• yunanistan'da bugün gerçekleşen geniş çaplı bir protesto. hattâ ülke çapında, son zamanlarda görülen en büyük protestolardan biri. hedefi ise kuzey komşusu makedonya. sebebi ise makedonya isminin yunan tarihine ait bir isim olduğunu düşünmeleri, ve bu ismi başka bir ülkenin kullanması, başka bir deyişle sahiplenmesinden rahatsız olmaları.

    gösterinin yapıldığına dair bbc türkçe'nin haberi
    bbc türkçe'deki, gösterinin yapılacağına dair haber

    bu konunun sadece sosyal bir refleksten ibaret olmadığını, ve yunanistan'ın diplomasisinde de bu görüşün karşılık bulduğunu ekleyeyim. haberde geçen bilgiye göre, yunanistan, bu gerekçeyle makedonya'nın avrupa birliği ve nato üyeliklerini veto ediyor.

    benim şahsî görüşüme gelirsek, bir ülkenin isminin ne olacağına başka bir ülke karar veremez. üzerine vazife değil, hadsizlik. lakin yunanistan'ın alışılmış mantıksız, mesnetsiz milliyetçiliğinin bu denli fanatik bir fikri doğurup beslemesi, elbette ki şaşırtmıyor. zira yunanistan'da altın şafak partisi adında, törenlerle istanbul'un düşüşünü anan ve istanbul'u tekrar alacaklarını iddia eden bir parti de mevcut, ve mecliste yer alıyorlar. çipras gibi sol görüşlü bir başbakanın bile yunan adaları üzerindeki iddiaları, türkiye'yi gidip beyaz saray görüşmesinde abd başkanına ve dünya ekonomik forumu'nda avrupa'ya şikayet etmesinden, genel olarak yunanistan'da hakim olan dünya görüşü, yunanistan'ın komşuları ile işbirliği ve anlaşmaya ne kadar yatkın oldukları hakkında da bir miktar bilgi veriyor.

    bu arada konuyu bağlamadan belirtmek gerek ki, yunanistan'ın makedonya'yı kendi içinde adlandırması sorunu değil bu. zaten adamlar, makedonya'ya, makedonia eski yugoslav cumhuriyeti (former yugoslav republic of macedonia) diyorlardı. bunun özkültürüne dair hassasiyetten kaynaklanan mantık dışı dayanağını göz ardı edersek, mesele edecek bir konu değil. nasıl adlandırırlarsa adlandırırlar, tahkir içermediği sürece sorun olmaz. içerse de terbiyesizlikten öte sorun teşkil etmez. nitekim, türkler de bu ülkeyi yunanistan olarak adlandırıyor, ne başka dillerdeki gibi grek ismini kullanıyor ne de adamların kendilerinin seçtikleri helen ismini kullanıyor. ama, başka bir ülkeye gidip, kendini bu şekilde isimlendireceksin demek, artık hadsizlik ve densizlikten öte, küstahlık. o zaman türkiye de, yaptıkları bunca hıyarlığa istinaden, "isminizi hıyaristan diye değiştireceksiniz" diye ısrarcı olsun, hattâ bu konuda adımlar atıp, sahip olduğu yetkiyi uluslararası platformda yaptırım amaçlı olarak kullansın.
  • ya bi siktirin gidin amk.

    bu adamlar 2 ay bizim ülkede yaşasa alayı intihar eder herhalde.
  • yoğurdu aldınız,baklavayı aldınız ulan rakıyı bile aldınız şimdi sıra makedonya'da mı?
  • türk kahvesinin ve baklavanın sahibi yunanlılar aslında makedonya'ya da sahipmiş demek, şaşırmadım.

    ama sorun yunanda değil bütün avrupa ve asya ruh hastaları tarafından yönetiliyor, yunanistan hala kriz içinde, gündem değiştirmek için ülke adı bile bahane edilebilir. bu ülkede portakal bıçaklandı, sahte dolarlar yakıldı hatırlatırım. görünüşe göre yunan çomarı bir üst seviye çomarmış, valla helal olsun.
  • hep aylaklıktan oluyor bunlar.
  • küçük kız annesine, "anne şu karşıdaki ayşe var ya çok aptal bir kız" deyince annesi "nereden biliyorsun evladım?" diye sormuş. kız da "iki saattir pencereden izliyorum camdan bakmak dışında hiçbir şey yapmıyor." demiş.
    çocukluğumdan kalan bu soğuk ötesi fıkrayı hatırlatmıştır, protesto da üzerine yapılan yorumlar da...
  • gereksiz yunan milliyetçiliği. yakında makedonya'da bizim diyebilirler. şaşırmam. uluslararası bir sempozyumda böyle bir dallamalığa maruz kalmıştım. yunan profesör konuşmacı olarak ingilizce başladığı sempozyumda sunumuna bilimin dili yunanca dedikten sonra yunanca devam etmişti. belki de bilmiyordu ingilizce bilemem ama bana aptalca gelmişti.
  • bu durumu anlamak için öncelikle yunanistan'ın coğrafi ve tarihi yapısını anlamak gerekli.

    öncelikle yunanistan'ın makedonya bölgesi coğrafi olarak 3 ayrı idari bölgeye ayrılmıştır.

    bunlar batı makedonya, merkezi makedonya ve doğu makedonya ve trakya bölgeleridir. bu bölgeler yunanistan'ın atina'dan türkiye'ye kadar olan kısmını yani yaklaşık yarısını kapsamaktadır.

    bunun hemen hemen aynısı bizim için anadolu'dur. bizde de doğu anadolu, iç anadolu, güneydoğu anadolu gibi bölgeler vardır.

    yugoslavya'nın bölünmesinin ardından ortaya çıkan ülkelerden biri de kendisine makedonya demektedir ve büyük iskender'i de psikopatça bir boyutta sahiplenmektedir.

    empati yaptığınız zaman misal suriye'nin veya ırak'ın bölündüğünü ve bunun sonucunda anadolu cumhuriyeti diye bir ülke kurulduğunu varsayalım. bu adamlar hem kendilerine anadolu demekte hem de alp arslan'ı deli gibi sahiplenmekte, her yere heykellerini dikmekte ve turizme alet etmekte olsunlar.

    şimdi milletçe daha nasreddin hoca'yı, baklavayı, kahveyi ve bilumum gereksiz şeyi bile sahiplenerek yunanistan'a savaş ilan edecek bir kafadayken bu adamların derdine laf etmek, onlarla dalga geçmek tamamen ikiyüzlülüktür.

    ben adamların derdinin mantıklı olup olmadığını irdelemiyorum. belki de gerçekten çok boş beleş bir davadır. ancak kendilerince haklı bir sebepleri var ve bilip bilmeden dalga geçmek hoş değil. kendimiz de çok farklı bir kafada değiliz onlardan.
hesabın var mı? giriş yap