• ilgili entrynin yazılması kadar gereksiz değildir.
  • "iş veya özel hayatın % kaçında trigonimetri, "

    buraya kadar okuyunca gereksizi anlıyoruz.

    (bkz: %)
  • öğrenemiyorsan çok şeyetme balataları yakarsın. 4 işlem için de o güzel beynini zorlama, elinde cep telefonu var, onun içinde hesap makinası var, onu kullan. böylece beynin ilk günkü gibi taze ve kullanılmamış kalabilir.
    sonra telefonun yeni modeli çıktığında "adamlar yine yapmış lan bizimkiler bi boktan anlamıyor" diye höykürürsün.
  • matematik öğretiminin amacı düşünmeyi öğretmek, sebep sonuç ilişkilerini kurabilen insanlar yetistirmektir. o yüzden türkiye matematik konusunda çok geridir ve beyinler az kullanılmıs,sıfırdan farksızdır.
  • gerçek bir sığırın serzenişi olabilir.
    oysa, o plajda üzerine kum sıçratmakta sıkıntı görmeyen aynın mantığı işte bu tam olarak "dört işlem dışında ne gerek var la matematiğe".

    bunu demiştim daha önce şu konuda:
    (bkz: peki bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak/@endoplazmikretikulum)
  • benim gibi (bkz: aerospace engineering) okuyup nasa jpl veya spacex'de çalışma hedefin varsa hergün kullandığın için çok saçma ve cahilce bir önerme. gerçi turbulence modeling, inlet/nozzle design, turbulent combustion gibi konularda kullandığımız matematik, ileri matematik olduğundan(bkz: advanced mathematics) oralarda da 4 işleme ihtiyacın olmuyor, öğrenmesen de olur! yaptığın herşey saatlerce akışkanlar dinamiği diferansiyel denklemlerinin derivasyonu, analizi ve modellemeleri. (i.e. reynolds averaged navier-stokes (bkz: rans), large eddy simulation (bkz: les)) kusura bakmayın uzattım ama çok saçma bir önerme olduğu için bizzat iç içe olduğum bir konudan örnekleme yapmak istedim.

    kapanış: "the book of nature is written in the language of mathematics." -galileo
  • 1) bilgisayar sana, gerceklestirmek istedigin islemin sonucunu verir. bilgisayar senden islemin ne oldugu ve inputun ne oldugu bilgisini alir; ve sana outputu verir. sen turev integral falan bilmezsen, herhangi bir uygulama icin islemin ne olmasi gerektigini de bilemezsin, dogal olarak bilgisayar da sana sonuc veremez.

    2) bilgisayarin precision'i sinirlidir. bu demektir ki bilgisayar hicbir zaman gercek turev ya da gercek integral alamaz, en azindan makul bir sure ve bellek kullanarak bunu yapamaz. bu da demektir ki, turev integral vs islemlerinde kisi kendi matematik kabiliyetini kullanip, turev ve integralin o uygulama icin ne bicimde hesaplanmasi gerektigini bilgisayara anlatmak zorundadir. bunun icin de yeterli miktarda matematik bilmesi gerekir.

    3) 2 ile baglantili ama farkli bir nokta olarak, art arda gerceklesen komplike islemlerde precision yetersizliginden dolayi gerceklesen error katlanir ve sonucta alakasiz bir sonuc verebilir size bilgisayariniz. bu durumlarda errorun hangi asamada gerceklestigini bulmaniz ve erroru duzeltmeniz icin gayet iyi bir matematik bilgisine sahip olmaniz gerekir.

    4) 2 ve 3 ten kaynaklanan erroru tespit etmek icin bile matematik bilmeniz gerekir. yoksa error var mi yok mu haberiniz bile olmaz.

    5) bunlarin hepsini otomatik olarak yapabilecek bir kod yazabilirsiniz tabi. fakat bunu da yapabilecek bir kod yazabilmek icin gereken matematik bilgisini gectim; boyle bir kod matematik bilen ve sezgileriyle hatalari kendisi tespit edip duzelten birinin yazacagi koda gore cok yavas calisir. siz bilgisayar hata nerede bulsun diye beklerken, matematikci adamin programi on yuz bin milyon tane islemi gerceklestirmistir bile.

    simdi geri don ve o kitabi yeniden acip okumaya basla :(
  • mühendis olup köprülerin çizimlerini, bina projelerini falan yaparken 4+4, 5-2 falan kullanırsın o zaman canım kardeşim. ha benim liselime.
hesabın var mı? giriş yap