• pazarlamanın 4 p'si ;
    (bkz: product)
    (bkz: place)
    (bkz: promotion)
    (bkz: price)
  • ayrica marketing mix olarak da bilinen kavram
  • günümüzde hala geçerliliğini koruyan mccarthy nin bulduğu product,
    place, promotion, price dan mütevellit pazarlamanın 4p'sidir. ancak daha sonra phillip kotler denen şahıs bu karmaya bi 4p daha eklemiştir. (packing, people, politics, public opinion), kotler denen bu öğrenci düşmanı durmamış 4p yetmez 4c ye de dikkat etmek lazım diyerek işin iyice bokunu çıkarmıştır.
  • firmanin 4p sinin en iyi sekilde birlestirilmesi gerekir, talep bulabilmesi icin.product kalitesi iyi olmalidir.place o urunu alicak tuketiciye en yakin yer olmalidir.promotion cesitli pormosyonlar sayesinde urune talebin arttirilmasi ile ilgilidir.price da cesitli indirimlerle, hem tuketicnin , hem ureticinin mutlu olacagi bir duzeyde olmalidir.
  • bunun bir de service marketing mix olarak bilineni vardır ki, onda ilk 4'e ek olarak 3 tane daha p gelmiştir, buyrun birlikte bakalım: product, place, promotion, price, people, physical evidence ve process.
  • son donem marketing uzmanlari tarafindan icine besince p olarak bir de profit eklenmistir..

    adamlar sanirim sozlugu acip p ile baslayan kelimeler bularak bunu marketinge uyarlamaya calisiyorlar.. yoksa tabi 2p 1a 2c of marketing dersek hic bir karizmasi kalmiyor olayin, illa ayni harfle baslayacak... ben bu kadar kasan uzmanlara bir de altinci p olarak pezevenk demek istiyorum burdan..
  • pazarlama aktiviteleri 4p diye adlandırılan ana grublara ayrılır. bu p’leri tanımlamak gerekirse bunlardan ilki product yani ürünün p’sidir.
    product dediğimiz şey elle tutulur gözle görülür bir şey olmak zorunda değildir. hizmette ürün kapsamına girer. bu kapsamda pazarlamayı ilgilendiren şey ürünün kalitesi, sundukları, farklılıklarıdır.
    2. p promotion, yani promosyondur.
    türk halkı tarafından bedava dağıtılan şeyler olarak algılanan bu olgu, bilinegeldiğinden çok daha kapsamlıdır. promotion bir ürünün satışlarını artırmak, bilinirliğini artırmak, o ürünü insanlara hatırlatmak amaçlı yapılan aktivitelerdir. satış promosyonları promosyon aktivitilerinin elementlerinden biridir. satış promosyonlarının en yaygını ve halk tarafından da en çok bilineni indirimdir. bazı ürünler için kaçınılmaz olmakla beraber, indirime giren bir ürünün imajını korumak için dikkatli olmak gerekir çünkü indirime giren bir ürünü tekrar eski fiyatından satmak eskisinden daha güç olacaktır. örnek ürün dağıtma (sample), kupon uygulamaları, çekilişler diğer satış promosyonlarıdır. reklam her ne kadar pazarlamanın ana elemanlarından biri olarak bilinse de aslında reklam da promosyonun bir alt başlığıdır. reklamlar: tv, radyo, dergi,gazete ve outdoor reklamlar olarak sınıflandırılabilir. promosyon faliyetleri içinde en etkini olarak nitelendirilebilen reklam en maliyetlisidir de. reklamverenin dikkat etmesi gereken husus reklamın amacına ulaşmasını engelleyebilecek etmenlerdir. bu etmenler reklamın oluşumundaki elementlerin her birinden kaynaklanabilir. mesajın iletildiği medya, ulaşılmak istenen hedef kitlenini takip ettiği, rahatlıkla ulaşabileceği bir araç olmalıdır. zamanlama, frekans, süreklilik ve period diğer dikkat edilmesi teknik detaylarken, mesajı ileten kişi , kuruluş, jingle, vs.. özenle seçilmelidir. satış elemanları, direct marketing, telemarketing de promosyonun önemli elementleridir. direct marketing günümüzde internetinde kullanımın yoğunlaşmasıyla birlikte çoğunlukla e-mail yoluyla yaygınlaşmıştır. tele marketing de gsm operatörleri ve bankalar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
    p’lerin 3. ise place dediğimiz dağıtım kanallarıyla ilgili olan p dir.
    üretici-toptancı-parekendeci şeklindeki klasik sıralamaya alternatif yeni dağıtım fonksiyonları türetilmiştir. bunlar maliyet, etkinlik, ulaşılabilen nokta sayısı baz alınarak çeşitlendirilmiştir. her ürün tüketicisine ulaşmanın en kısa ve en az maliyetli yolunu iyi belirlemeli en etkin dağıtım şemasını kendisine gore ayarlamalıdır. dağıtım kanalında satışa teşvik amaçlı 2 türlü strateji vardır. bunlardan ilki push stratejidir ve direk olarak aracıya uygulanır. bunlar kota karşılığında ödüller, yüksek alımlarda indirim şeklinde olurken amaçlanan tüketimin aracıyı teşvik ederek artırılmasıdır. karını artırmak isteyen aracı tüketiciyle daha yakından ilgilenecek satış yapmak için daha yoğun bir çaba harcayacaktır.. özellikle corner diye adlandırılan birden fazla ürün satan aracılara uygulanması daha makuldür çünkü aracı diğer mallardansa push stratejiyi güden firmanın mallarını satmayı tercih edecektir. pull strateji ise direk tüketiciye yönelik strateji ve promosyon adı altında anlattığımız aktivitelerdir. amaçlanan dağıtım zincirinin sonundaki tüketicinin parekendeciye gidir ürünü talep etmesi, parekendecinin veya bir önceki dağıtım halkasının da üreticiden ürünü talep etmesidir. yani push ve pull strateji birbirine zıt yönde işleyen ancak ortak amaç üzerine odaklanmış 2 stratejidir.
    plerin sonuncusu ve tek para kazandıran p si pricing yani fiyatlandırmadır.
    fiyatlandırma 3 farklı methodla yapılır. bunlardan ilki maliyete gore yapılan fiyatlandırmadır. maliyet üzerinden belirli bir yüzde ile kar marjı hesaplanır ve satış fiyatı belirlenir. en eski, en geçersiz; ama en çok kullanılan yöntemdir. rakibe göre fiyatlandırmada fiyat belirlemede baz alınan nokta rakiplerin koyduğu fiyatlardır. bu tarz genellikle oligopolistik pazarlarda yani içinde 3-5 tane firma olan, pazara yeni girişin neredeyse imkansız olduğu pazarlardır en basit örneği türkiye’deki gsm operatörlerinin oluşturduğu pazardır. fiyatlandırmada rakiplerin fiyatları temel alınacak ilk noktadır. diğer fiyatlandırma tekniği ise modern pazarlamanın kabullendiği en etkin yöntem olan algılan değer (perceived value) e gore yapılan fiyatlandırmadır. önemli olan nokta tüketicinin ürüne ne kadar paha biçtiğinin hesaplanabilmesidir. bu fiyatının altında veya üstündeki fiyat firma için zarar demektir. eğer konan fiyat beklentinin üzerindeyse satış azalacak, altında olması durumunda ise satılan her mal daha düşük karla satılacaktır. doğru fiyata ulaşmak neredeyse imkansızdır ama sağlıklı pazar araştırmalarıyla en yakın değere ulaşılabilir…
  • ilginçtir fransızca da dört p'den mütevellittir bu hadise.*

    (bkz: produit) (bkz: place) (bkz: promotion) (bkz: prix)

    place derken kastedilen distributiondur aslında.

    ****
  • diğer bir adı da pazarlama karmasıdır. bu kavram ilk olarak, 1953'te "the mixture of elements useful in pursuing a certain market response" olarak kullanılmıştır. yazarlar, daha sonra ayrıntılara yoğunlaşmış ve bu karmayı etkileyen faktörleri listelemiştir. 1960'ta 4p* yaklaşımı, jerome mccarthy tarafından baskın bir şekilde sınıflandırılmış ve günümüzde pazarlama literatüründe hala geçerliliğini koruyan başlıca konu olarak yerini almıştır.
  • "pazarlamanın 4p'si: product, price, pazar, pazartesi"

    - karapolisnas
hesabın var mı? giriş yap