• buraya 331 kd olarak gidecek torunlarıma bir 325 kd olarak söyleyeceğim ilk şey askerlikle ilgili bu yazı da dahil okuyacağınız hiçbirşey sizin yaptığınız askerliğe benzemeyecek. ama yoğun istek üzerine en önemli gördüğüm birkaç noktayı anlatayım
    öncelikle teslim olacağınız yer edirne merkezdeki tugay ancak burada fazla kalmayacaksınız çünkü girdiğinizde dosyanızı teslim edeceksiniz ve sizi ya süloğluna yada karaağaca gönderecekler ve acemilik süresince buralarda kalacaksınız. o yüzden bir arkadaşınızla beraber gidiyorsanız yolda olm beraber ortalığı birbirine katarız hemen biter bu askerlik gibi bir fikre kapılmayın. ben acemiliği karaağaçta yaptım ve açık söyleyeyim süloğlundakiler bütün gün eğitim yaparken biz gazinoda film izliyorduk. burada önemli olan şu, her dönem sırayla karağaçtakiler sınır karakoluna dağıtılırken süloğlundakiler ya oldukları yerde kalıyorlar ya da karaağaç ve merkez komutanlıktan birine gidiyorlar. diğer dönem tam tersi oluyor. ben 325 kd olarak sınır karakoluna gittiğime göre artık 331 kd olarak nereye gideceğinizi hesaplayın.
    acemilik için karaağaca geldiğinizde ufak çaplı bir şok yaşayabilirsiniz çünkü aralık dönemi en kalabalık dönem ve hiç hazılıklı olmuyorlar. biz giderken 150 kişi için hazırlık yapmışlar ama toplam mevcut 260 kişiydi. ilk olarak birinci ve ikinci tabur olmak üzere ikiye ayrılacaksınız. gün boyu yaptığınız eğitimler aynı sadece yattığınız yerler farklı ama umarım birinci tabura düşmezsiniz. acemilikte ne yapacağınız konusuna pek girmiyorum çünkü heryerde genelde aynı o yüzden usta birliği kısmına geçiyorum.
    eğer sınır karakoluna dağıtım yapacak olan acemilik birliğine düştüyseniz acemilik sonunda ikinci yada üçüncü sınır taburuna gönderileceksiniz. taburda yaklaşık 1 yada 2 hafta kalıp bölüklere gideceksiniz. tabi arkanızda bıraktıklarınız olacak. bölükte yine ayrılıp karakollara gideceksiniz. karakolda askerliğin çok iyi yönleri de var çok kötü yönleri de. eğitim yada spor gibi hiçbir faaliyet yapılmaz. genelde günde sekiz saat devriyeye çıkarsınız iki yada üç kişi. devriye rahattır çünkü başınızda komutan olmadığından istediğinizi yaparsınız. ama arada kontrole çıkabiliyorlar uyurken yakalanmayın. karakol komutanıyla artık abi kardeş gibi olursunuz çünkü karakollarda kısa dönemlere çok büyük bir saygı var bunu da gittiğiniz zaman görürsünüz. kötü yönleri ise kantin olayını unutun. kantinden alabileceğiniz tek şey çay. hem gazino hem yemekhane olarak kullanacağınız içinde maksimum 6 masa bulunan alanınız olacak.
    edirne hakkında bilgi vermeyi isterdim ama çarşı izinleri 2 haftada bir ve hafta içi olduğu için çok biryerini göremedim ama ana caddedeki cafe london güzeldir kahve içmeye gidin ayrıca merkez komutanlığın karşısında metro turizmin yan sokağında kahvaltı yapabilirsiniz. haa bi de güneş ticaret diyeyim gidince öğrenirsiniz.
    şimdiden hayırlı teskereler torunlarım
  • buraya düşen kısadönemler gelen rakam 350'den fazla ise acemiliklerini geçirmek üzere 2'ye ayrılıp bir kısmı süloğlu'na bir kısmı ise karaağaç'a yollanır. tek grup yapılacaksa büyük olasılık karaağaç'a yollanırsınız. ilk önce size mülakat yapacaklar. mehmetçik dersaneleri için öğretmen seçmeleri yapılır. bir adet şanslı avukat tugay karargâha seçilirken polisler askeri cezaevinin bulunduğu kestanelik'e gardiyan olarak giderler acemilik sonrasında. iyi derecede ingilizce bilen bir şanslı kişinin de tugay karargâha düşme olasılığı yüksektir. anlayacağınız üzere en rahat askerlik tugay karargâhda yapılır. hudutta bulunan arda bölüğünün de iyi bir yer olduğunu duydum. aslında kara kuvvetleri sizin acemilikten sonra gideceğiniz birliği de belirlemiştir fakat yemin edene kadar size söylenmez. hudut birliklerine ve süloğlu'na düşenler için edirne merkez çok uzak kalır. 1 saatlik yolu göze almak gerekir. edirne'de askerlik yapacaklar mümkünse kışın gitmesin. hele kasım ayındaki dönemden sonra hiç gitmesin. 5 aylık kısa dönemde 5 tatbikat görebilir ankara'nın bozkırlarında çılgın atabilirsiniz. hemen her kış mevsiminde su baskınları olur. aksiyonu bol bir mevsim geçirirsiniz. en güzel dönemi mayıs ayından sonradır. bilimum rütbelinin tayin zamanı olduğu için taşınma ve yıllık izin derdine düşerler. sıcak olur ama diğer dönemlere göre çok çok rahat askerlik yaparsınız. tam eğitim dönemi başlarken terhis olursunuz.

    burada uzun dönem askerlik yapmak demek ilk 3 ayda minimum 20 kilo vermek demektir. özellikle karaağaç kışlası jilet ve hapçı bakımından ezip geçer diğer kışlaları. nasıl bir askerlik yapacağınız verilen göreve göre de değişir tabi. dağıtım olduktan sonra seçmeler yapılır. jiletçi ve dövmesi olanlar altta don kalana kadar soyularak tespit edilir ve hiç bir yere seçilmezler. kendi birliklerinde kalırlar. 5'inci kolordu ve orduevine garson, ızgaracı, aşçı, tatlıcı, müzisyen, terzi, berber, kuaför ve bilgisayar operatörü seçilir. araba tamircisi ve elektrikçileri hiç boş geçmezler. bilgisayar donanımından anlıyorsanız optik kademeye seçilme olasılığı yüksektir. mesleğinde çok çok kabiliyetli ise ve istanbul'da ikamet etmiyorsa fenerbahçe orduevi'ne kapağı atmak imkan dâhilindedir. zaman zaman dalgıç bile arandığı olmuştur. harita ve çizimden orta seviyede anlayan bulunursa harekât şube ve istihkâm şubeye seçilirler.

    şu an ki tugay komutanı tuğgeneral cengiz demirci inanılmaz disiplinli ve serttir. bir yanlış gördü mü kolay kolay affetmez kendinizi bir anda malen tertip edilmiş olarak karaağaç'da bulabilirsiniz. hafta içi geç saatlere kadar çalışır da çalışır pazar günlerini de boş geçmez ve önünde ne kadar imzalanması gereken evrak varsa en küçük detayına kadar dikkatle inceler. birlik içi istatistiklere hâkimdir nerede ne olup ne bitiyor haberdardır. ne kadar yönetmelik varsa bilir imzaya çıkan hazırlıksız rütbeli personeli öttürür demek çok da abartı olmaz.
  • 349. kısa dönem olarak usta birliğim buraya çıktı yarın teslim olacağım. ep ey aradım taradım hakkında çok az bilgiye ulaştım ve 1 tane olumlu bir şey görmedim. şimdilik benim için tek avantajı evime yakın olması gibi görünüyor.

    usta birliği: 54'üncü mknz. p. tug. k. yrd.(kestanelik) 2'nci hd. tb. 1'inci hd. bl. k.lığı
  • (bkz: #37859861)

    hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olanlardan yardım beklediğim tugay.
  • 358 kd olarak askerliğimi yaptığım yer.

    öncelikle buraya düştüyseniz geçmiş olsun. muhtemelen sizde herkes gibi askerliğinizi şehir merkezindeki tugay karargâhda yapacağınızı zannedeceksiniz ancak yanılıyorsunuz. sizi ordan karaağaç, kestanelik ya da süloğlu kışlalarından birine yollayacaklar. kestanelikte askerlik yapan biri olarak süloğlu için cehennem dediklerini karaağaç içinse bölüğüne göre her şeyin değiştiğini söyleyebilirim.

    benim anlatacaklarım tamamen kestanelik ( general nüzhet bulca ) kışlası için geçerli olup karaağaç ve süloğlu için sağdan soldan duyduklarımla yetineceğim.
    nizamiye kapısında gelmeden başlıyor aslında her şey süloğlu kavşağı denen bir noktadan kışlaya dönüş yapıyorsunuz biraz ilerledikten sonra karşınıza bir mezarlık çıkıyor açıkçası iyi bir başlangıç vaad etmiyor. nizamiye kapısına geldiğinizde aşağı doğru inen bir yokuş ve ağaçlar dışında pek bir şey görünmüyor. zaten yokuş aşağı inerken nereye ben geldim diye sorgulamaya başlıyorsunuz.

    kestanelik kışlasında hudut taburu ve lojistik destek komutanlığı var. hudut taburu, lojistiğe göre daha iyi durumda hem kısa dönem sayısı daha fazla hemde madde bağımlısı yok denecek kadar az. aynı zamanda hudut taburunun yatakhaneleri ve binası lojistiğe göre daha yeni ve temiz.

    lojistik destek komutanlığı beş bölükten oluşuyor. bunlar bakım, karargah, sıhhiye, ulaştırma ve sahra olarak ayrılıyor.

    bakım birliği için konuşmak gerekirse, benim askerliğimi yaptığım süre içerisinde 120 kişilik bölükten sadece 10 kişi kısa dönemdi ve nerde bağımlı, jiletçi hepsi buradaydı. o nedenle diğer bölükler tarafından genelde korkuyla anılıyor ve bakım birliğinden kimseye diğer askerler pek bulaşmıyor.

    kışla’da iki tane kantin var biri hudut kantini diğeriyse, lojistik destek komutanlığını kantini. kantinlerde genelde sıra oluyor birde kantinci puştların kafasına göre açıp kapama tavırlarından dolayı stok yapmanız gerekebiliyor.

    kışla’da duş sorunu yok genelde sıcak su var ve duş sayısı oldukça fazla. ancak akşamları ister istemez kalabalık oluyor ve sıcak su bitiyor. benim tavsiyem genelde sabahları duş almanız.

    edirne’nin kışı çok soğuk, ben mart’ta gitmeme rağmen uzun bir süre içlik kullandım. özellikle nöbetlerde göt donduran bir rüzgarla başa çıkmanız gerekiyor. kestanelik kışlasında revir olmadığı için revire çıkmak tam bir ızdırap onun için sağlığınıza dikkat etmenizde fayda var.

    yemekler özel şirketten gelmiyor ve yemekhane rezalet durumda. yemekleri askerler yaptığından dolayı genelde yenmeyecek kadar kötü oluyor. ben 3 ay boyunca kaçak döner yemek zorunda kaldım.

    yine bakım birliği için konuşmak gerekirse sıracılık denen orospu çocukluğu burada da uygulanıyor. ben askerlik yaparken kısa dönemlere 3 hafta alt devrelik yaptırıyorlardı. bu 3 hafta da koğuşa su basmalar, mıntıka temizliği gibi konularda uzun dönemlerle aynı işler yapılıyor. bu 3 haftalık süre içerisinde diğer kısa dönemler devlerinizle birlik olmanızda fayda var.

    yukarıda belirtmiş olduğum gibi benim dönemimde bakım birliği genelde uzun dönem çocuklardan oluşuyordu ve pek çoğu madde bağımlısıydı. ancak çocukların madde bağımlısı hepsinin kötü insanlar olduğu anlamına gelmiyor. sıracılık muhabbeti bittikten sonra ben çoğuyla abi kardeş gibi oldum.

    sonuç olarak; askerlik tamamen kişiye, zamana ve şartlarada göre değişen bir olgu. yazılan hiçbir şeyin canınızı sıkmasına izin vermeyin.emin olun sizin askerliğiniz kimsenin yaptığına benzemeyecek.
  • 26 ocakta katılacağım yer...
  • tugay karargahı dışındaki her yeri sıkıntılıdır. süloğlu başta olmak üzere hudut taburları ve tank taburları askerlik için zorlu yerleridir. özellikle hudut taburları nöbet açısından zorlayıcı olabilir. karargahta bile kışları 15’er dakikalık nöbetlerin tutulduğu düşünülürse ne demek istediğimi anlarsınız. karargahta ise şartlar daha iyi görece olarak. aslında askerlik askerliktir ve her yerde zordur. içinde bulunduğun fiziksel koşullar dışındaki duygusal mahrumiyet ve sürekli itaat duygusu evinin karşısındaki kışlada yapsan bile adamı tüketir. gidenlere hayırlı tezkereler ve şükrü paşa’ya saygılar, sevgiler.
  • 321 kd olarak karaağaç'ta bulunan kışladan terhis olduğum tugay. 323 kd olarak kenan imirzalıoğlu da gelmişti onlar yemin törenine kasarlarken ben terhis oldum.

    sürgün mekanı olduğu için karaağaç'da yer alan kışlada çok fazla uyuşturucu bağımlısı, psikopat vardı. paranız olduğunu belli etmeyin, çok artistlik yapmayın, çok da ezilmeyin, sıkıntı olmaz. spordur vs. konularında rahat idi ben oradayken. şimdi durum nedir bilemem tabi.
  • sürgün yeridir. özellikle süloğlu tugay içindeki en berbat yeridir.

    uzun dönemler arasında sabıkalı arkadaş çoktur. sıkıntılı bir bölgedir bu sebeplerle. allah kolaylık versin.
  • 99/4 tertip olarak karaağaç kışlasında askerlik hizmetimi tamamladığım tugay.
hesabın var mı? giriş yap