• "aile ve sosyal politikalar bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" adı altında geçen ama aslında 7 sayfalık tasarı metninin 5 sayfasını 5651 güncellemeleri oluşturduğundan "...kisvesi altında internet yasasını şipşak değiştirme operasyonu" diye bitirilmesi gereken bir güncelleme.

    bu sürüm dün alt komisyondan geçti. gelen yenilikler:

    - tib başkanına doğrudan içerik çıkarma emri verme yetkisi veriliyor. (edit: son güncellemede bakanın yetkisi kaldırılıyor. sanki tib başkanı bakan talimatına itiraz edebilirmiş gibi)

    - tib yer sağlayıcılardan (ekşi sözlük vs) istediği bilgiyi talep edebiliyor ve yer sağlayıcı bu bilgiyi vermek zorunda bırakılıyor.

    - tib çalışanları hakkında soruşturma açmak tib başkanının iznine tabi kılınıyor.

    - yer sağlayıcılar için kullanıcı ip adreslerini saklama süresi en az 6 aydan en az 1 yıla çıkarılıyor.

    - erişim sağlayıcıları birliği diye bir kurum oluşturuluyor. içeriğe erişimi engelleme gibi işlerle parasını yine bizzat erişim sağlayıcıların ödediği bu kurul ilgileniyor. aslen tib'in yetkileri dışında kalan içerik çıkarma işlemlerinin ve altyapısının tamamı da bu birlik üzerine yıkılıyor.

    - ip ve dns engellemesine ek olarak url engellemesi getiriliyor. bu tarz bir engellemenin uygulanabilmesi için kullanıcıların internet bağlantılarının içeriğini kontrol eden sistemlerin (bkz: deep packet inspection) kullanılması gerekiyor. bunlarla erişim sağlayıcıları birliği ilgileneceğinden nasıl uygulamaya geçirileceği ve bu sistemin güveniliriliği vs devletin umru olmaktan çıkıyor.

    - kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle yapılan içerik çıkarmaları başvuruları birliğe ya da doğrudan mahkemeye yapılabiliyor. iki halde de mahkemeye ulaşan bu başvurular duruşma yapmaksızın karara bağlanıyor ve birliğe uygulatılıyor. yani eskiden savcılık ihtiyati tedbirine ya da standart bir mahkeme sürecinin kararına bağlı olan içerik çıkarma kararları çok daha rahat bir şekilde, duruşmasız bir şekilde yaklaşık 24 saat içinde uygulamaya konuyor.

    - yer sağlayıcılar için şikayetlere 24 saat içinde yanıt verme zorunluluğu getiriliyor. diğer adıyla: "twitter, facebook ve google'ı bitirme planı"

    - erişim ve yer sağlayıcıların içeriği vaktinde kaldırmama ve şikayetlere vakitli yanıt vermeme halinde gelen ceza hapis cezasından idari para cezasına çevrilmiş. ip bilgisi vermeme gibi durumlarda halen hapis cezası yerinde duruyor.

    - bakanlığa siber suçlarla savaşma yetkisi veriliyor. bundan önce devlet siber suçlarla mücadele edemiyor muydu? yargı ve kolluk yoluyla ediyordu. şimdi bu eklentiyle nsa'in patriot act'e dayanarak yaptığı hukuksuz dinlemeler gibi bakanlığın da "ama siber suçlarla savaşmamız gerekiyor mecburuz" diye yediği hukuk dışı her haltın içinden çıkabileceği bir dayanak bulunuyor.
  • böylesi bir kötülüğü türkiye cumhuriyeti halklarına yapabilmek için, gerçekten milli tarih eğitimimiz boyunca bize anlatılan düşmanlardan birisi olmayı gerektiren güncelleme.
  • yeldeğirmenine tükürüklü mendil topları atan 0.5 kalem içiyle yapılmış tüftüf silahı ile saldırmaya kalkmanın kanunlaşmış halidir.

    internetin tam anlamıyla halkın kullanımına açılmasının 20. yılına yaklaşırken halen daha interneti zaptetmeye, kontrolü altına almaya çalışan bir zihniyetin göstergesidir.

    daha 8-9 yıl önce "internet sayfasından birkaç nüsha basılı kopya zorunluluğu" gibi bir saçmalıktan bahsedilirken kaba etimizden gülmüştük halbuki.

    bak yine sinirlerim bozuldu. sanırım fiyat baskısından dolayı işleri bozulan ilaç sektörüne antidepresan satışlarını arttırarak destek çıkma çalışmasının bir parçası bu.
  • koyun ona da engel koyun. yapabileceğiniz daha ne kaldı merak ediyorum.
    (bkz: delirttiniz ulen)
  • aslında iki ucu boklu değnek..

    sansür kısa/ uzun vadede hepimizi etkiliyor. artık nefes bile alsak suç sayılacak bu kesin. yalnız ekşi'ye bakınca ticari itibar ayaklarıyla entry silip sansür yapanlar, geçmişte sansür karşıtlığından ekmek yiyip, başı ilk sıkıştığında yazar bilgilerini paketleyip verirken arkasını dönüp ıslık çalanlar, burada yazdıklarından dolayı yargılanırken ''geçmiş olsun'' bile denmeyen yazarların entry'leri üstünde dönüp duran 59 saniye videoları, reklamlar vs düşünülünce bir oh çekme durumu da söz konusu.

    yani dostlar aha bu yolsuzluklarda dönüp duran rakkamlar nasıl dönüp dolaşıp (vergi, dolar vs.) ile yine bizim götümüzden çıkıyorsa, bu sansür, hakkında ağlanıp sızlananların değil (onlar bi şekilde düzenle ittifak sağlayıp, sorunlarını nusr-et'de konuşacaklarıdır) senin, benim özgürce yazma hakkımıza, düşündüklerimizi ifade edebilme hakkımıza saldırıdır. mahkeme kapısında tek başımıza elimizde dosyalarla kalacağımız günler demektir.

    o bilmem ne kurmuş, parasını bilmem ne verecekmiş, içerik miçerik'ten çıkacak sonuç budur. yolsuzlukta da, bankaların boşaltılmasında da, sansürde de tek kaybeden var o da sensin. diğerleri için su her zaman akıyor yatağını buluyor..
  • yine "cevabını sandıkta verin" şeklinde savunulacak yasaklamalar. engellemeler. sansürlemeler. kontrol altına almalar. boyun eğdirmeler. köleleştirmeler.

    (bkz: monarşi çok güzel gelsene)
  • bu güncelleme için teklif veren 27 akp milletvekili aşağıda listelenmektedir.

    zeynep armağan uslu, şanlıurfa, ilk imza sahibi
    erol kaya, istanbul
    tülay kaynarca, istanbul
    mehmet metiner, adıyaman
    harun karaca, istanbul
    ihsan şener, ordu
    gökcen özdoğan enç, antalya
    feramuz üstün, gümüşhane
    israfil kışla, artvin
    mustafa şentop, istanbul
    tülay selamoğlu, ankara
    osman aşkın bak, istanbul
    ertuğrul soysal, yozgat
    orhan karasayar, hatay
    tülin erkal kara, bursa
    ülker güzel, ankara
    nurcan dalbudak, denizli
    ayşenur islam, sakarya
    ayşe türkmenoğlu, konya
    gülay dalyan, istanbul
    hüseyin üzülmez, konya
    kemalettin aydın, gümüşhane
    öznur çalık, malatya
    cengiz yavilioğlu, erzurum
    mustafa baloğlu, konya
    azize sibel gönül, kocaeli
    sevde bayazıt kaçar, kahramanmaraş

    kaynak:
    http://www.tbmm.gov.tr/…eri?kanunlar_sira_no=145376
  • bu devlet kitle iletişiminden ölümüne korkuyor. taa 90'ların ortalarında mit interneti denetlemenin yollarını arıyordu, hala aynı boklar. istiyorlar ki insanlar akşam atv'de "ana haber bülteni" izlesin, milliyet habertürk okusun.

    bu da gösteriyor ki tib denen azmış kudurmuş oluşum iyice gemi azıya almış artık. çin'e döneriz yakında internetin yarısı engelli şekilde yaşarız. amk şu anda scribd engelli ya, ülkede teknoloji nası bir cühela ordusuna emanet aklım almıyor.
  • hep 50 tl'lik vpn alanların da götüne kaçabilir güncelleme.

    haberiniz var mı bilmem ama, mit ve emniyet de tıpkı fbi gibi, hollanda'da, belçika'da ve başka bilimum avrupa ülkesinde bir sürü vpn şirketi kurdurdu. vpn hizmetini bu şirketlerden birisinden almışsan (almamış olduğunun garantisi yok) bu güncelleme seni de hüngür hüngür ağlatabilir.
hesabın var mı? giriş yap