• anlamak için okuma yazmanın yeterli olduğunu düşündüğüm olaydır.

    normalde böyle konularda yazı yazmam. ancak yazılanları okuyunca dedim tane tane bilale anlatır gibi anlatayım da herkes anlasın.

    -yıl 1955 uefa şampiyonlar ligi kurma kararı alıp turnuva oynatmaya başlıyor.

    -1956-1957 sezonu türkiye futbol federasyonu uefa'ya bizi de turnuvaya al diyor. uefa'da şampiyonunu belirle isim olarak gönder bana alacağım sizi diyor.

    -türkiye'de bu zaman aralığında izmir , istanbul ve ankara'da ayrı ayrı profesyonel ligler oynanıyor. her birinden ayrı şampiyon çıkıyor.

    -türkiye 1956-57 sezonu için uefa'ya istanbul lig şampiyonu galatasaray'ın ismini veriyor. o sene galatasaray şampiyonlar ligine katılmış oluyor.

    -federasyon sadece istanbul lig şampiyonunu gönderme kararı alınca izmir ve ankara lig şampiyonları buna haklı olarak itiraz ediyor.

    -bunun üzerine federasyon 57-58 sezonu için uefa'ya gidecek olan takımı belirlemek için istanbul(2)-ankara(2)-izmir(2) liglerinden gelen toplam 6 takımla federasyon kupası düzenliyor. burada şampiyon olan takım uefa'ya gidiyor. bu yıl içinde beşiktaş şampiyon olduğu için o şampiyonlar ligine katılmış oluyor.

    -diğer yıl 58-59 sezonu içinde aynı şekilde federasyon kupasında yine beşiktaş birinci olunca o yıl şampiyonlar ligine katılıyor.

    -59-60 sezonuna geldiğimizde ise türkiye futbol fedarasyonu istanbul-ankara-izmir liglerini birleştirip ulusal lig formatına geçiyor. artık burada şampiyonlar olanlar direk şampiyonlar ligine katılmaya başlıyor.

    -ülkemizde ki şampiyonluk sayısı normalde 59-60 sezonundan itibaren başlıyor.

    -ancak bundan önceki iki yılda üç ulusal ligin(istanbul-ankara-izmir) ortak şampiyonu(federasyon kupası) olduğunu söyleyerek kazandığı iki şampiyonluğu istiyor.

    -ilk başta türkiye futbol federasyonu bu durumu kabul etmese de uefa'nın kararı ile fikrini değiştirip haklı olarak beşiktaş'a şampiyonlukları veriliyor.

    -burada ki mantık o iki yılda ulusal ligler arasında oynanan turnuvada şampiyon takımın olmasıdır.

    -diğer yıllarda ise istanbul-ankara-izmir ulusal liglerinde herkes ayrı şampiyon olduğu için bir takıma şampiyonluk verilemez.

    -galatasaraylı olarak tane tane yazdım artık bu durumu net şekilde anladığınızı umuyorum.

    edit:

    3 arkadaş haricinde mesaj gönderen 8 arkadaş olayı hala anlamamak üzere çaba sarf ediyorlar. açıklayıcı olmuş diyen 3 arkadaşa teşekkür edip diğerleri için ek açıklamalar ekleyeyim ki mesajdan uğraşmayayım.

    - öncelikle şunu söylemek istiyorum. milletimiz hiç araştırma yapmadan sadece yazılanlara göre ahkam kesmeyi çok iyi beceriyor. arkadaşlar açın biraz araştırın neyin ne olduğunu görün ondan sonra gelin yazın. birkaçı benim okuma yazmamın zayıf olduğunu savunup araştır deyip duruyor. onları allaha havale ediyorum.

    -yukarıda her ne kadar açıklayıcı yazmaya çalıştıysam da bazı kişiler anlayamadı. seviyeyi biraz daha düşürüp bazı eklemeler yapacağım.

    -57 ve 58 sezonları için türkiye futbol federasyonu(futbolla ilgili karar veren kurum) uefa'nın(avrupa futbol federasyonları birliği) düzenlediği şampiyonlar ligine takım göndermek için ülke şampiyonu belirlemek istiyor.

    -onun içinde federasyon kupası adı altında bir turnuva düzenliyor. kuralları ise; istanbul-ankara-izmir liglerinde ki takımlar ilk önce kendi aralarında eleme maçı oynuyorlar. eleme maçları sonrası her ligden ikiye kalan takım federasyon final ligine kalmış oluyor. toplam 6 takımlı federasyon liginde oynanan maçlar sonrası 57 sezonunda beşiktaş şampiyon oluyor.

    -57 sezonunda federasyon finaline kalan 6 takım; istanbul'dan(beşiktaş-galatasaray) , ankara'dan(gençlerbirliği-adana milli mensucat), izmir'den(altay-kültürspor). 10 maç üzerinden oynanan maçlar sonucu beşiktaş 17 puanla lider olup şampiyonlar ligine gidiyor.

    -58 sezonunda ise, ilk önce üç ligde eleme maçları oynatıyor. sonucunda kazanan takımlar fedarayon kupası 2 kademesine yükselmiş oluyor. burada 16 takım birbirleriyle eleme maçı oynadıktan sonra 8 takım gruplara kalmış oluyor. bu sezonda 4 takımlı 2 grup oluşturulup maçlar oynatılıyor. bu gruplardan lider olan iki takım final maçı oynayıp şampiyon oluyor. (kırmızı grup-beşiktaş, beyaz grup-galatasaray). finalde oynanan iki maçı da beşiktaş 1-0 lık sonuçla kazanıp şampiyonlar ligine gitmiş oluyor. ancak türkiye futbol federasyonu beşiktaş'ın ismini uefa'ya geç bildirdiği için o yıl şampiyonlar ligine türkiye'den katılım olmuyor.

    -tekrar yazıyorum açıp biraz araştırın neyin ne olduğunu. mantık süper lig sezonunun başladığı 59 sezonundan önce ki iki sene aynı lig formatı gibi tüm takımları kapsayan maçlar oynandığından beşiktaş şampiyonluklarının sayılmasını istiyor. sonuç olarak uefa'da haklı bulunca şampiyonluk sayıları verilmiş oluyor. bundan önceki yıllarda tüm ulusu kaplayan turnuva oynanmadığı için diğer şampiyonluklar eklenmiyor. anlayın artık şunun mantığını boşa tartışma konusu açmayın.
  • daha önce defalarca anlatılmış olmasına rağmen, bir kez daha açıklıyorum durumu. bu sefer en başından en sonuna kadar.

    türkiye futbol federasyonu 1923 yılında kuruldu. kurulduktan sonra da turnuvalar düzenlemeye başladı.
    türkiye futbol şampiyonası tff'nin ülke çapında düzenlediği ilk turnuva idi. 1924'ten 1993'e kadar, arada yapılmadığı yıllar olsa da şampiyonlar çıkardı. fakat bu turnuva amatör bir turnuva idi. 1951'de türkiye'de futbolun profesyonelleşmesinden sonra hiçbir profesyonel takım bu turnuvaya katılmadı. futbol profesyonel olmadığı için bu turnuvanın şampiyonlukları sayılmıyor. eğer sayılsaydı fenerbahçe'nin 3, beşiktaş'ın 2 şampiyonluğu daha olması gerekirdi. bunun yanında gençlerbirliği, ankaragücü, göztepe, istanbulspor da bu kupanın profesyonellik öncesi şampiyonlarından.
    milli küme ise 1936 - 1950 yılları arasında istanbul, ankara ve izmir takımları arasında düzenlenen deplasmanlı amatör lig. diğer şehirlerin takımları yoktu ve bu da amatör takımların katıldığı bir ligdi. burada da fenerbahçe 6, beşiktaş 3, galatasaray ise 1 kere şampiyon oldu. amatör olduğu için bu kupanın şampiyonları da olaya dahil olmadı.
    1951 yılında türkiye, futbolda profesyonelleşme kararı aldı ve ülkedeki bazı takımlar profesyonelliğe geçti. bunun ardından istanbul, ankara ve izmir'de profesyonel ligler kuruldu. her lig kendi şampiyonunu çıkarıyordu. daha sonra federasyon uefa'ya şampiyon kulüpler kupası'na katılmak istediğini bildirdi. uefa onayı geldikten sonra, şampiyon kulüpler kupası'na katılacak takımı belirlemek için 3 profesyonel ligden takımların katıldığı bir turnuva düzenlendi. iki kere düzenlenen bu turnuvanın her ikisini de beşiktaş kazandı. işte beşiktaş'ın şampiyonluk sayısının 2 fazla olmasının nedeni de bu iki turnuva. türkiye çapında ilk kez profesyonel takımların katıldığı bu iki turnuvayı kazanıp, türkiye'nin şampiyonu olarak ülkeyi şampiyon kulüpler kupası'nda temsil ettiği için beşiktaş'ın bu şampiyonlukları kabul edildi. bu 2 sezonun ardından ulusal lig kuruldu. fakat fenerbahçe'nin şampiyon olduğu ulusal ligin ilk sezonunun, beşiktaş'ın şampiyon olduğu önceki 2 sezondan neredeyse hiçbir farkı yoktu. şehir takımları yine kendi aralarında oynuyor, ardından da şampiyon olan tek takım, yani fenerbahçe, belirleniyordu. bu sezon sonunda liglerindeki sıralamalara göre her şehirden değişik sayıda takım alınarak, yeni bir lig kuruldu. bizim bildiğimiz anlamda ilk sezon da, şu an kabul ettiğimiz tarihte değil, ondan 1 sezon sonra başladı.
    fenerbahçe ile aynı şartlarda şampiyon olmuş beşiktaş, şampiyonluklarının sayılmasını istedi. tff ise şampiyonlukların sayılmayacağını, ama isterse şampiyon olmuş gibi yıldız takabileceğini söyledi. bunun ardından uefa'ya başvuran beşiktaş, şampiyonlukların tescilini aldı.

    hikaye bundan ibaret. fenerbahçeliler, amatör de olsa, önceki şampiyonlukların da sayılması gerektiğini savunuyorlar. galatasaraylılar ise olaydan çok haberdar değiller, çünkü onların bu süreçte pek şampiyonlukları yok.
  • (bkz: açtığı başlığa 7 tane entry giren ezik)

    ben de bi konu tartışılıyor sandım. bir de baktım entrylerin hepsini aynı kişi girmiş*
  • başlığa yazılan entry sayısı 50 iken 47 si başlığı açan garibana ait.

    topu topu adana yı yendik lan soluğu acilde alacak garibim.
  • türkiye 1. futbol ligi, son yıllardaki adıyla süper lig'de meydana gelen mucizevi olay. şöyle ki, ülkemizde profesyonel lige 1959 yılında geçilmiş, ardından 1959-1960 sezonuyla devam etmiş ve bu sezonu saymazsak toplamda 58 sezon oynanmıştır. bu 58 sezondaki toplam şampiyonluk sayıları ise şöyledir:

    galatasaray: 20
    fenerbahçe: 19
    beşiktaş: 14
    trabzonspor: 6
    bursaspor: 1
    toplam: 60

    yukarıda linkini verdiğim türkiye futbol federasyonu'nun resmi internet sitesinde de toplam sezon sayılarını şampiyonluk sayılarıyla karşılaştırabilirsiniz.

    peki 58 sezon oynanan ligde 60 şampiyonluk nasıl yaşanmıştı? yine aynı linkten tek tek şampiyonluk sayılarına baktığınızda, galatasaray, fenerbahçe, trabzonspor ve bursaspor'da bir sıkıntı görünmezken, beşiktaş'ın sağlaması yapıldığında karşımızda 14 şampiyonluk yerine 12 şampiyonluk çıkmaktadır.

    bu 2 şampiyonluk nasıl ortaya çıkmıştı? federasyonun sitesinde neden yer almamaktaydı? linkteki sayfanın alt sıralarına iliştirilen not, neye istinaden yazılmıştı? 12 şampiyonluğu bulunan beşiktaş, nasıl 3. yıldızı takmaya bu kadar yaklaşmıştı? söz konusu tahkim kurulu geçmiş sezonlardan kafasına göre şampiyonluklar ekleyebiliyor muydu?

    cevapsız sorular ve 58 sezonu oynanmış, 60 şampiyonlu bir lig karşımızdaydı...
  • açtığı başlığın ikinci...
    üçüncü...
    dördüncü...
    bi dakka lan...

    açtığı başlığın neredeyse tüm entry'lerini giren ezik sarışına dert olmuştur.
  • söyleyen çıktı mı bilmiyorum. söz konusu şampiyonluklar, federasyonun kendi değerlendirmesi ile değil, uefa'nın kararı üzerine verilmiştir.

    federasyonlar arma üzerine yıldız uygulamasını uefa'nın izni ile uygularlar. beşiktaş kulübünün federasyona ilk başvurusu reddedilmiştir.bunun üzerine itirazı değerlendiren uefa'nın ilgili kurulu, bahsi geçen yıllarda beşiktaş'ın türkiye şampiyonu olarak avrupa kupalarına katıldığını ve uefa'nın beşiktaş'ı söz konusu yılların şampiyonu olarak tanıdığına hükmetmiştir.

    uefa'ya karşı sorumlu olan tff'de kendisine gönderilen görüş yazısının ışığında yönetmelik değişikliği ile beşiktaş'a bu hakkı tanımıştır.

    o günlerde ilave şampiyonluk uygulamasına şiddetle itiraz eden galatasaray ve fenerbahçe dahi bu gelişme sonrası, talimatın yüksek yerden gelmesi sebebiyle konuyu uzatmamışlardır.

    bilgi sahibi olmadan fikir ürettiğini sananların beşiktaş'ın kayırıldığını iddia etmelerine bakmayınız. hadise bundan ibarettir.
  • lan oğlum kaç kere yazdık, abilerinize de babalarınıza da anlattık. her hafta şu konuyu gündeme getirip, sonra da götüm götüm ikileyip rezil etmeyin kendinizi. de haydi basketbola naşş.

    (bkz: #66511423)
  • bazı takımların iki kez olmayan şampiyonluğu kutlamasındandır...
  • bu mahkeme kararına inanmayan adamlar kendilerinin şike yapmadığını söyleyen mahkemeye veya fetö yüzünden hiçbir başarı kazanmadıklarına inanırlar.

    çünkü iki yüzlülük bunu gerektirir.

    bu arada beşiktaş'ın neden şampiyon sayıldığını burada en az 100 kez anlattılar. eğer siz anlamak istemiyorsanız yapacak bir şey yok. zira bazen sazı da soksan az kalıyor.
hesabın var mı? giriş yap