon)
    (bkz: kitleler psikolojisi)
  • şehir hayatına adapte olamayan primatlatın gerçekleştirdiği eylem.

    gerçi istanbul şehirden sayılır mı bilemedim.
  • bugün bir arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla yolcu otobüsünde muavin askere sert çıkmış geç kaldı diye sonra asker yakınları otobüsün önünü kesmiş istiklal marşı okumuşlar. vatanı böyle kurtarıyorlar işte kendilerince.
  • muhtemelen insanlık tarihini kültürel olarak inceleyen kitaplarda yazıyordur -hatta hatırlamıyorum ama belki de okumuş bile olabilirim-, bu uğurlama olayı, ilkel ataerkil toplumlarda çocukluktan ergenliğe yahut artık ergenlikten avcıya dönüşürken yapılan cesaret ritüellerine benziyor. benziyor derken, sanki o antik ritüellerin günümüze uzantısı demek daha doğru olur.

    kabile içinde ya bir kutlama ya mimesis yoluyla yahut da cesaretini kanıtlayacak gerçek bir eylemle çocuk/ergen kendini kanıtlar ve artık bir "erkek" olur. ve artık o da erkek işlerini yapabilir. ava çıkabilir, savaşabilir vs.

    "medeniyet"imizin ilkel kalmış bir yönü anlayacağınız.

    edit: imlâ.
  • birkaç özlü söz bırakıp bir daha seyretmemek için hemen burayı terk edeceğim muazzam ! bir uğurlama.

    - doğu medeniyetlerinin hepsi, halka dayanarak doğmuş ve hepsi halktan koparak batmışlardır. benjamin west

    - uygarlığı tanımlamak için; vahşi bir insanın ne anlam, ne de fayda bulmadığı bütün kelimeleri sözlükten çıkarmak yeter.
    paul valéry

    ve son olarak,

    - bir insanı; uygarlaştırmaya karar verirseniz, işe ninesinden başlayınız. victor hugo
  • şimdi bunların askere gönderdiği adamın yapacağı askerlikten ne olacak insan düşünmeden edemiyor.
  • bunlardan asker olsa ne olur olmasa ne olur? insanlara, insanların hayatlarına saygısı olmayan sığır sürüsü. yetki sahibi olsam oradaki herkesin askerliğini 15 aya filan çıkartırım. disiplin nedir? 12 saat çalışıp evine dönmeye çalışan insanlara saygı duymak nedir? "hastaneye yetişmeye çalışan insanlar olabilir mi?" düşüncesi nedir? kıçlarına sokarak öğretmek lazım.
  • neyi neden yaptığının farkında olmayan gençliğin askere giden versiyonu.
  • adamlar gidip yuzlerce kisilik koguslarda osuruk ve ter kokulari arasinda uyumaya calisacak, tuvalet temizligi, nobet, komutan ayakciligi yapacaklar; bunu bir de kutluyolar. neyse her toplumda bir ayak takimi olacak ki nitelikli insanin degeri anlasilsin.
hesabın var mı? giriş yap