• geçtiğimiz 5 aylık dönemde dolar 2.90'dan 3.50'ye geldi. haklı olarak götümüzü yırttık, eleştirdik, korktuk, endişemizi dile getirdik...

    bu hafta dolar 3.50'den 3.46'ya indi ve bazıları ciddi ciddi: "yaaa gördünüz mü? size kapak olsun!" moduna girdiler. dolar 0,60 tl değer kazanırken gıkını çıkarmayan bu herifler, 0,04 tl değer kaybedince hemen sidik yarıştırmak için ortaya çıktılar. çünkü onlar için önemli olan memleket, ekonomi, ülke değildi... önemli olan karşıt görüşlü olanlarla inatlaşmak, sidik yarıştırmak, altta kalmamak ve ilk fırsatta nefretlerini kusmaktı.

    çomar deyince kızıyorsunuz, aptal deyince kızıyorsunuz, cahil deyince kızıyorsunuz ama allah aşkına bütün bu sıfatlara fazlasıyla layık değil misiniz?
  • ekonomiden zerre anlamıyorum. gaza geldim, ömrümde ilk defa dolar aldım ve tabii ki direkt düşüşe geçti, bu gidişle de beni yaya bırakır. keşke alırken iq testi falan koysalardı da alamasydım.
    rte konuşma yapsın diye beklemeyin, ne zaman yükselsin isterseniz söyleyin satayım.
  • 3.05, 3.13 ve 3.51 seviyelerinden 3 kere yüklü alım yaptım, şu an hayatım boyunca yaptığım tüm birikim dolar 'da.

    anlamanız gereken en büyük şey; küçük yatırımcı kısa vadeli ( bu hafta alıyım, gelecek hafta satıyım tarzı ) işlemlerde çok büyük olasılıkla zarar görür.

    birikim için almayacaksanız zaten hiç almayın, şurda 3-5 entry okuduk diye hiç birimiz ekonomi profesörü olmadık.

    bizim gibi götü başı ayrı oynayan ekonomilerde ise tek gerçek vardır, uzun vade de dolar her zaman çocuğu koyar.
  • bak hala akp'nin ilk beş yılında kemal derviş'in hazırladığı programı uyguladığını bilmeyenler var ya. sayıyla mı veriyorlar napıyorlar sizi.
    okuyan adamlarsınız; açın okuyun biraz. kemal derviş sağlam finansal düzenlemeleri getiren, imf'nin acı reçetesini alıp bize içiren, iki senelik darboğazdan acıyla geçişimizde hatırladığımız bir figür. ama akp'nin ekonomik olarak şahlandığı dönemde sadece ve sadece onun temelini attığı politikalar uygulanmıştır: sıkı maliye politikası, sıkı finans düzenlemeleri, kemer sıkıcı önlemler, kit'lerin özelleştirilmesi. bunların hiçbiri akp'nin politikası değildi ki! hepsi imf'nin önerdiği ve kemal derviş'in uygulamaya başladığı politikalardı.

    tanım: alış fırsatı veren kurdur.
  • artışına bağlı olarak 300 civarı entry yazdırabilir. düşerse pek yazan olmaz.

    düşenin dostu olmuyor tabi.
  • çomarları ortaya çıkaran kur. 3.45'lik dolar sanki 2 tl amına koyayım. her geçen gün fakirleşiyorsun gelmiş burda laf sokuyorsun.
  • beyler hiç kendimizi kandırmayalım.
    son 5 yıllık grafiğe bakın buyrun

    simdi bu yükselişi uzun vadede inişe geçirebilmek için güneydoğu anadolu'da 20 trilyon dolarlık petrol rezervi falan bulmak lazım.

    hangimiz yakın vadede ülkede iyi bir şeyler olmasını bekliyor? hele hele bu ekonomi yönetimi, başkanlık mevzularının getireceği stres ve trump abinin delilikleri varken?

    dolayısıyla anlık bir düşüş olup alım fırsatı doğurmuştur kurdur.

    zorunda olarak ytd ama siz anladınız.
  • alım fırsatı yaratan kur.
    dün dövizi bozanlar da bugün alış yapacaktır.

    aksi takdirde doların yeniden sıçraması ile kışın tl ve tezek yakarak ısınacaklardır.

    ytd demeyeni dövüyorlar.
  • düşmesinin nedeni olarak;

    - ülkeye kaynağı belli olmayan para girmiştir.

    - perşembe günü açıklanacak olan programa ilişkin beklentileri spekülatif olarak yüksek tutma amaçlı müdahale edilmiş olabilir.

    - petrol üretim miktarının düşürüleceği açıklamasıyla beraber artan petrol varilin fiyatı, piyasaya giren dolar miktarını arttırdığından genel olarak piyasalar da gevşeme söz konusu olabilir.

    -merkez bankası müdahale etmiş olabilir.

    ayrıca;

    - kısa vadeli ama yüklü giren yatırımcılar için doların 10 kuruş düşmesi ciddi bir zarardır. 40.000tl olan bir kısa vadeli günlük kazanç için yatıran yatırımcı 1 dolar = 3.5001 tl kur ile aldığı 11.428 doları tekrar tl'ye çevirmek isterse( +24 cent), 1 dolar = 3.4001 dolar kuru ile 38.857 tl + 17 kuruşa sahip olur. yani 1143 tl zarar etmiş olur. ( kur oranları 10 kuruş için örnektir.)

    - uzun vadeli yatırımcılar için 1 ay ve fazlası olarak düşünürsek özellikle bir sorun teşkil etmez. aralık ayında fed faiz beklentisi ve muhtemelen gerçekleşecek olan faiz ile çok rahat bir şekilde 3.7 seviyelerini görecektir. elbette merkez bankası müdahalesi veya yukarıdaki maddelerden biri olmazsa daha da yükselecektir 6 ay boyunca. bunlara ek, şu anda ohal sebebiyle iflasını verememiş bir çok batık kobi var. gelecek yıl mart- nisan gibi seçim bekleniyor, ohal kalkması gündemde. ohal kalktığı hafta ardı ardına gelecek iflaslar ile 1 dolar 4 tl'yi rahat bir şekilde bulacaktır.

    yani uzun vadeli dolar yatırımcının yüzünü güldürecektir, kısa vadeli yatırımlar ise zar atmaya benzer. zarı elde tutan siz olursunuz ama zarın hangi rakamlarının üstte geleceğini bilmek ( zar tutmuyorsanız * ) imkansıza yakındır.

    edit: imla
  • 1 aydan fazladır sürekli artan seyir gösteriyordu, ulan alsam mı diye diye, 3.10'lardan çıktı 3.60'lara.

    sokarım böyle işe lan alıyorum diye gaza geldim, benim için çok, kimileri için çok az bir miktarda yüklendim dolara.

    yüklendiğim anda düşüşe geçmesi bir oldu, ulan şimdi daha fazla zarar etmeyeyim diye bozarım, bozduğumun ertesi günü 3.75 olur, sinirden kendimi mi sikerim, dolarları mı yerim bilmiyorum artık.

    kararsız kurdur.
hesabın var mı? giriş yap