• topçu taburu karargah hizmet bölüğünde 155 günümü geçirdiğim yerdir. kışın en büyük sıkıntısı gece nöbetinde esen buz gibi rüzgar ilk nöbet günlerinde komandoluk taslayınca yani nöbette rüzgarı yiyince zature olmuştum. ee tabi askerlik ilerleyince öğrendik garaj nöbetine komutanların devriye atmadığını zaten hava da soğuk. bizim zamanımızda bir albay vardı alay komutanı, herif 1 km öteden er gazinosuna yaklaşırken askerler beni nasıl fark etmediniz diyip bize 10 defa istikamet vermişti hani üzerinde üniformada yoktu eşofmanlıydı. taburun önünde şakalaşan iki askeri bahane ederek tabur komutanına fırcayı çekmişti yani demek istediğim alt devrelerim eğer buraya askerliğiniz düşerse alay komutanına çarpılmamak en fazla dikkat etmeniz gereken iş. alaya gelirsek fazlasıyla büyük bir alana sahip nöbet yerine gidene-götürülene kadar yarım saat geçiyo kafadan her gece 3 saat ayaktasınız alt devrelerim. orda bizim belkide tek eğlencemiz bizim zamanımızda bi tane bulunan masa tenisiydi ki bizim elemanlarda alayda kimse masa tenisi oynayamazdı. hayatımda en fazla magnumu ben orda yedim çünkü ucuzdu vede magnumuna tenis oynamak. ufak bir kütüphanesi vardı ve bizim ballı şanslı askerler dediğimiz öğretmen arkadaşlarımız belli saatlerde orda takılırlar geriye kalan zamanlarında da mehmetçik dersanesinde hocalık yaparlardı. ve hafta sonları çarşı izni tabi çarşınız kitlenmediyse yapılacak ilk iş adada bulunan pansiyon otel bi tanesine gidip banyosuna girip bir haftanın yorgunluğunu attırdıktan sonra odada ayakları uzatıp tv seyretmek içeriğe göre sıralama aynen şöyledir tv-banyo-tv. iletişim olarak ilk zamanlar çok kötüydü ankesörleri çalışmıyodu sonra sağolsun bu alay komutanı bi iletişim merkezi yaptırıdı biraz gürültü olsada telefonla konuşma konusunda sıkıntı aşılmış oldu. tabi şu 10 tl 20 lt lik şifreli kartlardan kendinize bolca temin edin yoksa kart bulamayabilirsiniz. nizamiyenin ordaki iş bankası bankamatiği varya boşunu önünde beklemeyin çünkü hep servis dışıdır ancak güvendiğiniz birine hesap kartınızı verip çarşıdan para çektirebilirsiniz. askeliğinizin son günleri uzun dönemler terhis olacaklar asker eğlencesi yapacaklar gelin poşetler beraber yapalım diyecekler şen şakrak bi eğlence olacak bölük komutanı yüzbaşı 0 ego sahip asil efendi komutanınız diğer yavşak bölük komutanlarına benzemeyen bu komutan bağlamasını getirecek askerlerine türküler söylecek ve askerdeki terhis günü dışında en güzel anımız olacaktır. askerliğinizin bittiği sabah, erkenden imzalatılmış olan izin kağıtlarıyla feribota yetişmek için güneş doğanken devrelerinizle birlikte o hep çıkmak istediğiniz kapıdan çıkacaksınız. hiç bir şey hissetmiyecek aptallaşacaksınız ve bir daha hiç görmeyeceğiniz aramıyacağınız tertibinizle feribotta giderken telefonlar yazacaksınız kağıda birbirinize verecekseniz.
  • hardcore askerlik yapılan alaydır.

    buraya askerliği çıkanlar için diyebileceğim tek şey miki tuttunuz. ee peki sen? ben mi? bende tutmuştum zamanında. hala tıkanmadan koşabiliyorsam tuttuğum içindir.
  • 14 ay boyunca askerlik yaptigim alaydir.

    kanalizasyon'u yoktur bok kanallari alayin ortasindan gecer, kisin ruzgardan, yazin da arilardan ve bok kokusundan kacacak yer ararsiniz.

    2nci tabur'a duserseniz siki tuttugunuzun resmi ap acik ortadadir. ziraa 2nci tabur komutani hep kurmay gelir ve level atlamak icin her sene yapilan sayisiz denetlemede ananizdan emdiginiz sutu burnunuzdan getirebilir.

    onun haricinde 2nci taburda bol bol intikal vardir her ay mutlaka duzenli olarak cikilir.
  • eğer askerliğiniz buraya düştüyse haftasonları çarşı izninde yapabilecekleriniz kısıtlıdır. internet kafeye gitmek veya okey oynamak dışında adada yapılabilecek bir şey yoktur. alay içerisinde internet, sinema salonu vs yoktur. kış döneminde geldiyseniz rüzgarsız gününüz geçmeyecek demektir. yemekler alay içerisinde askerler tarafından yapılmakta, ekmekler ise alay içerisinde alay fırınında üretilmektedir.
    adadan çıkabilmenin tek yolu izne gitmek ya da sevk alarak çanakkale' de bulunan hastaneye gidebilmektir. evci izinleri sırasında adadan dışarı çıkılamamaktadır.
    tek iyi tarafı adada bulunması sebebiyle fazladan 1 gün deniz geçişi yol izni alınmasıdır. *
  • denetlemesi bol bir alaydır. ben kısa dönem askerliğim sırasında 3 tane denetleme görmüştüm. 2012 aralık celbinde gitmiştim. ilk başları iyiydi aslında. 1. komando taburu karargah ve karargah destek bölüğü 106mm havan takımı ateş idarecisiydim (söylemesi eğlenceli). ilk ay havan eğitimleri alıyorduk. spor falan yoktu. takım komutanımız da çok sevdiğim bir üsteğmendi. eğitimler eğlenceli geçiyordu. sonradan olaylar sarpa sardı tabi. denetleme yapılacakmış. bir spor başladı. akıllara zarar. dağ taş kamuflajlı koşuyoruz. o yetmiyor çıkarıyorlar bizi dışarıya, kaleköy'den alaya kadar teçhizatlı koşturuyorlar. o teçhizatlı koşu nasıl bir şeydir. insan evladına yapılır mı? tam spora alıştık falan derken bizi çavuş yaptılar. stresten kısa devre yaptım bi dönem. salağın biri bir yana kaybolsa senden biliyorlar. bi sıkıntı oldu mu bölük komutanı "nöbetçi çavuşu getirin bana" diyor. neyse tamamladım bi şekilde askerliği.

    yararlı bilgiler:

    -kış dönemi feci soğuktur. yatakhane kaloriferli ama alayın geri kalanı sobayla ısınıyor. kışın gidiliyorsa hazırlıklı gidilmesi tavsiye edilir.

    -kısa dönemleri sevmezler. daha doğrusu diğer askeri birliklerde olduğu gibi masa başı iş vermezler. "5 aya gidecek bu" gözüyle baktıkları için uzun dönem elemanlara öğretirler o tarz işleri. siz de çavuş olana kadar getir götür yaparsınız. çavuş olduktan sonra da ayrı bir stresle baş başa kalırsınız.

    -çavuş olmayın. gerçi size sormazlar. mümkünse on başı olun. stresi yok. nöbet tutmazsınız. çavuş olursanız her şeyi sizden beklerler. her şeyin hesabını sizden sorarlar

    -spor yapmayı sevmiyorsanız yandınız. yapacak bir şey yok. zorla sevdirirler orada. sağlık probleminiz yoksa spordan muaf olmanız mümkün değil.

    -yemekler çok kötü değildir. artık bir çok askeri birlikte yemekleri özel şirketler yapıyor ama 5. komando alayı'nda askerler yapar hala. şanslıysanız iyi bir aşçıya denk gelirsiniz. bizim zamanımızda bir tatlıcı çocuk vardı çok şahane spangle yapıyordu mesela.

    -kantin yiyecekleri çok kötüdür.

    -hasta olmak çok sıkıntıdır. revirde sürünürsünüz. ben dizden sakatlanmıştım. revirde bir hafta yattım. bir haftanın sonunda koşa koşa bölüğüme döndüm. iyileştiğimden değil de oradan kurtulduğum için. ciddi bir problemde çanakkale'ye gönderirler. ben diz mr'ı için gitmiştim.

    -havancı olmak aşırı zevklidir. havan takımına seçilmeye bakın. denk gelirseniz atışlara götürürler. o atışlar hayatımın en zevkli günleri arasındadır.

    -bir çok takdir belgesi alabilirsiniz. sporunuz, atıcılığınız vs. iyiyse ve denetlemelerde başarılı olursanız direk verirler takdir belgesini. benim bile var. havan atışları sırasında vermişlerdi. uyduruk karargah bölüğünü ikinci yapmıştık sıralamada.
  • su anda askerlik yaptigim nacizane komando alayi. gökce adanin ortasinda, burayi geçindiren, adanin %60 nüfüsunu olusturan, içinde bir sürü mavi bereyle dolasan kisi kaynayan sirin yer.
  • bolca denetlemeye maruz kalan ,içinde piyade,piyade topçu ve adada olması nedeni ile tank birlikleri bulunduran alaydır.ben piyade bölüğü silah takımındaydım ve havan atışlarına kadar birçok zevkli eğitimde yer aldım diğer eğitimlerde ise dayanıklılık şart. teçhizatlı koşular arada yapılan uzun intikaller,petlanton ,düz koşular ve vb...yırtmak istesenizde çok geçerli bir sağlık probleminiz yoksa çok zor.bu kadar dayanıklı olduğumu orada olduğum güne kadar bilmezdim.askerlik heryerde böyle mi yoksa burada mı bir sıkıntı var diye sorgulatmıştır bana
  • kardeşimin üç aylık acemilikten sonra asteğmen(yer ölçme) olarak görev yapacağı alay. şu anda kalacak yer sıkıntısı kabus gibi çökmüş durumda. yaz dönemi olduğundan bütün oteller tavan fiyat çekiyor, doluluk fazla... sanırım ordu evi de yokmuş. ada hakkında bilgisi olanlar yardım ederse çok sevinirim.
  • 155 günlük kısa dönemliğimi geçirdiğim yerdir. bölüğüm de 5. bölük idi.

    -çok soğuk.
    -çarşı iznine çıkmak zor çıkarsanız bile kısıtılı bir zamanınız var.
    -teskerelerde deniz geçtiğiniz için 1 gün erken gönderirler.
    -feribotlar kışın zor şartlarda çalışmadığından dolayı eşiniz denizin diğer tarafında kaldığı için yemin töreninize gelemeyebilir.
    -yerel halk askerleri pek sevmez.
    -banyo yapmak zordan öte ölüm gibidir.
    -yemekler iğrençtir.
    -denetlemeler her ay olur.

    bu bahsettiğim durum 2005 senesine ait verilerdir.
  • bakan hulusi akar geldiğinde mebs’teydim. askeriye çok ilginç hallere bürünmüştü hala aklıma geldikçe halimize gülesim geliyor ekstra olarak 7 yıl kar yağmayan adaya ben acemi olarak gittiğimde kar yağdı. genel acemi binasında yer kalmayınca ahır vari eski tip taş kulübelerde acemilik yaptık. kışın çok zor geçti yazlık bot vermişlerdi şubat ayından hazirana kadar ayaklarımız ıslak gezdik.
    kulübede sadece bir ufo vardı ve çatıda deliklerden içeriye kar yağıyordu. mont bere ile yatıyorduk. zaten kulübenin kapısıda bozuktu arkadaşlarla bir ranzadan demir kırıp kapıya kilit yapmıştık ona rağmen 5cm açık kalıyordu çok fena rüzgar estiği için kulübe hep buz gibiydi.

    hazirandan sonra bir sıcaklık artışı oldu anlatamam koskoca ekinleri biçmek ve o biçtiklerimizi başka araziye taşırken sıcaktan bayılıcam sanmıştım.

    şehirde doğup büyüyen bir insan olarak bu adadaki süreç bana aşırı zor geldi 17 kilo verdim. ilk 21 gün içinde bir kere duş alabildik, korona sebebiyle kantine gidemiyorduk siparişleri toplu vermek zorunda kalıyorduk suyumuz kalmayınca tuvalet çeşmelerinden su içtik. o kulübeden tuvalete giderken her defasında buzdan kayıp düşüyordum.

    sürekli alayda bir şeyleri taşıdık. ustalığa geçtikten sonra askerliği bitirene kadar alaydaki her şeyin yeri değişmiştir :d 5 metrelik bir direk taşıdık hala neden taşıdığımızı anlamıyorum çünkü bir ay sonra geri yerine taşıdık :d:d

    çevreme gökçeadada askerlik yaptım dediğimde oo ne güzel geçirmişsindir diyorlar o kadar kötü saçma anılarım oldu ki evet diyip geçiyorum 40 yaş üstü bir kaç kişiye anlattığımda nasıl ya 21. yüzyılın ikinci çeyreğinde bunlar mı yaşanıyor demişlerdi.

    ben askere gittiğim için çok memnunum döneli 2 sene oluyor. gitmeden önce çok güçsüz dayanıksız ve sabırsız biriymişim, orada yaşadıklarımdan sonra karakterimi geliştirdim. aileme daha çok bağlandım fizikende daha güçlü hissediyorum. orada yaşadıklarımdan sonra şuan yaşadığım en kötü şey bile komik geldiği için şükrederek yaşıyorum bence herkes askere gitmeli öldürmeyen şey güçlendirir. herkesle arkadaş oldum ama hiçbir kişi ile dost olamadım. z kuşağı ile askerlik yaptığım için karakterlerimiz uymadı. arkadaş oluyorlar ama dostluğa önem vermiyorlar birbirlerinin anasına bacısına söverek şakalaşıyorlar o yüzden kendimi çok yalnız hissediyordum. 24 saatlik günümün 12 saatini gizlice müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçirirdim kitapsızlıktan bir kitabı 5 kere bitirdim “sil baştan”

    askerden sonra kitap okuma alışkanlığım bile başladı :d daha söyleyecek çok şey var ama bu kadarıyla bitiriyorum gökçeadada askerlik gerçekten çok zor ama çıktığınızda çok güzel hissediyorsunuz iyiki bu alayda askerlik yaptım

    edit: ben mebsteydim yani en rahat takımlardan birinde diğer takımdaki arkadaşlara hep çok üzülürdüm bilgi bilişimci olduğum için kurtarmıştım ama buna rağmen genelde taşımacılık, ekin-ot biçme, bina kablolama yapıyorduk ve harici ile nöbet tutuyorduk çokta rahat geçmemişti ama diğer arkadaşları gördükçe şükrediyordum
hesabın var mı? giriş yap