• aldığım sıfır konuta, tüm şartları uymasına rağmen bankanın 0.79 yerine 0.94 oranından kredi vermesi olayıdır.

    beğendiğim evin, toprak sahibinden müteahhite temlikli tapu işlemleri uzun sürünce krediye hemen başvuramadım. bu arada oğlumun ikinci dönem yeni okuluna başlayabilmesi için müteahhit ten izin alarak eşyalarımı ekspertiz gelmeden önce taşıyıp yerleşmek zorunda kaldım. ekspertiz için gelen kişi "ev dolu olup ev sahibinin oturduğu görüldü" diye raporda yazıp bankaya 2. el olarak bildirmiş. oysa benden önce ev boştu, herhangi bir satışa konu değil, eve yerleşmiş olan da alacak olan da bendim. yani özetle sıfır ev almama rağmen 0.79 yerine 0.94 oranla kredi cekebildim, sebep ise eşyalarımı satış tan evvel yerleştirmiş olmak.

    "ev sahibinin oturduğu görüldü" yazmış ama eksper geldiğinde evde benim eşyalarım vardı ve o an evin sahibi ben değil müteahhit idi. oran yükseldiği için 100bin daha az ve daha kısa vadeli kredi cekmek zorunda kaldım. bu durumda eksper raporunu dava etsem kazanır mıyım?

    edit: bazı arkadaşlar eşyalarımı erken yerleştirme mi eleştirmiş. kurnazlık peşinde olsam eşyalı alıyorum da diyebilirdim. yani dürüstçe durumu anlattım, ne yapayım şark kurnazlığı yapmak istemedim işte. eve erken yerleşmek zorunda kalmasam tapuyu almadan niye yerleşmek isteyeyim? kendi evim tahminimden hızlı satılınca çıkmam gerekti. önden 70bin ödeyince ve aradaki emlakçı yakın akrabam olunca müteahhit yardımcı olmak istedi. böyle bir sonuçtan şüphelendim ancak mecburen yerleştim ve bankaya, ekspere herkese olayı en başta dürüstçe anlattım. buradan şu sonucu çıkarabiliriz, dürüstlük değil şark kurnazlığı yapmak lazımmış.
  • rezalettir. bankaların göstermelik kredi faiz oranlarını, haberlere konu olup, amaçlarına(!) ulaştıktan sonra nasıl yaparız da yüksek orandan bindiririz çabasının sonucudur.

    ne yani, içine eşya taşındı diye dairenin sıfırlığı mı bozuldu arkadaşım? o zaman sıfır daire de sıfır değil. niye derseniz, müteahhite ait o yüzden birine satılınca ikinci el oluyor.
    (bkz: sifir daire tuvaletindeki kuru amele boku) bu da dairenin ikinci el olmasına sebep oluyor o zaman. hani wc kullanılınca...
  • (bkz: çok fena sikiş döndüğü düşünülen mekanlar)
    edit: hatali başlık bakınızı
  • rezalet falan değildir. tamamen krediyi alan tüketicinin iş bilmezliğidir.

    öncelikle satın alınmamış eve eşyaları yerleştirmek enteresanmış. dünya'nın bin türlü hali var, bir sebeple o evi son anda alamayabilirsin, bu ne aceledir arkadaş? yalnız koca yürekli müteahhit de kral adammış, muhtemelen sadece kapora alarak: "gelin evime yerleşin" demiş. ya da işler bayağı kesat, evi soran yok, alan yok, bu abuk teklifi kabul etmeye mecbur kalmış.

    her neyse... evde eşya görünce eksperin kafasının karışması ve kendisini güvenceye almak adına rapora: "bu evde oturan var, ev kullanılıyor" yazması gayet doğal... eğer sadece tapudaki (kağıt üstündeki) bilgiye göre işlem yapılacak olsaydı eksperin eve gelmesine, yerinde tespit yapmasına gerek kalmazdı. eksperin orada olma amacı böyle şeyleri tespit etmek zaten... yani adam sadece işini yapmış.

    ee hadi bunlar oldu... kredi işlemini iptal edip, eşyaları evden çekip, başka bir kamu bankasından kredi işlemini tekrar başlatmak mümkün diye düşünüyorum... ama yok, olmaz... o eşyalar illa ki o evde kalacak, ekşi sözlük'e başlık açılarak sorun çözülecek... mi acaba???
  • bankalar ekspertiz talep işlemi yaparlar ve bağımsız gayrimenkul değerleme firmaları rapor oluştururlar. ekspertiz gelir eve bakar, tapu araştırmalarını,ruhsat,proje vs. araştırmalarını yaparlar ve evin fotoğrafını çekerler. buna istinaden rapor oluştururlar. örneğin tapuda zeytinlik görünen yer ekspertizin fotoğraf çekmesi ile boş tarla çıkabiliyor. bu olayda da boş evin dolu gibi görünüyor olması gayet doğal. tamamen bir şey sonuçlanmadan eşyaları eve taşımak bence asıl mantıksız olan. rezalet puanım 0.
  • gayrimenkul değerleme uzmanı olarak yazıyorum. işimiz durum tespiti yapmak arkadaşlar. biz durumu tespit ederiz ve raporlarız. bankanın işgüzarlığını ekspere yıkmayın hemen.
  • bankanın işgüzarlığı da değil, bizim vatandaşın her şeyi biliyorum diye danışmadan eylem yapma mallığı. kural öyle kardeşim. adı üstünde 0 konut için o oran, içinde oturulmamış olsa dahi bir kere satış görürse o oranı alamazsınız. hukuğa uygun bir durum. arabanın bir yerine sümüğünü sürmüşler mi diye araba alırken bin kere danışıp ekspertiz yaptırırsınız, ev alırken doblolu eniştenize danışırsanız daha beter şeylerle de karşılaşırsınız. faiz oranı yanında hiç bir şey kalır. yüz binleri vermeyi biliyorsunuz, bir ekspere danışmıyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap