• bir yiğit bulut iddiasıdır.

    link
  • hadi inş
  • http://www.haberturk.com/…i-5gye-hazirlayacak-takim

    cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın mobil iletişimde 4g altyapısına geçmeden doğrudan 5g’ye geçilmesi çağrısı, gözleri ilk yerli 4g baz istasyonu prototipini geliştiren aselsannetaş- argela konsorsiyumu’na çevirdi. konsorsiyumun ürettiği 4g baz istasyonu bu yaz cep telefonu operatörleri tarafından test edilecekti. alınacak geri dönüşe göre de kasım 2015’te seri üretim planlanıyordu.
    savunma sanayii müsteşarlığı’nın öncülüğünde yapılan projede yetkililerden alınan bilgiye göre bir yandan da 5g için ar-ge çalışması yürütülüyor. konsorsiyum, bu yönde aldığı talimat uyarınca çalışmalara 4g baz istasyonu prototipini geliştirirken başladı.

    ar-ge’nin başlangıç kabul edilebilecek bir aşamada olduğu ifade edilliyor. ancak nihai hedef olarak teknolojinin tamamen yerli imkânlarla kullanıma sunulması koyuldu.

    ulak için fırsat doğdu

    aselsan-netaş ve türk telekom’un şirketi argela konsorsiyumu bir süre önce ulak projesi altında yerli baz istasyonu geliştirmişti. söz konusu projede yer alan taraflar 4g ihalesi daha önce belirlenen takvimden 1 yıl önceye çekildiği için tepki göstermiş ve eleştirilerini dile getirmişti. son gelişmeler de gösteriyor ki türkiye 5g’ye hazır olana kadar yerli istasyon için pazar fırsatı da artmış olacak.

    turkcell: 5g'ye hazırız

    turkcell’den yapılan açıklamada, “next generation mobile networks çatısı altında türkiye’yi temsil ediyoruz. 5g’ye hazırız” denildi.

    4g iptale bağlandı

    cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’ın “’çöplüğe dönmesin, 2 yıl bekleyip 5g’ye geçelim” çıkışı sonrasında, hükümetin geçen hafta açıkladığı seçim beyannamesinde de yer alan 4g ihalesinin iptali gündeme geldi. son kararı btk’nın açıklaması bekleniyor.

    ak parti’nin seçim vaatleri arasında

    ak parti seçim beyannamesi’nde de 5g yeni dönemde hayata geçirilecek projeler arasında sayıldı. beyannamenin 267. sayfasında, “5g mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin ar-ge çalışmalarını başlatacağız” ifadesi yer aldı. beyanname yerli baz istasyonu üretimine geçileceği vaadini, “4g elektronik haberleşme ekipmanlarının yurtiçinde üretimine teşvik vereceğiz” cümlesiyle verdi.

    "4g'ye boş yere geçmeyelim" dedi ve tetiğe bastı

    savunma sanayii müsteşar yardımcısı orhan öğe’nin geçtiğimiz günlerde btk’nın “yabancı vendorların kucağına oturduğuna” ve bu nedenle 4g ihalesinin öne çekildiğine ilişkin sözleri ile ilk tartışma başlamış, ardından eski ulaştırma bakanı binali yıldırım da öğe’yi destekler nitelikte açıklama yapmıştı. öğe, dünya 2000 yılında 3g’ye geçerken türkiye’nin 2009’da bu hizmeti vermeye başladığını anımsatarak, “biz geç kaldığımız için 3g’yi en üst seviyede verdik. 3.5g düzeyinde verdik. 2010’da ise dünya yeni teknolojiye geçerek 3.9’dan başladı. şu anda dünyada 3.5 ile 3.9 teknolojisi arasında fazla bir fark yok. boş yere 4g’ye geçip dünyanın gerisinde kalacaktık” diye konuştu.

    türkıye’de mobil teknoloji

    1g - 1985: araç telefonları aslında 1g teknolojisi ile çalışıyordu. sistemin fişi 1 ocak 2008’de çekildiğinde 17 bin abonesi vardı.

    2g - 1994: ilk dijital ses ve mesaj olarak başladı. 200 yılına gelindiğinde operatör sayısı üçe çıktı. daha sonra 2.5g ile veri eklendi.

    3g - 2009: ihaleye 3 operatör 970 milyon euro teklif verdi. 2009’da kullanılmaya başlandı. 3.5g versiyonu kullanılıyor.

    4g - ?: ihalenin 26 mayıs’ta yapılacağı açıklandı. teklif gelmesi halinde dördüncü bir operatöre de yer açılacaktı.

    güntay şimşek yazdı...

    dünyada 5g yok, ama ihale ertelenebilir

    türkiye cep telefonu cephesinde, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın türk telekom’un kuruluş yıldönümü gecesinde yaptığı açıklamaları sonrası ilginç bir tabloyla karşı karşıya geldi. öyle ki; 4g ihalesine çıkılmasına az bir süre kala cumhurbaşkanı’nın, “gündemde 4g ihalesi var, ama dünya 5g’yi konuşuyor. 4g ile hiç zaman kaybetmeyelim, geçmeyelim. 3g’de 2 yıl sabredersek 2 yıl sonra 5g’ye geçeriz. aksi takdirde 4g’ye geçersek türkiye çöplük haline döner” sözleri sonrası sektör tam bir şoka girmiş durumda. ihale yapılacak mı, yapılmayacak mı?

    bu köşede, 3g’ye geç geçildiğine ve mevcut altyapının 3g’ye bile yeterli olmadığına dikkat çekmiş, 4g için teknoloji geliştiren türk şirketlerine de hazır olabilmeleri için zaman tanınması gerektiğinden hareketle bu ihalenin erken yapılmaması gerektiğini, 14 ocak 2015’te yazmıştım. ümidimi, cumhurbaşkanı’nın çıkışının bu tespitlerime katkı sağlaması yönünde muhafaza ediyorum.

    cumhurbaşkanı’nın yaklaşımını ülkenin faydasına olacak şekilde yorumlamak gerekirse; 4g ihalesinin bir süre ertelenmesi, ihale kriteri içine de mutlaka 4g’de yeni teknolojiler içeren ve bu sene piyasada olacak “lte-a release 11 olmalı” şartının konulması icap ediyor. aksi halde mayısta yapılacak 4g ihalesiyle, türkiye’ye 4g’nin de demode sistemleri getirilmiş olur ve ülke çöplüğe dönebilir.

    ancak cumhurbaşkanı’na brifing verenlerin unuttuğu bir noktanın da altını çizmemiz gerekiyor. dünyada halihazırda 5g teknolojisi yok, henüz standartları da belirlenmiş değil. güney kore ve abd, 2020 sonrası 5g’ye geçiş için ar-ge çalışmaları yapıyor. dolayısıyla dünyada 5g’ye geçiş için beklenen tarih 2020-2030 arası. cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği gibi 2 yıl bekleyerek 5g’ye geçme imkânı söz konusu değil. her halükârda 4g şart. 2017’de yeni teknolojilerle 4g, 2023 veya 2024’te türkiye’nin geliştirdiği ekipmanlarla 5g’ye geçiş en ideal takvim.

    öte yandan ülkemiz, devletin teknolojiye erişimi sağlayacak bir sistemi olmadığından, telekomünikasyon altyapı yatırımlarında ve bunların teknolojisini geliştirmede epeyce geri kalmış durumda. bu sebeple sektörde hizmet veren şirketlerle, türkiye’nin topyekûn olarak 5g teknolojisine hazırlanması için bir yol haritasına ihtiyacı var. savunma sanayii müsteşarlığı (ssm) çatısı altındaki bazı şirketlere, verimlilik hesabı yapmadan para aktararak, baz istasyonu, merkez şebeke ekipmanlarını geliştirme şansımız yok. haberleşmede güvenlik denince akla savunma sanayiinin gelmesi de hoş değil. kendi özel şirketlerimize güvenmemiz gerekir. bu sebeple, türkiye’de teknoloji alanında yetkinliği olan şirketlerle makul ve mantıklı bir şekilde telekomünikasyon sistemleri geliştirmenin yolları aranmalı.

    ayrıca argela-netaş-aselsan’ın 4g için yaptığı çalışmaları dikkate alırsak, son tartışma hem “ulak projesi”ne hem de 5g’de türk şirketlerine katkı sağlayabilir.

    öte yandan, gsm operatörleri turkcell, vodafone ve avea, “bizim 3g birçok ülkenin 4g’sinden daha iyi” sloganını kullanmıyorlar mıydı? 3g’ye tam 9 yıl sonra yani çok geç geçtiğimiz için 4g’ye yakın en yeni teknolojiyi almıştık. dolayısıyla 3g için yapılan yatırımların karşılığı alınmadan, 4g ihalesine çıkılmasına da gsm operatörleri değil, devlet yetkilileri kimseyi dikkate almadan karar vermişti. dolayısıyla cumhurbaşkanı erdoğan’ın eleştirilerinden en fazla alınması gereken de kamu tarafı olmalı.

    neticede cumhurbaşkanı’nın çıkışı, farklı çağrışımlar yapsa bile bence hayırlı olmuştur.
  • 2015 i yazarken de bi tane 5 var.. ha o baska biseydi tamam.

    bir iddia.
  • bende ciddi bir şey sandım... dikkat jöleli.
  • 5g icin gerekecek yongalari tasarlamak dunyada ancak sayili yerde yapilabildigi ve turkiye'de o karmasiklikta yonga tasarimi yapilmadigi, oyle bes-on sene icinde de yapilamayacagi icin "tamamen yerli" sozunun gecerli olmasinin mumkun olmadigi iddia. dunyada bu yongalari yapabilen cok az kurulus var, yapabilenlerin bazilari isin zorlugu yuzunden isi terkedip binlerce calisanina yol verdi. isteyen google'a "broadcom baseband exit" diye yazip neler cikiyor bir bakabilir.
  • hayırlı 5g allah'tan..
  • (bkz: )
  • link

    hakkinda baska tanim yapmayacagim jöleli safsatasi.
hesabın var mı? giriş yap