• bu sabah saat 10:00 da açıklanmış veridir. kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon %12.98 olmuştur.
    eylül ayından bu yana kurda yaşanan yükseliş maliyetlere her anlamda yansımıştır. kur hedefi olmayan ama sözde enflasyon hedefi olan tcmb'nin alacağı önlemler merak konusudur. kendileri en son baz etkisinden medet umuyorlardı.
  • %3 zam için sözde pazarlık yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu gösteren oranlardır. zira artık enflasyon oranında zam istense yeterli. paranın değerini korumak lüks oldu. refah payı hayal.
  • bu veriler ile mb faiz artırması lazım 200-400 baz aralığında, yav bunu yapsa dövize su dökmüş olacak ki hararetini kesse bile hooop bir daha artıracak, yapısal reformlar şart, yoksa gerçekten kötü günler gelebilir.
  • bilal'e anlatır gibi anlatalım;

    2018 başında maaşınıza %13 zam almazsanız geçtiğimiz seneye göre maaşınız erimeye başlayacak.

    bankadaki mevduatınıza %13 altında aldığınız her faiz bankadaki paranızın reel anlamda azalmasına yol açacaktır.

    bu açıklanan oran yasal oran. yani türlü çakallıklarla bu hale getirilmiş. üretici fiyatları enflasyonu %17.3 seviyesinde yani siz aslında bunu dikkate alabilirsiniz. (gerçi bu da oynanmış oran)
  • inandırıcı gelmeyen oranlardır.

    "tüfe’de (2003=100) 2017 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,49, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,87 artış gerçekleşti."

    iktisat okudum, istatistikten iyi anlarım, bankacıyım ve ekonomiyi çok yakından izliyor sayılırım. amatörce kendi endekslerimi takip ediyorum. öncesinde tüik ile çok ufak farklar çıkıyordu benim kendi tuttuğum endekslerde, %0,7-%1 gibi. sepetimde 40 civarı ürün olduğu için bu kadar sapma normal diyordum. ama bugün her türlü yıllık %20'nin üzerine çıkıyor benim endeks ve sapma %8-10 seviyesinde.

    dalavare var demek istemiyorum yine de yunan istatistik kurumunun hali malum. ama tüik endeksleri tüketicinin gerçek enflasyonundan çok fazla sapmış durumda. insanların derdi büyük ölçüde gıda enflasyonu ile zaten artık. karnını doyurma derdinde. endekste gıdanın ağırlığını hem nicelik hem de mevsimsellikle azaltmak doğru değil bence, eğer varyans buradan geliyorsa.

    something wrong tüik.
  • biraz öpücüklü olmuş.
  • gösterge faizinin teknik formasyon gereği %18lere çıkma ihtimalinin bulunduğu bir ortamda merkez bankasının piyasa önüne geçmiyor olması ve enflasyonu yükselten kur artışını frenlememesi kafalarda bir takım soru işaretleri yaratıyor.

    merkez bankası fonlama faizini yükseltmek zorunda kalacak bu belli ama oranı konusunda sıkıntılar var. piyasanın önüne keskin şekilde geçmezsen, hormonlu büyümenin yaşandığı ortamda enflasyona yenilirsin.
    neyse sayın tcmb başkanı bizden daha iyi biliyordur elbette.
  • yanlış bi büyüme modeli ile ile ranta ekonomiyi mahkum edenler yine faturayı halka çıkaracak.
  • 2017 yılı için asgari ücrete % 8 zam yapılmış. enflasyon oranının % 12,98 olduğu bir dönemde asgari ücretlinin alım gücü % 4.4 düşmüş oluyor.

    2017 için emekli zammı % 6.92 olarak belirlenmiş. enflasyon 12.98 iken emeklinin alım gücü % 5.3 olmuş durumda.

    basit mantıkla geçen yıl bu zamanlar 100 liraya alabileceğiz ürün 112.98 liraya alırsınız. geçen yıl bankada bulunan 100 liranız ise 87.02 liralık alım gücüne sahip olur. yani paranızın 12.o8 lirası uçar gider.
hesabın var mı? giriş yap