• balıkesirdir. bir kitap adı. bir ahmet edip uğur projesi olan; balıkesir büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan ve berrin bal onur ve neşe aksoy biber tarafından kaleme alınan 279 sayfalık kitapta balıkesir'den 50 peynir derlenmiştir. zira balıkesir türkiye peynir üretiminin %24'ünü tek başına üstlenmekte. derlenen peynirlerden bazıları şunlardır:

    *manyas mihaliç peyniri
    *ayvalık cunda sepet peyniri
    *ivrindi koyun kelle peyniri
    *sındırgı koyun peyniri
    *sındırgı yörük peyniri
    *havran keçi peyniri
    *savaştepe mihaliç peyniri
    *çerkes peyniri
    *küflü katık peyniri
    *bezde katık peyniri
    *kara usul çerkes peyniri
    *dağarcık tulumu
    *kirli hanım peyniri
    *yünlü tulum peyniri
  • gastronomi dünyasının en seçkin etkinliklerinden 'gourmand cookbook award'a peynir ve süt kategorisinde 12 finalist arasından birinci seçilerek alanında dünyanın en iyisi unvanına sahip olan "50 peynirli şehir balıkesir" kitabında da yer alan sındırgı eğridere mahallesi yünlü tulum peyniri art of taste’te 'dünya miras listesi'nde kayıt altına alındı.
    haberde böyle yazıyor. dövize ihtiyacımız olan şu günlerde tarım politikamızın hazin durumunu gözler önüne seriyor
  • yoresel tatlari ve otantik olan herseyi kaybetmeye basladigimiz, tarim ulkesi diye ogrendigimiz ulkeye bugdayi bile ukraynadan getirttigimiz, buyuk sehirlerde "standartlastigimiz" bu gunlerde, boyle bir kitabin cikmis olmasi mutlu edici. balikesirin 50 peyniri varmis, kim bilir diger sehirlerde unutulmaya yuz tutmus kac peynir cinsi var? keske fransa gibi olabilsek bu konuda, koylerimizin urunleri kooperatiflesebilse, dunyaya kendi mahreç işaretiolan peynirlerimizi sunabilsek.
  • kitabı fiziksel olarak incelemiş birisi olarak fikirlerimi beyan edeyim.

    sunuş yazınında zekai kafaoğlu'nun isminin olması kitapta kelle peynirinin ön plana çıkacağını göstermekte.

    çalışma başlığı oldukça iddialı ve kapsam geniş tutulmuş. fakat içeriğin doyuruculuğuna itirazım var. stüdyo fotoğrafları benim için işin doğasına ters geldi. yöresel peynirler hakkındaki bilgilerin de çok yeterli olmadığı kanaatindeyim.
    tüm bu olumsuz değerlendirmelerimin yanında kitabın iyi olduğunu söyleyeyim.

    son not: kitap balıkesir peynirlerinin lezzetinin yanında zaten sönük kalmaya mahkum :-)

    bir de bu iş pazarlama işi. mandıralarda bu kitabı göremediğimi, balıkesir'in peynirine coğrafi işaret alama konusundaki yeteneksizliğini-bilgisizliğini bizzat müşahade ettiğimi belirteyim.

    e madem başladık, zağnos paşa camii karşısında yer alan şarküterilere uğramayı ihmal etmeyin.
  • yazarlarla sohbet için
    https://tr.player.fm/1zyjev
hesabın var mı? giriş yap