• türk lirası üzerinde baskının arttığı birgün. bugün tl'deki değer kaybı dikkat çekiyor olsa da son bir haftada emsal para birimlerinin hepsinde benzer bir görünüm var hatta kağıt üzerinde tl olumlu bile ayrışıyor fakat emsal para birimlerindeki değer kaybında tl'nin de payı olduğu için değerlendirme yapmak zorlaşıyor. salı günü londra'da tl kıtlığı yaşanmıştı ve tl'i açığa satıp temerrüt riski yaşayan yükümlülerin başvurduğu yollardan biri emsal para birimlerini satıp tl alma oluyor çünkü londra'da tl kıtlığının yaşandıği dönemlerden hemen sonra tl üzerindeki baskı artabiliyor. süreci şurada açıklamaya çalışmıştım.(bkz: #111136725)

    --- spoiler ---

    kurda artış beklenebilecek bir günde yükselen kur. geçmişte de benzer fiyatlamalar görmüştük. dün gün boyu londra swap piyasasındaki tl faizleri konuşuldu. biz gecelik faize odaklansak da (+%.1000) neredeyse bütün vadelerde faizler uçtu yani tam anlamıyla londra'da tl kıtlığı yaşandı.

    londra'da yaşanan kıtlığın sebebi bizim yerli kurumların tl'i açığa satanları cezalandırmak istemesi, yöntemi ise yurtdışında tl hacmini azaltarak açığa satış yapanların yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırmak. (yabancıların tl e ulaşması neden istenmiyor)

    dün tl shortlamış yatırımcı makul maliyetle tl bulamayınca ve temerrüt riski ile karşı karşıya kalınca tl arayışına girdi. hedge amacıyla tl shortlayan yatırımcı yine bir şekilde tl bulabilse de (tahvil piyasası veya borsa) manipülatör/spekülatörler kol kesmek zorunda kaldı. ( döviz sat>pozisyonunu zararına kapat.)
    pozisyonlar zararına kapatıldıkça(vade sonuna doğru güçlenen ivme) doğal olarak tl değer kazandı.( short squeeze )

    sonuç olarak da tl açığa satan yatırımcı daha düşük bir seviyedeyken tl'nin değer kaybedeceğine oynarken daha yüksek bir tl ile karşılaştı. sonrası ise genelde böyle oluyor. öte yandan borsa ve tahviller ise sırf likidite bulmak için satılmış olduğundan londra piyasası normalleşince alıcı buluyor.
    --- spoiler ---

    tl icin şansız bir dönem geçen haftaya kadar emsal para birimleri dolara karşı belirgin şekilde değer kazanırken tl sabit bir bantta hareket ettiği icin bu harekete eşlik edemedi; bu hafta ise dolar endeksi (dolar endeksi nedir)son iki yılın dibine gerilemesine rağmen biz ve emsalimiz para birimleri belirgin şekilde değer kaybediyoruz.
  • 7.04 lerde geziniyor , açılışla gün içinde 7.20 yi zorlayabileceğini düşünüyorum.

    esas euro fena halde . anlık 8.40.
  • 2 yıl önce doları rekora götüren kırılmanın yaşandığı gün, tarih tekerrürden ibaret mi, acaba?

    (bkz: 6 ağustos 2018 dolar kuru)
  • dolar kuru an itibariyle 7,06 seviyesinde gezinmekteyken euro da 8,40'a yaklaşmaktadır.
  • bu saatlerde japonya'da sabah seksinin baslamasiyla yukselme ihtimali olan kur.

    retro link: https://www.bbc.com/…rkce/haberler-turkiye-45279305

    japon ev hanimlarinin turk lirasi yatirimciligini bir kenara koyarsak. gidilecek mesafe, kapatilacak swap kalmadigininin da kanitidir. ekonomist timothy ash dun devlet bankalarinin 1 milyar dolar kullanarak doviz kuruna mudahale etmeye calistigini ama yine de yuzde 2 deger kaybettigini yazmisti.

    cok yazik. 2002 sonrasi dunyada dolasan likidite bollugu cumhuriyet tarihimizdeki en buyuk firsatti. o kadar parayi insaata yatirmak yerine iyi bildigimiz, tarim, tekstil, gibi konularda yukselerek ikinci bir guney kore olabilirdik refah seviyesi acisindan. hatta elektronige yazilima yatirim yapabilirdik. ama bunlara denk geldi, parayi herkes insaata gomdu. elbette insaat kisa zamanda ekonomide en cok buyume saglayan sektor. ancak uzun donemde buyuk risk anlamina da geliyor. cunku gayrimenkul ile uretim ayni sey degiller. biz su anda o riskin sonucunu goruyoruz. 0.01 konut kredisi gorursek de sasirmayin.

    zaten son ondemde enflasyonun artmasi ve dolarin yukselmesini para basilmasinin da etkisi var. faiz arttirip tl'yi toplamak en mantikli is su anda. ama bunun icin rte'nin uyguladigi faiz politikasinin degismesi gerekiyor.

    tanim: merkez bankasi faiz arttirmadan isimiz zor. yatirim tavsiyesi degildir.
  • kısa dönem dolar borcu ödemeleri olduğu için önümüzdeki süreçte uçacak kaçacak ve kimsenin tutamayacağı kurdur.
  • bugün fırlamasa yarın, yarın fırlamasa öbür gün fırlayacak kurdur. müdahale ede ede anca bu kadar tutabilirlerdi zaten ülkede rezerv kalmadı, murat muratoğlu bir videosunda gerçek endeksin 7.50lerde olduğundan bahsediyordu e zaten 7.0 sınırını da aştı artık 7.50ye kadar kimse tutamaz doları.
  • 5.90dan buralara gelen kur için 7.50 -8.00 beklentisi yanlış olan kur. dünya üzerinde çöp olmuş bir para sırf tl ye olan güvensizlikten dolayı yükseliş trendinde. teknikte tepeden dönme ihtimali çok yüksek. dış borçtan daha fazlası hali hazırda özel sektörün elinde rezerv olarak mevcut. parasal genişlemenin kitabını yazan abd parasına karşı paramızın değer kaybetmesi çok dramatik. sonuç olarak ekonomi yanlış yönetiliyor . adettendir ytd.
  • herkes uçacak kaçacak fırlayacak dediğine göre düşecek olan kurdur.

    edit: tersten saplandı.
  • geçen sene bugün

    rabia: 4
    dolar: 5,56
    euro: 6,22

    bugün

    rabia: 4
    dolar: 7,06
    euro: 2 rabia 39 kuruş

    edit: geçen sene verisi altınkaynak doviz arşivinden alınmıştır.

    edit 2: allah gibi olduğunu iddia eden bir arkadaş geçen seneye ait rakamların yanlış olduğunu, bunların 2 yıl öncesine ait olduğunu ve entrymi silmemi emrettiği bir özel mesaj göndermiş.

    6 ağustos 2018 döviz fiyatları altınkaynak doviz arşivine göre şu şekilde;

    rabia: 4
    dolar: 5,25
    euro: 6,07

    "6 ağustos 2019 döviz fiyatları" diye google da arama yapın beni uğraştırmayın.
hesabın var mı? giriş yap