• yuksek performansli, iki kisilik, birinin trapezde oldugu bir spor yelkenli. uzunlugu adindan da anlasilabilecegi gibi 470cm'dir
  • cenoa ve ana yelken olarak adlandırılan iki yelkeni bulunur. trapezci, teknenin dengesini sağlamak amacıyla borda ya basarak dışarı sarkar ve cenoa yı kontrol eder. ayrıca balon basıldığı durumlarda, balonun kontrolü de trapezcidedir. dümenci ise ana yelkeni ve dümeni kontrol eder, dengeyi sağlamak amaçlı yarım trapeze çıkar. gayet hızlı bir yarış teknesidir.
  • turkiye yelken federasyonu'na gore olimpik kategoride yer alir.
  • 470 hakkinda daha fazla bilgi icin
    http://sailing.org/…/classrules/2003/470rules03.pdf
    adresi incelenebilir.
  • 470 ozellikle yillanmis denizciler arasinda "gercek denizcilerin yetistigi tekne" olarak da gecer.
  • yelkenci bir insan, hatta kanka bir insandır kendisi. 6. nesil suserdır bide. ayrıca satış işinin kitabını yazmıştır, oradan okuyup çalıştım bende.
  • flokçuların bellerinden bir tel yardımı ile direğe bağlanıp , teknenin yan kısmına ayakları ile basarak tüm ağırlıklarını dışarıya vererek trapeze çıkmaları çok eğlencelidir.trapez sırasında sağ eli baş arkasına almak extra ağırlık sağladığı için yapılan bu hareketi görenler -ohhh şoroloya bak artist misin olm? kıvamında takılırlar.

    özellikle sert ve dalgasız havalarda yelkencileri tam trapeze çıkmış bir 470 suyun üzerinde tüm güzelliği ile ilerler.dümenci ile flokçunun uyumu teknenin seyir başarısında büyük önem taşır.genellikle taktiği dümenci belirlediği için flokçular daha az yelkenciymiş muamelesi görse de onlar kıçlarını sıkıp efor sarfetmeseler dümencilerin bi yere gidemeyeceği de aşikardır.

    tabii bir de yarışırken bunların her şamandırada kopardıkları yaygaralar vardır.son ana kadar flokçuyu trapezden indirmeyip şamandıra yakınlarına geldiklerinde -simit peşindeki martılar gibi - hep bir ağızdan bağıranlar genelde bu tekneyi kullanan sporculardan çıkar..neyse ki hızlı bir teknedir..genelde gelir ve geçerler..uzun süre muhattap olmazsınız...

    acemi 470 kullanıcıları çok uzaktan bile kendini hemen belli ederler.burda önemli olan takım olabilmektir.özellikle yarışlarda iletişimi en iyi yapan her zaman en iyi giden olur.
  • dort yetmi$ diye bilinen me$$akatli yelkenli teknelerdir. 1963’te fransiz dizayner olan andre cornu tarafindan dizayn edilmi$, iki ki$ilik olimpik yelkenlidir. ilk defa 1976’da montreal olimpiyatlari'na katilmı$ ve halen olimpik sinifta kabul edilmektedir. 1988 seul olimpiyatlari'nda ilk defa bayanlarda da olimpik sinifa dahil olmu$tur. 4,70m boyundadir. 3 ayri yelkeni oldugu icin oldukca hizli ve manevra kabiliyeti yuksek teknelerdir, kullanmasi got ister. uluslararasi alanda cogu profesyonel olan ekiplerin yari$tigi son derece karma$ik ve teknik bir teknedir.

    bir alt modeli icin;

    (bkz: 420) (dort yirmi)

    http://www.470.org/
  • en mühim sayılardan biri.
hesabın var mı? giriş yap