• ayni ittifak icinde birden fazla partiye verilen oylar(ister millet ister cumhur) ortak bir havuza aliniyor.

    orn: 100 oy kullanildi millet ittifaki lehine.

    35 oy chp
    35 oy iyip
    30 oy saadet

    10 oy da birden fazla partiye basildi bu oransal olarak hesaplaniyor ve 10 oyun 4’u chp 4’u iyip 2’si de saadet’e yaziliyor(ya da 3 iyip 3 saadet)
  • millet ittifakında 2'den fazla partiye oy vermek, aslında oy verilen partiye değil de ittifaka mı yarayacak?

    mesela ben iyi parti ve saadet'e oy vermek istiyorum ama chp'yi oy vermek istemiyorum. ittifakta bu 2 partiye oy verince, aslında onlara gitmeyecek de en çok oy alan partiye oransal olarak daha mı çok yarayacak? değişik işlere gebe bu durum.
  • iki mühür de vurabilirsin. oyun iptal olmaz.
  • *...chp’yi oy vermiş olmuyorsunuz zaten. mesela ben saadet partisine oy vereceğim diyelim. gidip saadet partisine evet mührü basacağım ve oyum da saadet partisine gitmiş olacak. yani saadet’e verdiğim oy iyi ya da chp’ye gitmiyor.
    ittifak sayesinde aslında saadet partisi baraj sorunu yaşamasan meclis’e girmiş oluyor. ittifak bir yerde verdiğiniz oyun meclis’te temsil edilmesini yani hakiki demokrasinin tecellisini sağlamış oluyor.
    ayrıca üçlü ittifakta 2 partiye oy veremezsiniz. bir partiye oy verebilirsiniz. en fazla parti tercihin başka, başkan adayın farklı olabilir.
    yani parti olarak saadet partisini tercih edersin ama başkan adayın akşener, m.ince hatta cumhur ittifakı adayı erdoğan dahi olabilir.
    **...
    kaldı ki aynı şey cumhur ittifakı için de geçerli, ak partiye verilen oy mhp ‘ye gitmez. mhp aldığı oy oranında vekil çıkarır. he, mhp’nin ittifak kurma amacı neydi peki, tabi ki baraj altında kalacağını tahmin ettiği için ak parti ittifakı ile baraj sorunu yaşamaktan kurtuldu.

    yani sayın seçmen, verdiğin oy yalnızca verdiğin partiye gider. başkan adayın da kimse verdiğin oy ona gider.
    gecenin yarısı uzun uzun yazdırdınız mk..
hesabın var mı? giriş yap