• başıma bir iş gelmeyecek ise açık yüreklilik ile belirtmek isterim ki,

    soundtrack’i olan ibranice ve dini bir parça olan echad mi yodea baya catchy bir müzik.
  • yönetmenliğini josé padilha'nın yaptığı, başrollerinde daniel brühl, rosamund pike, denis ménochet, lior ashkenazi, eddie marsan, nonso anozie ve omar berdouni'nin yer aldığı 2018 yapımı film.

    film, dünya prömiyerini bu sene şubat ayında gerçekleştirilen 68. berlin film festivali'nde yapmıştır.

    tarihi gerçekliğe dayanan film, 1976 yılında tel aviv'den paris'e gitmekte olan bir uçağın kaçırılması sonrası yürütülen entebbe operasyonu'nu konu ediniyor. 1976 yazında, tel aviv'ten paris'e giden air france şirketine ait bir uçak, ikisi filistinli ve ikisi alman olan dört hava korsanı tarafından kaçırılır. uçak uganda'daki entebbe havaalanı'ndaki terk edilmiş bir terminale indirilir. korku içindeki 248 yolcu, ölümcül bir siyasi ayaklanmanın içinde pazarlık kozu olarak kullanılırlar. hava korsanlarının amacı ise; ellerindeki rehinelere karşılık israil, kenya, fransa, isviçre ve batı almanya'da bulunan 53 filistinli mahkûmun serbest bırakılmasıdır. israil hükümeti, diplomatik bir çözüm bulmaktansa rehineleri kurtarmak için olağanüstü bir plan yapar ve olaylar gelişir.

    tarihi olaylara dayanan film, operasyona giden süreç ve operasyon gününü didaktik bir şekilde aktarıyor. her güne eşit sürenin ayrıldığı süreci ayıran yönetmen, ilk günden itibaren gerek psikolojik gerekse stratejik açıdan her iki tarafın da içinde bulunduğu durumu başarılı bir şekilde aktarmayı başarıyor. filmin başında ve sonunda yer alan dans gösterisinin filmin sonunda yer alan kurtarma operasyonu ile bağdaştırılması filmin anlatımına güzel bir farklılık getirmiş açıkçası. israil için son derece önemli bir isim olan shimon peres'in de filmde yer alarak ileride için israil tarihi için ne kadar önemli olacağının sinyalleri görülüyor. filmin en beğendiğim kısımlarından biri de son sahnelerden birinde israil başbakanı yitzhak rabin'in iki devlet arasındaki düşmanlık üzerinde söylemiş olduğu sözdü. filmde operasyonun gerçekleştiği anlar için daha uzun bir süre ayrılsaydı belki daha güzel bir final olabilirdi fakat film bu haliyle de operasyon hakkında sağlam bir film olarak hafızalarda kalıyor.
  • --- spoiler ---

    bu filmle ilgili bazı detaylar şöyledir;

    - film, 1976 tarihli entebbe baskınını konu alan 4. sinema filmidir. önceki filmler ise şunlardır: victory at entebbe (1976), raid on entebbe (1976) ve operation thunderbolt (1977).

    - filmde, tarihsel gerçeklere uygun şekilde, bu olayda kaçırılan uçak bir air france uçağı ve yolcuların çoğu fransız olduğu için, ingilizcenin yanı sıra fransızca da yoğun olarak kullanılmıştır.

    - filmin çekimlerinin neredeyse tamamı malta'da luqa uluslararası havaalanında (malta uluslararası havaalanı) yapılmış ve çekimler bittikten bir gün sonra, ilginç bir şekilde, bu havaalanına libya'dan kalkan ve gerçekten kaçırılan bir uçak inmiştir.

    - barcelona doğumlu ünlü alman aktör daniel brühl, bu filmde yer alan aktör denis ménochet ile daha önce inglourious basterds (2009) filminde de beraber rol almıştır. ayrıca yine brühl, 7 days in havana (2012) adlı -ismi bu filmi çağrıştıran- bir filmde de rol almıştır.

    - bu filmde angel bonanni tarafından canlandırılan israil başbakanı benyamin netanyahu'nun ağabeyi yonatan netanyahu (yoni netanyahu), kardeşi gibi israil ordusu'nda elit komando birimi olan sayeret matkal'da görev yapmıştır. ancak ağabey netanyahu, bu operasyon sırasında öldürülmüştür.

    - filmde o dönemde başbakan olan yitzhak rabin (lior ashkenazi), savunma bakanı olan -sonradan başbakan ve cumhurbaşkanı da olacak- şimon peres (eddie marsan) ve sayeret matkal mensubu bir komando olan ve sonradan başbakanlığa kadar yükselecek olan ehud barak (yiftach klein) gibi başka ünlü ve gerçek israilli karakterler de canlandırılmıştır.

    - ünlü ingiliz aktris rosamund pike, almanca bilmemesine karşın, bu filmde bayağı bayağı (hem de aksanlı) almanca konuşmaktadır. bunun nedeni ise, filme hazırlık için bir süre almanca dersleri almasıdır.

    - filmde gösterilmese de, operasyon sırasında israil güçleri havaalanında bulunan ve uganda'ya ait olan bazı mig uçaklarını da vurmuştur.

    - bu filmde nonso anozie tarafından canlandırılan uganda diktatörü idi amin, daha önce the delta force (1986) filminde de bir karakter olarak beyazperdeye yansıtılmıştır.

    - filmin tema müziklerini narcos dizisi jenerik müziğiyle meşhur olan brezilyalı şarkıcı rodrigo amarante yapmıştır.

    - bu filmde, bir sahnede, israilli dans grubu batsheva dance company'nin yahudi halk şarkısı olan echad mi yodea'nın modern versiyonu eşliğinde yaptığı muhteşem bir dans şovu yer almaktadır.

    --- spoiler ---
  • vizyona entebbe olarak girmiş film.

    her eve imdb
  • --- spoiler ---

    kısaca "entebbe", türkçesiyle "entebbe'de 7 gün", 2018 abd-birleşik krallık ortak yapımı drama-suç-gerilim filmi. gerçek olaylardan uyarlanan ve 1976 entebbe operasyonu'nun birebir hikayesini konu alan filmin senaristi gregory burke, yönetmeni ise josé padilha'dır. filmin başrollerinde rosamund pike, daniel brühl, eddie marsan, ben schnetzer, lior ashkenazi, angel bonanni ve denis ménochet gibi oyuncular yer almışlardır. filmin çekimlerinin önemli bir bölümü malta'da luqa uluslararası havaalanında yapılmıştır. ayrıca filmde bir karakter olarak yer alan ve angel bonanni tarafından canlandırılan yonatan netanyahu, israil başbakanı binyamin netanyahu'nun ağabeyidir ve başarılı olan bu operasyon sırasında israil özel kuvvetlerinde görev yaparken öldürülmüştür. son olarak, filmin imdb.com puanı şimdilik 5,8/10'dur.

    konusu
    1976'da tel aviv'den kalkıp atina üzerinden paris'e gidecek air france uçağı, ikisi alman, ikisi filistinli 4 kişi tarafından kaçırılarak uganda'nın entebbe şehrine indirilir. uçakta çok sayıda israilli yolcu vardır ve militanların isteği, yolcuların hayatı karşılığında hapisteki filistinli veya filistin destekçisi 53 arkadaşlarının salıverilmesidir. israil hükümeti, yapılan görüşmelerin ardından çok tehlikeli bir operasyon gerçekleştirmeyi göze alır. entebbe'de 7 gün filmi, entebbe operasyonu'nda yaşananları aktarıyor.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt5466186/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/entebbe_(film)

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=kutbea8_-ly

    --- spoiler ---
  • 1976 yazında, tel aviv'ten paris'e giden air france şirketine ait bir uçak, ikisi filistinli ve ikisi alman olan dört hava korsanı tarafından kaçırılır. uçak uganda'daki entebbe havaalanı'ndaki terk edilmiş bir terminale indirilir. korku içindeki 248 yolcu, ölümcül bir siyasi ayaklanmanın içinde pazarlık kozu olarak kullanılırlar. hava korsanlarının amacı ise; ellerindeki rehinelere karşılık israil, kenya, fransa, isviçre ve batı almanya'da bulunan 53 filistinli mahkûmun serbest bırakılmasıydı. israil hükümeti, diplomatik bir çözüm bulmaktansa rehineleri kurtarmak için olağanüstü bir plan yapar.kaçırılan uçağın ve israil vatandaşlarının bulunduğu,uganda’nın entebbe havalimanına israil askerleri indirilir.havalimanına giren israil askerleri kaçırılan vatandaşlarını tereyağından kıl çeker gibi kurtarırlar. gerçek bir olayı anlatmak için çekilen bir film,tatsız tutsuz, uyumamak için kendimi zor tuttum
  • ısrail propogandası bir film. ızleyip de zaman kaybetmeyin, yapacak daha faydalı işler bulun..
  • devrimcilerin filistin sürecine verdikleri desteği konu alan gerçek bir hikayenin tasvirinden oluşan bir film.

    insanın yüzüne tokat gibi vurulan hatta objektif yaklaşılan ya da öyle gibi görünen yanları olsa da bunun bir yahudi propagandasından ibaret olduğunu düşünüyorum.
    nedenini açıklamaya çalışacağım.

    açılışta daha ilk sahnede filistin davasından yana taraf olan örgütlerin israilli sivillere saldırdıkları söylendi. tamda bire bir dümdüz bu şekilde söylendi. israil sivil ve saldırmak aynı cümle içinde kullanıldı.
    hemen yine açılışta ekranda kocaman kudüs ve israil yazısı belirdi.

    her ne kadar devrimciler (ki burada terörist olarak geçiyor ve film boyunca teröristler olarak adlandırılıyor) sempatik gösterilse de bu film özelde israilin zaferle taçlandırdığı bir olayı anlatıyor, bu onlar için kahramanlık destanı gibi bir şey. şimon peresin muazzam bir başarısı ve o dönemdeki siyasi çekişmeler var. şimon peres son derece itici hatta kötü olarak lanse edilse de israil in dik duruşu ve taviz vermeyen disiplinli yapısıyla desteklenince başarılı bir komutan sonucu çıkıyor.

    final sahnesinde israil, taa uganda'ya çıkarma yaparak, hava alanını basıp, önlerine geleni öldürerek rehineleri kurtarıyor.
    o esnada görüntüler israilde sahnelenen bir dans ile birlikte birleştirilerek veriliyor. final aynen şöyle, israil askerleri hava alanını basıyor, sahnedeki dans coşuyor, israil askeri sıktıkça, seyirci ayakta alkışlıyor. bir yandan silah sesleri, bir yandan alkış kıyamet. devrimcilerin rehineleri öldürme şansı var ama merhamet ediyorlar, israil askeri geliyor dan dan herkese sıkıyor, silindir gibi ezip geçiyor. en sonunda merkeze haber gidiyor bütün rehineleri kurtardık diye. tabiki yuvarlak masadaki stratejileri ve stresi de izleyince adrenalin tavan yapıyor. yani salonda bir kaç yahudi olsa ayağa kalkıp "şimon peresin askerleriyiz" diye slogan atsalar yeri var.

    velhasıl kelam sonuç: kurtlar vadisinin israil versiyonunun sanatçı eli değmiş hali.
  • birinin tavsiyesi uzerine izlemeye basladigim fakat tamamen vakit israfi olan bir film oldugunu fimin ortasina gelince anladigim filmdir.

    ıleriye sarip filmin sonunu dahi merak edip izlememisimdir o derece skici bir film.

    ızlemeyin abi, tamamen vakit israfi. he ama yok ben illa izleyecem diyorsaniz buyrun izleyin ne diyeyim ki size ?
  • beklemediğim kadar güzel bir film.

    sonuçta bir uçak kaçırma olayı var, fkö var, baader meinhoff var, uganda var, israil var. var oğlu var.

    ama en önemlisi insan unsuru var.

    bu hikaye bundan daha tarafsız anlatılamazdı. seyrederken hemen hemen herkese hak veriyorsunuz. kaçırılanlar ayrı, filistin'liler ayrı, alman'lar ayrı, israil'li askerler antipatik olarak bir tek idi amin vardı gördüğüm kadarıyla. gıcık kaptığımız şimon peres bile, daha sonra görüşme ve barış yanlısı olduğu açıklandığı için, puan kazanıyor.

    baskın sahnesinde herkes için korkuyorsunuz. kaçırılanlar, kaçıranlar ve askerler.

    filmin başarısı da burada. mutlak bir iyi ve kötü çatışmasından ziyade, tüm insani yönleriyle anlatılmış.

    filistin trajedisinin hakkı yenmemiş, ki bu da böyle bir hikaye anlatılırken kolay değildir.

    açık açık verilen tek bir mesaj var: "bu sorunun çözümü için oturun, görüşün, müzakere edin. insanları çaresiz bırakmayın."
hesabın var mı? giriş yap