• herhalde bu sefer de arapların yolsuzluk muhabbetinden artacak kurdur.

    yerimizi şimdiden aldık, gelişmeleri izliyoruz.

    edit: ytd
  • an itibari ile 3,5831 tl olan kurdur ama bakmayın siz ekonomi çoh eyi.
  • dün neler olmuştu:

    s&p kırılgan beşliyi açıkladı. sadece türkiye ikinci dönem üstüste listede kalmıştı ve kanka katar da listedeydi. pakistan ve mısır'ın da listede olması da "ya biz mısır ve pakistan'la niye aynı listedeyiz ya" etkisi yaratmış olabilir. haberden sonra tl çakıldı.

    ardından fed başkanının görev süresini doldurmayacağı haberi geldi ve dolar da çakıldı. sadece dolar/tl'ye bakanlar tl yükseldi zannetmiş olabilir.

    ilerleyen saatlerde abd ile kısmi vize haberi geldi. abd, türkiye çalışanlarımızı çat diye tutuklamayacak, önce diyalog kuracak dedi. tl değer kazandı.

    gece saatlerinde türkiye'den tutuklama öncesi diyalog haberine yalanlama geldi. tl değer kaybetti.

    bu sabah itibariyle (bkz: #71932426) nolu entrymin yankıları dolarda bir miktar toparlama getirdi. piyasa nedir yani dedi, dolar tüm parabirimlerine karşı toparladı.

    küçük haberlere karşı büyük tepkiler dövizden kazanmak ya da kaybetmemek için piyasada ön alma çabasından kaynaklanıyor.

    tl ise deli gibi dalgalanıyor.
    böyle bir para birimiyle iş yapılmaz.

    dolar/tl 3.90'lara geldiğinde merkez müdahale etmişti.
    yine 3.90'lara yaklaşıyoruz. enflasyon da beklendiği gibi yüksek geldi.

    faiz çok ertelendiği için müdahale olursa, beklenenden büyük müdahale gelebilir.

    ek: dün gelen merkez bankasının reeskont ve rom müdahalesini yazmayı unutmuşum. unutmuş olmamdan da anlayacağınız gibi tl'ye pek bir etkisi olmadı. gün içinde kayboldu gitti.
  • yüce devletimiz doların bugün böyle artacağını ön görerek vatandaşına iyilik yaptı, bizi benzin zammıyla duruma önceden hazırladı.
    sağolsun varolsun.
  • dünki göstergelerden sonra düşmeye devam edecek diye endişenmedim değil, bugün de işe dalmışım şöyle aklıma geldince bi baktım 3,86, işin yorgunluğunu aldı gerçekten.
    şimdi gönül rahatlığı ile bir gayfe söyleyem de içem.

    (bkz: ülke batıyor diye sevinen ekşici)
  • şahlanma eğiliminde.

    vize yasağı kalktı demediniz mi lan?
  • kur şu kadar oldu, bu kadar olacak diye konuşmak çok doğru değil. sorun şurada,

    merkez bankası "önlem" aldı, piyasalar takmadı, dış ekonomik gelişmeleri piyasa anlık tepkiler dışında takmıyor, günlük değişimler olsa bile, döviz kurları artan bir trendde çıkmaya devam ediyor.

    bu ( zaten bilinen) türk ekonomik sistemindeki yapısal sorunlara işaret eden bir durum. bunun üzerine daha 27 kasım "zarrab" duruşmasının etkileri de yansıyacak.

    sonuç olarak, piyasaları fonlamak, ülkenin kısıtlı kaynaklarını tüketiyor ve ulaşacağımız yer her neresi ise çok ama çok karanlık görülüyor.

    hem ekonomik hem siyasal olarak ürkütücü bir gelişmedir bu.
  • bugun de 1 ileri 2 geri tekrar 2 ileri yapmasi beklenen kurdur.

    kuru etkileyen baslica faktorler:
    - ureten ekonomi (tasarruflarin yatirima donusmesi, arti deger yaratilmasi vs.)
    - yerel politik istikrar (iceride guven ortami, politik ongorulebilirlik vs.)
    - global politik istikrar (dunyadaki gelismeler, ozellikle gelismis ulkelerin stratejik kararlari vs.)
    - merkez bankasi politikalari (para politikasi, piyasa likidite yonetimi vs.)

    daha farkli faktorlerde var; yabanci yatirim, ihracat-ithalat acigi vs. bunlari ureten ekonomi basliginda da ele alinabilir.

    hane halki icin gunluk kur artis/azalislarindan ziyade yukaridaki genel resim uzerinden kur tahmini yapmak ve beklentiye girmek daha saglikli sonuclara goturur. profesyonel yatirimci zaten piyasayi yakindan takip ediyor onun bilgiye ihtiyaci gorece olarak daha az.

    elinizdeki 3 kurusu da eksik/yanlis bilgiyle hic etmeyin.
  • hayir anlamiyorum. madem vize krizi ya da x krizi kurlari bu kadar oynatabiliyor , o zaman ne diye surekli birileriyle kriz yasiyoruz ? hukumet yetkilileri , ne biliyim o kadar danisman falan farkinda degil mi bunun. boyle bir sey olabilir mi hic ? kendilerine de zarar vermiyor mu bu durum ?
hesabın var mı? giriş yap