• şimdi bi bakalım bilal'ciğim;

    ekonomik cepheden:
    - enflasyon 13%, mb politika faizi ise 9.25%. peki tcmb naaptı, geç likidite penceresi'ni politika faizi yaptı, onun faizi nedir? 12.25%
    - enflasyon faizlerden yüksek mi? yüksek.
    - böyle ekonomilerde ne olması gerekir? gelişmekte olan ekonomi isen, paranın sende kalması için faiz vermen gerekir. dolayısıyla enflasyonda en az 2-3 puan yukarıda faiz vermelisin ki, para sende kalsın.
    - bu ne demek? şu demek; faizin en az 15% ve üzerinde olması gerek, demek

    tam giderken kolundan yakalayıp sordum sorusu:
    - sadece faiz vermek olur mu yahu, nasıl iş bu böyle? valla haklısın, sürekli empoze edilmeye çalışılan şeyin tam aksine: enflasyon sonuçtur, faiz ise sebeptir . faizi yüksek tutarak enflasyonu dizginlemeye çalışırsın. mevcut durumda son bir senedir fed de bunu yapmaya çabalıyor mesela: yani faizi artırmanın asıl ve en önemli sebebi enflsyonu kontrol altına alarak düşmesine ve verimli büyümeye eşlik etmesine yetecek kadar olmasına izin vermektir. yani tcmb faizi artıracak ise hem enflasyonla mücadele ettiğini gösterecek hem de 'hey sıcak para, dur, hemen çıkmana gerek yok, bak ben varım, ve burdayım' diye seslenecektir.

    siyasi cepheden:
    - tcmb bu faiz artışını yapabilir mi? politika faizi 9.25 iken nasıl yapsın. *
    - peki o zaman nasıl faiz artışı yapacak? cevap basit, gene uydurmuş olduğu glp ile devam edecek ve ordan faizi artıracak
    - neden politika faizini artıramıyor da böyle dansöz gibi kıvırıyor? çünkü, neden bunu siyasi sebep altında yazıyorsak o sebepten. reyizi istemiyor faizlerin artmasını
    - ama faizler artmış olacak? doğru, ama görüntüde öyle olacak. resmi olarak politika faizi hala 9.25%.
    - e böyle iş mi olur? ben ne anladım o zaman tcmb'nin bağımsızlığından? ben ne anladım o ekonominin bağımsızlığından? cevap yok. cevap: *
    - dur sorularım bitmedi. peki siyasetin ekonomiye müdahale ettiği bu durumda ne olur? valla bana göre, tcmb görüntüde bişeryler artırır. ama bana göre bu yetmez. yine de baştaki eleman bolca bunlara laf çakar, ama o da biliyor ki tcmb bunu yapmak zorunda, yani onun için gene win-win olayı. hem faizler artmış olur hem de o laf çakmış.
    - peki bu ekonomiye nasıl yansır? faizler artınca, kredi faizleri de artacak demektir. yatırımlar zayıflar, büyüme yavaşlar, ekonomi soğur.
    - aslında bu siyasetin işine gelmez? e tabi, baştaki eleman neden laf çakacak sanıyorsun *
    - o zaman tcmb iki ucu şitli değnek arasında? valla doğru
    - ha yani diyorsun ki ekonomi kanalında her gün kıvıran adamlar da dolaylı olarak bunu söylüyor? evet, doğrudan söylemeye cesaretleri yok, dansöz gibi onlar da kıvırıyor. glp artırılsın diyorlar.
    - e bu kadar kıvırmaya nasıl gidiyor bu ekonomi? net hata noksan ile * yani kaynağı bilinmeyen para ekonomiye giriyor.
    - e bu net hata noksan hep böyle mi devam edecek? valla onu ben de bilmiyorum. şu anda dolar borsa ekonomi kurallarına ters ilerliyor. böyle bir ortamda (yani enflasyonun 13e vurup, yolszlukların tavana çıktığı, faizlerin negatif seviyeye geldiği ortamda) dolar yükselmeli borsa düşmeli idi, ama tam tersi oldu. yani mevcut konjonktürün ekonomi kuralları ile alakası yok. welcome to the jungle bence
    - bu durumda, en ufak para girişi azalmasında ekonomi tepetaklak mı diyorsun? hah şunu bileydin.
    - ne zaman olur bu? seçime kadar zor.
    - seçim ne zaman? ooo, sen de bırakmıyorsun, bi nafes alalım...kahin miyim ben... yalnız bak şunu diyeyim; yolsuzluğa batmış iki bakandan birisi kendini aklamak için dini değerleri hunharca kullanırken, diğeri gitmiş başka bir ülkenin vatandaşı olmuş. aynı günde, bu ülkenin bazı vatandaşları başka bir ülkeye iltica etmiş.. sen anla artık o ülkedeki ortamın ne kadar düzgün, ne kadar huzurlu, ne kadar hukuk dolu, ne kadar adaletli, ne kadar demokratik ve ne kadar ekonomik serbestlikte olduğunu.
  • tabii ki akp ile alakası var, dolar hala tarihin en yüksek seviyelerinde. 3,85 tl.
  • yine geleceğim ben hiç ölmem yılanoğlu der gibi düşmektedir.
  • an itibariyle intihar etmekte olan kurdur.
  • doların gelişen ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle beraber 3.8493 seviyesine düşen kur.

    bu düşüşün ikinci büyük etkeni de faiz arttırımına kesin gözle bakılmasıdır.
  • 3,84 e kadar düşerek şaşkınlık yaratan kurdur. ancak bana göre sadece iyi bir alım fırsatı olmaktan öteye geçememektedir. zira piyasalarda doların kalıcı olarak düşeceğine dair bir umut kalmamıştır.
  • petrol ürünlerinin rafineri çıkış fiyatlarına yansımayacak düşüşe sahip olan kurdur.

    yukarı ivmelenme olsa gece yarısından geçerli olmak üzere on üç kuruş yansırdı.
  • dolardan çıkıp bitcoin ve iota’ya yüklenen sözlük yazarları yüzünden yaşanan suni geri çekilme*

    aslı, 3,97’den çıkan akıllı kodamanlar için yaratılan alım fırsatıdır.
  • faiz artırımının (finansal piyasalardaki beklenti olur kendileri) fiyatlandığı bir döneme girmiş olduğumuzun göstergelerinden birisidir.

    sanırım bazı kuruluşlar ve ekonomistler 500 baz puanlık bir artış bekliyorlar...

    eğer bu beklenti karşılanmazsa ya da beklentinin aksine bir gelişme olursa o zaman yeniden bir fiyatlama hareketi görürüz... bu hareket de muhtemelen sert olur...
  • cumhurbaşkanının bugün yapacağı konuşmaya malzeme etmesi için düşürülmüş kurdur. günü kurtarmıştır. sonuçları daha ağır olacaktır.

    (bkz: 5 aralık 2017 akp grup toplantısı)
hesabın var mı? giriş yap