• itü elektronik mühendisliği'nde okumakta olan ve işhanlarında, depolarda, (hatta ilk zamanlarda) sokaklarda kalarak bunu başarmaya çalışan biricik abimize yardim çağrısıdir.

    ben onu geçen dönem hazırlıkta tanıdım. onunla tanıştım, hikayesini dinledim ve bir senedir onun için bir şeyler yapmaya çalışıyorum. aslen hataylı. 20 yıl boyunca çoğu kez okumak için girişimde bulunmuş ve hepsi hüsranla sonuçlanmış.

    kendisi 3 senedir itü hazırlığı geçememiş, fakat tüm bu süreçte sokaklarda kalarak, depolarda yatarak okula gelmeye devam etmiş. bu sene geçti hazırlığı, bölüme başlayacak. bir terzi dükkanında insani olmayan şartlarda kalıyor. banyosu, tuvaleti mutfağı yok, belki de 20 metrekarelik bir alan. devlet, özel kurumlar ona yurt vermiyor. hiç bir genç öğrenci onunla ev arkadaşı olmaya yanaşmıyor. kredi burs alamıyor. tatillerde çalışıp para biriktiriyor, dönem içinde onları harcıyor.

    dahası hatay'da babaevinde kalıyor gibi göründüğü için sgk 2500 tl borç kesmiş ona. kaldığı dükkanı ikamet ettiği alan olarak gösteremiyor.

    başvurulabilecek her yere başvurdu, konuşulabilecek herkesle konuştu. fakat bir de "bu yaşta ne okuması" diye azarlanarak dönüyor hangi kapıyı çalsa. bütün basına durumunu anlatan bir mail atmış, yalnız şurada yayınlanmış: (teyit etmek için burayı da okuyabilirsiniz) http://odatv.com/…siteli-olanidir-1307171200_m.html

    çok güzel ve büyük hayalleri, her şeye rağmen inanılmaz bir yaşam enerjisi var. ona dair en üzücü şey, hiç birini gerçekleştiremeden bir otobüs biletiyle gerisin geriye dönmek zorunda kalması durumu olurdu benim için. bütün bunlara dayanıyor, tek başına. ve gerçekten artık birilerinin yardım elini uzatmasi lazım.

    bütün bu süreçte anladığım insanların, kurumların, hatta yardım kuruluşlarının sadece çıkar amacı güttüğü, reklamını yapabilecekleri insanlara yardım ettiği gerçeği. bir kez daha, sesini duyurabilmek için bu yazıyı yazıyorum. umarım bu kez işe yarar..

    edit: okul yönetimiyle zamanında konuştuğunda "sen bir bölüme geç sana bir oda ayarlarız" demişler. geçti ve tabiki de tekrar gittiğinde "bizim de yapabileceklerimiz sınırlı" diyenlerle karşılaştı. kendisine geçen dönem 600 tl kadarlık bir burs ayarladılar lakin 1 ay yatırdıktan sonra kestiler. (bilginin doğruluğunu kontrol edip tekrar düzenliyorum.) sanırım bunu ayarlayan kişi görevden ayrılıp yerine başkası gelmiş. meselenin detayları, başvurduğu yerler, girilerde yazarlar yazdıkça aklıma geliyor ve editliyorum.

    edit 2: kendisi elektrikçidir. bütün tatillerini bu işte çalışarak geçirmekte. bu sene cumartesi pazar da çalışabileceği bir iş aramakta. lakin akşam 20.30dan sonra ve pazar günleri terzi dükkanında kapalı kalıyor. dükkan bir iş hanında. eğer o saat ve günde içeride olmazsa geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalır. ayrıca kazandığı paranın kitaplara ve yemeğe zor yettiği kanaatindeyim. bugüne bugün okulda veya dışarıda yemek yediğini görmedim.

    edit 3: yardım etmek veya olayın doğruluğunu teyit etmek amacıyla kendisine ulaşmak konuşmak isteyenler olursa özel mesajda numarasını atacağım. ancak, şimdilik böyle bir istek gelene kadar kendisine buradan bahsetmedim. çünkü belki de sonuçsuz kalacak bir olay için tekrar umutlanmasını, bahsedince açıp okuyup olumsuz yorumlarla karşı karşıya kalmasını istemiyorum.
  • ne büyük başarı ama ne yazık ki ilgi görmemiş.
  • up
  • okumayı bu kadar gönülden isteyen bir insana devletin sahip çıkması gerekiyor. bir başarı hikayesi çıkarmak için değil, devletin reklamını yapması için de değil. bu adamın okutulması devletin yükümlülüğünde olduğu için. suriyeli birinden daha fazla ayrıcalık hak ediyor. barınmak ve maddi olarak rahat bir şekilde okuluna devam edebilmek istiyor sadece.

    buradan iyi prim yaparsınız siyasiler, şu adama yardımcı olun. sonra yine prim yapın.
  • yardımcı olun abimize
  • romantizmden, "bu adam bu saatten sonra kime katkı sağlayacak"tan öte buradaki sorun çok daha derin. aynı eğitim kurumunda eşit haklara sahip olmamız gerekirken onun hakkı olan şeyi elde edebilmesi için 40 takla atması bile yetmiyor. ayrıca yolda aç biilaç gezse, dilencilik etse "elin ayağın tutuyor çalış!" dersiniz. adamın da eli ayağı ve beyni çalışıyor ve böyle tercih etmiş, benimle de eşit şartlarda eğitim görme hakkına sahip olmalı! yurt dışında 80li yaşlarda okul bitiren öğrenciler ülkelerin gururu oluyorken, buna karşı çıkılması bile ülkemizdeki durumu gösteriyor.

    edit: hazırlığı 3 yılda bitirme sebeplerinden birisi, kalacak yer bulamaması, sokakta yatarken tinerciler tarafından gasp edilmesi vs üzerine sürekli ara verip memleketine dönmek zorunda kalmasındandır. ayrıca öyle bir bölümü 40 yaşında bir adamın kazanabilmesi ve sıfırdan ingilizcesini hazırlığı yüksek bir puanla atlayacak kadar geliştirmesindeki başarısının değil de 3 senede atlamasındaki başarısızlığının(!) mevzubahis olması da ilginç bir yaklaşım.
  • ülkenin geldiği son noktayı özetleyen bir durum açıkcası.emeği azmi gerçekten takdir edilesi bir insan bell ki.bir aptal da kalkmış ego demiş romantizm demiş.yazık ulan sizin ben bakış açınızı sikeyim.sen yağlı götünle bilgisayar başında otururken dışarda senden bin misli fazlasını hakeden insanlar sefaletle mücadele ediyor.romantizmmiş peh.bu insanlara imkan versen seni beni cebinden çıkartacak adam ulan bunlar.hayatında hiç sokakta garibanla yoksulla muhattap olmamış adamlar gelmiş burada ahkam kesiyor.
  • bir başarı öyküsü olması ve desteklenmesi gerekirken yine devletimiz tarafından kösteklenen bir insan.

    işin garip yönü bu kişi neredeyse tüm kurumlara da başvurmuş. muhtemelen okulundaki öğretim görevlilerine de durumunu anlatmıştır. ama ihtiyacı olmadığı halde burs alan, yurtlardan faydalanan binlerce öğrenci varken, sırf yaşından dolayı kendisine kimse destek olmamış.
  • up.
  • baba parası ile 17 yaşında profiline "miyendiz" yazanların 40 yaşından sonra okuyup da ne olacak dediği abi.

    sen yaş iken okumuş ama bir yarrak olamadıysan belki kırkından sonra okuyan bir şey olur. üniversite eğitimi için kafadaki yaklaşıma bak ya sorsan da ilerici, aydın, yarak kürektir bu insanlar.
hesabın var mı? giriş yap