• çin bugünden itibaren 50 büyük şehirde 5g'ye geçiyor. böylelikle dünyanın en büyük ticari 5g networküne sahip ülke olacak .

    huawei şirketinden li xin, yıl sonuna kadar ülke genelinde 5g baz istasyonu sayısının 130 bine ulaşacağını söylemiş,

    çin bilişim ve iletişim teknolojisi akademisi tarafından hazırlanan bir raporda, 2020 ila 2025 yılları arasında 5g'nin ticari kullanımının yol açacağı doğrudan ekonomik getirinin 10,6 trilyon yuana (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) ulaşacağı ve 3 milyon istihdam yaratılacağı öngörülmüş.

    ön siparişle daha önce 5g'ye geçiş yapmış olan 10 milyon çinli'nin böylece yarından itibaren fiilen çok daha hızlı bir network üzerinde görüntü ve ses transferi deneyimi yaşayacağı belirtiliyor.
  • 5g konusunu sadece teknolojik bir gelişme olarak okumamak lazım. 5g'nin mobil ve akıllı telefonların yaygınlaşmasından sonra bundan çok daha sarsıcı sosyal etkileri olacak gibi gözüküyor. siyasal ve sosyal etkilerin yanı sıra insan ve canlı sağlığını çok ciddi tehdit edecek sonuçları olacağına dair dünyanın dört bir yanında bilimsel çalışmalar yapılmakta. maalesef ülkemizde bu konular tüm yönleriyle incelenmiyor. linkteki yazıdan 5g'nin sıkıntılı yönleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • yüksek hızlı bağlantı teknolojisi. her jenerasyon bir önceki jenerasyona göre farklı yeteneklerle geldi; temelde frekans başına düşen bit sayısı arttı denebilir(1g'de sadece ses ve mesajlaşma vardı, 2g ile daha çok bilgi taşınabilir oldu ve wap geldi, sonra 3g'de daha fazla kapasite ile video izleme mümkün oldu vs..). böylece daha yüksek bantgenişlikleri taşınabilir hale geldi.
    ancak tek başına daha yüksek kapasite bir işe yaramıyor. kapasiteyi sağlayan operatörün erişimden para kazanabilmesi için erişimin üzerine katma değerli hizmetler sunabilmesi gerekiyor. bugüne kadar youtube'dan kesintisiz 1k* video izleyebilmek en büyük katmadeğerdi. kurumsal müşteriler için e-mail erişimi vs gibi konular sadece erişim gerektirdiği için kurumsal çözümler yoğunluklu olarak hacim bazlı tüketim paketlerinin önüne geçemedi.
    4g'de operatörlerin hizmet verdiği frekanslar dolmaya başladıkça da yeni frekanslar ve frekans başına taşınabilecek bilginin artması gerekliliği çıktı ortaya.
    5g'de bireysel kullanıcıları yakalayan teknoloji yine video olacak gibi gözüküyor. sadece video'nun uygulama alanları genişleyecek; sanal gerçeklik veya arttırılmış gerçeklik bugün 5g'yi kurup çalıştıran ülkelerde ilk örnekler olarak piyasaya çıktı. sanal marketlerde almak istediğimiz ürünleri evin içinde koymak istediğimiz yerde gerçek boyutu ile görüp yakışıp yakışmayacağını anlayabileceğiz mesela. böylece marketlerde iade üründen kaynaklanan ek işler ortadan kalkmış olacak.
    bireysel kullanımda çok önemli bir senaryo da oyunlar; telefonda oynanan oyunlar bugün çok yüksek görüntü işleme kapasitelerine ihtiyaç duyuyor. bu da terminallerin** pil ömründen yiyor. oyun oynarken ihtiyaç duyulan kullanıcı girdilerini merkezi bir işlemcide çalıştırıp terminale cevap olarak hareketli video gönderebildiğimiz durumda uçtaki işlemci ihtiyacı azalıyor ve bulut bilişimin en başından beri vaad ettiği, sadece hızlı erişim sağlayan ucuz terminalleri mümkün kılıyor*.
    yukarıda bahsettiğim bütün video senaryoları düşük gecikmeli bir altyapı gerektiriyor; bu da 5g mimarisinde edge computing olarak beden buluyor.
    katmadeğer yaratabilmek için bireysel müşteri dışında farklı dikeylere de dokunabilmek gerekiyor. dikeylerin operasyonel teknolojilerinden* anlamak önemli. ancak bugün zaten ulaşım, finans ve diğer dikeylerde bu firmaların ihtiyaçlarını anlayan firmalar mevcut. bu firmaların da dahil olduğu bir ekosistem yaratmak, farklı hizmetler sağlayan firmalarla ortaklıklar kurmak gerekiyor. bu ortaklıkları da ancak açık arabağlantılar* mümkün kılıyor (bu ortaklıklar sadece ticari değil yani). open api'larda, sinyalleşme için kullanılan ve telekomünikasyon dünyası dışında bilişim dünyasının da anlayabileceği protokollerin kullanılabilmesi önemli**(yoksa open olmuyor zaten).
    işte 5g bütün bu katma değerli hizmetleri ile birlikte geliyor. sektörde dile pelesenk olmuş uzaktan ameliyatlar ve sürücüsüz arabalar için öncesinde cevaplamamız gereken çok fazla etik ve felsefi soru var. bunları günümüz filozoflarına bırakalım irdelesinler. biz gelecekte insanların nasıl daha mutlu olacağını konuşalım.
  • 5g ile alakalı youtube'da bir sürü video izledim. insan anlatılanları duyunca gaza geliyor hafiften. 1ms ping süresi, 1 gbit'den yüksek hız, sanal gerçeklik, sürücüsüz arabaların yaygınlaşması, eşyaların interneti, dünyanın bir ucundaki doktorun 5g ile gerçek zamanlı uzaktan ameliyat yapabilmesi v.s. v.s. bunların hepsi çok çok güzel ve çağ atlatacak şeyler.

    ama gel gör ki bizler hala türkiye'de 16 mbit hızlı internetleri kullanıyoruz. boktan 50 mbit fiber internetler fahiş fiyatlara satılıyor. hala ülkenin çoğunda fiber altyapı yok. bırakın fiber altyapıyı adsl bağlantısının bile bulunmadığı yerler var şehir merkezlerinde. 4g desen, ne kadar kullanabiliyoruz ki? hepimizin maksimum paketi 10-15 gb. mobil veriden 100 gb kullanan kaç kişi var? operatörler interneti fahiş fiyatlara satıyorlar hala. yani bu teknolojinin dünyada yaygınlaşması 2020-2025 yılları arasında olacakken biz sanırım en az bir 20 yıl sonra tam anlamıyla kullanmaya başlarız. zaten biz geçene kadar da onlar 6g'ye geçer. fahiş fiyatlara boktan internetleri satıyorken ne diye altyapı yatırımı yapsın ki operatörler?

    bizim için olmasa da dünya için güzel gelişmeler bunlar. biz yaşayamıyoruz adamlar yaşasın bari.
  • gelince turkiyenin bu fiber altyapisi 5 g sunmaya gucu yetmeyecek gibi duruyor.
    sonucta o baz istasyonunada bir yerden genis band internet ulasmali ki 5g hizi alabilesin.
  • türkiye'ye geldiğinde bant genişliğinden dolayı sorun yaşamayacak olan gsm teknolojisi. binlerce baz istasyonunu fiber altyapı ile birbirine bağlamak, milyonlarca evi bağlamaktan çok daha kolaydır.
  • zaten telefon fiyatlari global olarak kol gibi, bir de bu gelince firsattan istifade ederek cok saglam gecirecekler 5g uyumlu telefonlari.

    ha tabii ki turkiye'de yarrak gibi surune surune olacagini ongormek icin kahin olmaya gerek yok.
  • erem eşntürk güzel anlatmış:

    https://www.youtube.com/watch?v=9nkw77y0qia
  • mac book pro olan bilgisayarımın sık sık modemimden algılayamadığı sinyal. ne zaman bilgisayar uyku moduna geçiyor, geri döndüğümde internet normal bağlantıya dönmüş oluyor ve 5g bağlantısını alet görmüyor. bunu çözmek için her seferinde modemi açıp kapatmam gerekiyor, açıkçası o da çok işime gelmiyor. sanırım 5g oldukça nazlı bir sinyal.
hesabın var mı? giriş yap