262 entry daha
  • (bkz: 68363757) daha önce şöyle bir entari girmiştim tevo tarantula alma süreci ile ilgili şimdi ise biraz montaj sürecinden biraz yazıcıdan biraz da baskı olayından bahsedeceğim.

    öncelikle neden kendim yapmadım da hazır kit aldım?

    - daha öncesinden 3b yazıcılar ile ilgiliydim, bir kaç seminere katıldım fakat hiç 3b yazıcı kullanarak çalışma fırsatım olmadı, dolayısıyla kendim bir yazıcı toplamam zor olacağından, hem de geri mühendislik yaparak sistemi çözmem daha hızlı olacağından hazır kit tercih ettim.

    peki neden tevo tarantula ?

    - ucuz, göreceli olarak diğer çin menşeili ürünlere göre daha kaliteli ve en önemlisi geniş bir kitlesinin olması beni bu ürüne yöneltti. tabiki de daha iyi ürünler var tabiki de daha kalitelileri var ama tevo da kesinlikle piyasadaki en iyi fiyat performans ürünlerinden bir kaç tanesi içinde.

    buraya kadar ön bilgiydi şimdi ise tevo almak isteyenler için bir kaç sorunun cevabını vermek istiyorum.

    tevo almalı mıyım?

    - eğer bu işlerle ilgiliyseniz, gerek hobi olsun gerek iş için olsun ucuz ve kaliteli bir ürün istiyorsanız kesinlikle almalısınız.

    tevo aldık ama sonrası ne olacak?

    - evet bu ürünlerde maalesef aldıktan sonra bitmiyor tam tersine her şey aldıktan sonra başlıyor. ürün komple de monte geliyor ve en küçük vidasına kadar kendiniz monte etmeniz gerekiyor. eğer montaj işlerini sevmiyorsanız, anlamıyorsanız yani eliniz tornavida tutmuyorsa biraz zorlanabilirsiniz. fakat yine de korkacak bir şey yok internette montaj için güzel videolar var ve onları izleyerek bile yavaş yavaş tamamlayabilirsiniz. aynı zamanda sana güvendik aldık montajlayamıyoruz tornavida elimizde kaldı diyenler olursa da, her zaman yeşilimi yakabilirsiniz. hazır montaj konusundan devam ediyorken montaj sırasında fark ettiğim güzel şeylerde oldu. şöyle ki ürünü satın aldıktan sonra geliştirilmesi gereken bir çok yeri, parçası oluğunu zaten biliyordum ve onlara yönelik videolar izliyordum, geldiğinde yapabilmek için, fakat ürünü montajlarken farkettim ki tevo, topluluğun şikayetlerini dinlemiş ve bir çok sorunu çoktan çözmüşler bile. bu firmanın ürününe verdiği destek açısından güzel bir davranış.

    peki montajı bir şekilde hallettik ama ya sonrası?

    -bu ürünler kit olarak geliyorlar fakat montajladıktan sonra bile hala bitmiş sayılmıyor, işte orda da zaten işin asıl güzel kısmı başlıyor eksik kısımları sizin tamamlamanız gerek ve bu sayede çok daha iyi bir yazıcı elde edebilirsiniz. burada da şöyle bir ayrım başlıyor, ben makine mühendisiyim ve çizim malzeme vs konulara hakimim ve kendi tasarımlarımı yapabiliyorum ve bu ürünleri ortaya çıkartmak ya da var olanı geliştirmek benim çok hoşuma gidiyor, fakat bazı kişiler ise bunlarla uğraşmaktan hoşlanmazlar ya da bilmezler bu çok doğal, dolayısıyla burada kit olarak satılan ürünler biraz onlara uzak seçenek olamaya başlıyor ama sakın korkmayın çünkü en başta dediğim gibi tevo'nun geniş bir topluluğu var ve yazıcıyı geliştirmek için bütün gerekli parçalar zaten çoktan hazır sizin tek yapmanız gereken bu parçaları indirip baskını almak ve daha sonra dilediğiniz gibi kullanmaya devam etmek.

    hadi yazıcıyı da geliştirdik ee sonrası?

    -ondan sonra dilediğiniz gibi yazdırma işlemine devam edebilirsiniz. fakat unutmayın ki elbet her an bir sorun çıkabilir ve bu sorun çıktığında da bunu çözebilmeniz gerekiyor.

    buraya kadar olası soruları cevaplamak istedim, umarım yardımcı olabilmişimdir. yeni sorular olursa da seve seve cevap verebilirim. şimdi ise benim sorularım var, bunlara da doğru cevaplar geldikçe editleyeceğim.

    yazılım işi nasıl oluyor ?

    -öncelikle bir kaç büyük program var, simplfy3d, cura ve slic3r gibi bu programları kullanarak her türlü ayarlamayı yapıyoruz ve baskı için gerekli belgeyi hazırlıyoruz buraya kadar tamam fakat programlar arasında farklar var ve bu farklar baskı kalitesine kadar etkiliyor. gözlemlerime göre en iyi program simplfy3d gibi duruyor fakat tevo'nun simplfy3d için gerekli dosyalarını bulamadım dolayısıyla bütün özellikleri elimle girmem mi gerekiyor ?
    not: slic3r kullanıyorum şu anda.

    yazılımı hallettik diyelim peki ya ideal yazdırma ayarı hangisi?

    -benim en çok takıldığım konu burası aslında.ideal ayarı bulabilmek için bir çok yazdırma işlemi yapılması gerekiyor sanırım, bende şu an o aşamadayım denilebilir. bütün ayarlarla oynayarak ideal ayarı bulamaya çalışıyorum ama burada çok sıkıntı yaşamaya başladım. güzel bir kaynakta bulamadım örneğin iç doluluğu için kullanılan geometriler bir baskıda ne kadar önemli, hangi tip parçada nasıl bir doluluk tercih edilmelidir ya da parça boyutlarına göre ideal baskı hızı nasıl olmalıdır ve neleri değiştirir gibi her şeyi örnekli açıklayan bir kaynağınız varsa yeşilim sizi bekler(dil ingilizce türkçe farketmez).

    birde hızla ilgili ciddi problemlerim var sanırım doğru ve açıklayıcı bir kaynağa ihtiyacım var örneğin hangi doluluk hangi boyut ve hangi tip malzeme için ideal hız aralığı nedir gibi.

    hadi ideal ayarı da bulduk peki bu baskı yapılan üründeki hatalar nedir?

    -evet bunun için güzel bir kaynak bulum aslında önce onu paylaşayım.

    https://www.simplify3d.com/…ruding-at-start-of-prin

    bura da sorunların güzel bir şekilde neden kaynaklandığı anlatılıyor sorunlarız varsa burayı ziyaret edebilirsiniz.

    peki gelelim benim yaptıklarıma.

    -öncelikle 20mm kalibrasyon küpü yaparak başladım(adet böyle sanırım yapmayanı dövüyorlar). x ve z de 20 mm değerini tutturabildim fakat y de 0.5 mm lik bir sapma var fakat yazıcıyı hala sakin bir odaya almadım ve masaya sabitlemedim o yüzden küpü yapıp bıraktım kalibrasyonunu daha sonra yapacağım.

    -daha sonra bir gemi modeli bastım, burada en büyük sıkıntının yüksek sıcaklık oluğunu gördüm ve bittikten sonra soğutucu fan taktım.

    geminin fotoğrafları şöyle, eğer yorumlamak isteyen burada şu hata öteki yerde bu hata var derlerse sevinirim.

    https://i.hizliresim.com/lwjzvb.jpg

    https://i.hizliresim.com/vmadby.jpg

    https://i.hizliresim.com/nwmlb5.jpg

    layer height: 0.2mm , avarage speed: 35mm/s, infill:%15, süre: 1 saat 9 dakika sürdü. süre biraz fazla geldi bana.

    fanı taktıktan sonra bir pikachu bastım fakat burda da hızı biraz fazla ayarlamışım sanırım.

    https://i.hizliresim.com/r2m57a.jpg

    https://i.hizliresim.com/7nga4l.jpg

    https://i.hizliresim.com/prk1gd.jpg

    https://i.hizliresim.com/9doaoz.jpg

    layer height:0.2mm, speed:55mm/s, infill:%5 süre: 48 dakika

    burada gözlemlediklerim şöyle, hızı biraz fazla ayarlamışım sanırım, iç doldururken küçük bölgelerde biraz delirdi alet fakat ona rağmen süre yinede uzun geldi yarım saatte basmasını beklerdim.
    sanırım z de takılma sorunum var gibi bazı noktalarda enlemesine çizgi var.
    kulaklarda yine ısıyla ilgili sorun yaşamışım hızı düşürünce oda daha iyi olur gibi.
    kafa bölgesinde açıklık var sanırım doluluk oranı biraz az olmuş, sanırım üst ve alt bölgelere özel doluluk tanımlaya biliyormuşuz fakat programı daha çözemediğim için o kısmı halledemedim.
    aynı zamanda bazı kısımlarda yine malzeme fazlalığı gibi sorunlar var oda sanırım ailecek bizden kaynaklanıyor gibi, ürün yeni olduğu için baskı başlayınca aileden herkes gelip bir giriyor odaya, masaya yaslanıyor ediyor derken titreşimlerden etkilenmesi olarak yorumladım ama yinede uzman gözlerden bir yorum bekliyorum.

    dediğim gibi yazıyı sürekli güncel tutmaya çalışacağım, biraz düzensiz bir yazı oldu ama idare edin artık, aynı zamanda her türlü sorunuz öneriniz ve yorumunuz için de yeşilimi yakabilirsiniz, ben henüz bu işleri yeni öğrenmeye çalışan biriyim umarım yarımcı olabilmişimdir.

    edit: simlify3d dosyaları için facebook grubuna yazdım ve güzel bir ayar olduğunu söylediler dosyalar içinde. eğer iyi sonuç alabilirsem paylaşacağım.

    edit2: evet tevoyla birlikte neredeyse 1 haftayı geride bırakıyorum, bu süreçte bir çok baskı aldım ve bir çok ayar denedim, hala %100 istediğimi yapmış değilim fakat yinede baskı kalitesinde iyi noktalara geldiğimi düşünüyorum.

    peki bu 1 haftalık süreçte ne yaptım ?

    -öncelikle bir çok baskı alıp ayar tutturmaya çalıştım, aldığım baskıları da çevremdeki insanlara dağıtım ki fazla kişiden yorum alabileyim. genelde de ürün kalitesi açısından iyi yorumlar aldım. aynı zamanda yukarıda bahsettiğim bir konu vardı, hız sıcaklık gibi faktörlerin kaliteye etkisi diye onunla ilgilide çok güzel bir kaynak bulum.

    http://my3dmatter.com/…-and-ageing-on-my-3d-prints/

    isteyen inceleyebilir, kaynakta gayet güzel her şey anlatılmış, aynı zamanda malzemenin mukavemet değerlerindeki değişimleri de vermişler çok daha iyi olmuş.

    şu sıralar yüzey kalitesi işini biraz hallettim gibi fakat hız ve taban da biraz sıkıntılarım var gibi. hız konusuda biraz benimle alakalı gibi, ürün hem daha iyi olsun hemde makineyi daha az yıpratayım diye biraz yavaş çalıştırıyorum bu da doğal olarak biraz yavaşlatıyor işleri.

    taban konusunda da şöyle bir sıkıntım oldu, alt yüzeye raft koymazsam düz bir taban elde ediyorum fakat parçanın altındaki ilk 3-4 layer üst üste biniyor ve görüntü biraz o kısımlarda bozuluyor, eğer raft koyarsam raftı söktükten sonra alt yüzeyde beyazlanma oluyor aynı zamana yüzeyinde de layerlar çok belirgin bir şekilde kalıyor. bu konuda henüz kafamdaki netliği elde edebilmiş değilim tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirlerse sevinirim.

    şuradan da yaptığım işlerden bir kaç örnek gösterebilirim.

    https://i.hizliresim.com/olex8p.jpg

    bu abs malzemeden yapıldı ve mükemmele yakın bir üründü.

    https://i.hizliresim.com/zbnzo9.jpg

    bu pla malzemeden yapıldı, altında raft yoktu ve ilk bir kaç layer görüldüğü gibi dalgalı, birde mekanizma çalışmadı, biraz daha optimize edip yeniden deneyeceğim.

    https://i.hizliresim.com/y3voj7.jpg

    güzel bir ürün oldu, raft ayarlarını tutturmaya çalışıyordum henüz, arka tarafına raft yapıştı ve çıkaramadım.

    https://i.hizliresim.com/g03rwv.jpg

    raft kalıntılarını arkada görebilirsiniz.

    https://i.hizliresim.com/6xmzp3.jpg

    https://i.hizliresim.com/wqbo8n.jpg

    https://i.hizliresim.com/agxzwq.jpg

    bu ürün kusursuza yakın bir ürün oldu, rafta yapışma sorununu bu ürünle çözdüm ve kolay ayrıldı fakat ayrılıktan sonra tabanın görüntüsü yine hafif beyazlanmalı ve layerlar net şekilde kaldı, benim istediğim bu alt yüzeyinde üst yüzey gibi bir yüzeye sahip olması, bakalım denemeye devam ediyoruz. onun dışında herhangi bir dalgalanma olmadı sadece ön yüzeyde küçük bir nokta da onunla ilgilide sorunu sanırım çözdüm bakalım deneyip göreceğiz.

    program olarak simplfy3d kullanıyorum, ayarları ilk başta facebook tevo grubundan roman adlı bir arkadaştan aldım, daha sonra kendim modifiye ettim, isteyen olursa ayarlarımı paylaşabilirim.

    peki bundan sonra ne yapacağım ?

    -bu işi hobi olarak kesinlikle bırakmayacağım, ilk amacım kusursuza yakın baskı kalitesine ulaşmak daha sonra ise farklı malzemeler denemek( şu an abs ve pla çalışıyorum ileride ağaç ve elastik malzeme baskısını da öğreneceğim).

    -piyasada çok fazla kurt var ve hepsi birisi baskı alsa da bizden fiyatı dayasak diye bekliyorlar, artık bu işi yavaş yavaş öğrenmeye başladığım için, almak istediğiniz 3d baskılar konusunda yardımcı olabilirim. projelerinizi hayallerinizi ya da internetten bulduğunuz ürünleri modelleri uygun fiyatlara basabilirim. hatta o gün iyi günümdeysem ve yaparken eğlendiğim bir ürünse bedava bile basıp gönderebilirim. şu aşamada benim için para değil işi öğrenmek önemli olan, ürünlerinize vereceğim fiyatta zaten kar amaçlı değil maliyet ve emek ikilisini korumaya yönelik fiyatlar olacaktır. ( özellikle https://www.thingiverse.com/ ziyaret etmenizi öneririm insan bir girdi mi bir daha çıkamıyor )

    evet yeni şeyler öğrendikçe ve keşfettikçe editlemeye devam edeceğim.
205 entry daha
hesabın var mı? giriş yap