• an itibariyle 5.44 seviyesinde olan kur. 5.44 direncini kırar ve aşağı yönlü hareket ederse 5.43 seviyesini görmemiz kaçınılmaz. yok eğer yukarı yönlü hareket olursa muhtemeldir ki 5.45'ten bahsedebiliriz. ytd.
  • brunson salındı
    sıcak para akışı sağlayacak krediler alınıyor (eurobond, sendikasyon kredisi, vs)
    kritik yerlerde manipülatif (hiçbir sebep yokken) düşüşler sağlandı
    25 ekim'de faizler sabit bırakılmasına rağmen "parasal sıkılaştırma" telaffuz edildi
    iran konusu bizim için dert olmaktan çıktı
    tüm küçük yatırımcılara "döviz oyunu bozuldu, dolar çakılacak" algısı sistematik işleniyor...

    bunların hepsi düşüş için elbette makul hareketler.

    peki yükseliş için ne gördük?

    enflasyonun yükselişini umursadık mı?
    faizlerin sabit kalışını umursadık mı?
    ötv indirimini umursadık mı?
    yerel seçimde ittifak bozuldu umursadık mı?
    kredi derecelendirme kuruluşları hakkımızda gayet olumsuz yorumlar yapıyor. daha bu sabah moody's, vergi indiriminin kredi notunu olumsuz etkileyeceğini belirtti, umursadık mı?

    umursadık elbette ama her defasında kafasına vuruldu dövizin. bahçeli'nin bir çıkışıyla 20 kuruş fırlayan pariteye ne oldu da daha ertesi gün başladığı yerin bile altına indi? ötv meselesinde 12-13 kuruşluk tepki geldi ama hemen birkaç saat içinde yine başladığı seviyeye geldi ve ertesi gün aşağı bile sarktı.

    biri bana bunların sebebini açıklasın kardeşim. bunların makul bir açıklamasını yapsın. türkiye'nin ekonomisine güven kalmadığını bütün ciddi kurumlar bas bas bağırıyor. kredi notu bunun en net göstergesidir. kredi notu düştükçe daha zor şartlar altında kredi bulursunuz, daha yüksek döviz faizi ödersiniz. ama bizim piyasa bunları hiç umursamıyor ne hikmetse!

    ben artık buradan da dönmeyeceğini ve 5.02-5.05 bandının görülebileceğini düşünmeye başladım. çakılsın diye seviniyorsunuz ama bunlar tamamen dolar düştü demek için yapılan hareketler. fiyatlar değişiyor mu? doların 7 lira olmasına göre zam yapanlar 5.35'i görünce "ooo hemen iskonto yapalım halkımıza kazık sokmayalım" diyor mu? demeyecek. enflasyon yükselmeye devam edecek. işsizlik de artacak, konkordato ilan eden ya da külliyen batan kaçan firmaların sayısı artacak...

    ben felaket tellallığı yapmıyorum; olacakları söylüyorum. dolar düşüyor diye ülke düze çıkıyor sanmayın, götünüzü koruyun. müthiş bir vurgun geliyor, çok yakında. "bu milletin amına koyacağız" diyen ben değilim. bu lafı söyleyenler ve ona çanak tutanlar, aynı kaptan yiyip aynı kaba sıçanlar milletin amına nasıl koyuyor izleyin önümüzdeki zamanlarda. herkese geçmiş olsun.

    edit: kaşıkçı cinayeti vardı bir de. bak onu unutmuşum. senin ülken faili meçhul cinayet için uluslar arası pazar haline gelecek yakında, hala daha piyasanın bu ülkenin ekonomisine güven duyduğunu düşünmeye devam eden varsa peynir ekmek vereyim de aklının yanına katık etsin.
  • 5,31'e geriledi.

    (bkz: 7.40'tan terste olanlar favlasın)
  • ciddi sıcak para girişi var görünüşe göre. borsadaki alımlar bunu destekler vaziyette. gelen iyi haberler kullanılarak türk lirası hemen hemen her şeye karşı ciddi biçimde değer kazanmış durumda.

    buraya kadar sıkıntı yok. ama şöyle bir durum var. yıla 3.7 ile girdik 7.2-7.3 zirvesini gördük şimdi de 5.3'e geri çekilme. böyle oynak bir ortamda çoğu insan zarar etti, birikimi eridi, dengesi şaştı, işini gücünü bırakıp döviz, borsa takip eder oldu.

    yani sövülecek o kadar şey var ki. dolar neredeyse %100 yükselirken öküzün trene baktığı gibi bakan bir merkez bankası, 3-5 oy için sağa sola dayılanmayı kendine hak gören bir yönetim tüm bunları yapmamış gibi şimdi de tam tersi yönünde hareket etmeye başladı . buraya kadar gelen süreçte insanlar ister istemez kötüye odaklanıp birikimlerini türk lirasından çıkardılar. şimdi de tam tersi yönünde hareketlerle sıcak para sokarak, piyasaya oyuncu olarak girerek kuru anormal biçimde aşağı indirmeye başladılar. bu oynaklık yüzünden yurt dışından mal ithal eden, yurt dışından mal ihraç eden, kur hareketinden önce mal alan, kur hareketinden sonra mal satan hemen hemen herkes zarar görüyor. allah yardımcımız olsun. bir ülkenin yönetimi vatandaşını bu kadar da sikmeye odaklı olmamalı.
  • şu an piyasalarda olan hiç bir şey, ekonomi bilimi kuralları içinde gelişmiyor.
    ben sadece şunların cevabını merak ediyorum

    - türkiye kasım ayı dış borç ödemelerini nasıl yapacak?
    - petrol ve türevleri ithalatı için hangi rezerv dövizi kullanacağız?
    - ilaç, tıbbi cihazlar, özel üretim ilaçlar için hangi rezerv dövizi kullanacağız?
    - sanayi ara mallar ithalatı için hangi rezervi kullanacağız?

    bu kalemleri daha da çoğaltabilirim tabi. şimdi, en basitinden yukarıdaki kalemler için bize döviz gerekli iken, bankalar, şirketler ve devlet piyasadan toplanan dövize ihtiyaç duyar ve toplarken, döviz kurları nasıl düşer?
  • "dolar geldiği yeri unutmaz" analize ihtiyaç duyulan veya dalga geçilecek bir tabir değildir, çünkü ispatı gayet kolay ve tecrübeyle sabittir.

    illa analiz isteyenler için, dalgalı kur rejimine geçilen dönemden bu yana, dolar/tl kırdığı rekor değerine iki yıl ya da daha kısa bir süre içinde tekrar ulaşmıştır. yanılmıyorsam kırdığı rekora ulaşamadığı en büyük aralık mayıs 2006 (1,58) ve eylül 2008 (1,29) arasındaki dönemidir.

    ek olarak bahsettiğim dönem, türkiye'nin ab müzakerelerini yürüttüğü, özellikle almanya ve hollanda'dan rekor miktarda doğrudan yatırım aldığı yıllardır. bir not daha eklemek gerekirse, akp'nin oylarını katladığı ve kemik kitlesini oluşturduğu dönemdir. bu örnekle bir kez daha hatırlatmak isterim, ne din ne milliyetçilik ne de laiklik, türkiye siyasetinde bütün mevzu paradır.
  • eskisi gibi yuksek oranda ziplamalarin olmamasi guzel, ancak uretimde artis yok, ulkeye para girisinde ciddi anlamda degisiklik yok, dovizle borclar ayni, enflasyon 25% ve hala neden dusuyor bunu anlamak cok zor.
  • ''biz bu boku neden yedik?'' hikayesi canlı canlı yaşanmışken artık çokta önemli olmayan kurdur.bence her vatandaş rahip krizi için üzerinde uzun uzun düşünüp bu soruyu kendine sormalıdır.
    birkaç ay önce kur arttı bahanesi ile başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere devlette dahil iğneden ipliğe kol gibi zamlar geldi mi? geldi.
    peki şuan düşmekte olan kurlara rağmen devlet dahil en ufak bir indirim,geriye dönüş var mı? hayır.
    o zaman isterse 4'ün altına düşsün, sana giren girmiş sen ona bak.
  • mhp'li ulkudaslarimdan haber bekledigim kurdur.
  • bu noktadan daha aşağısına da düşse türkiye ekonomik olarak darbeyi aldı bile. faizler çok yüksek seviyede, piyasada nakit sıkıntısı var ve hala dövizle ödenmesi gereken ciddi bir borç miktarı var. ayrıca şu an borç para bulabiliyoruz ama çok yüksek faizlerle gerçekleşiyor.

    yani bir politik kriz daha olursa yeni rekorlara koşarız. ayrıca türkiye bu ekonomiyle bulgaristan'a bile atar yapamaz, bırak almanya'yı amerika'yı.

    devletin bekası korunamayacak. bu rahatlama için ödemeyi türkiye başka türlü yapacak.
hesabın var mı? giriş yap