• turkiye'de sik sik futbol maclarinda gundeme gelen "kural hatasi mi hakem hatasi mi" tartismasina benzer bir konunun yasandigi, nba standartlarinda skandal bir karara sahne olmus mac.

    once sartlari ortaya koyalim... orlando magic icin maci kaybetmek belki kazanmaktan iyi bir sonuc. cunku playoff sanslari yok, ve sene sonuna kadar ne kadar cok mac kaybederlerse 2018 draft'inda daha iyi bir oyuncu secme hakkina sahip olma sanslari artiyor. ustune ustluk, macin bitimine 0.6 saniye kala topu yandan oyuna sokup bir smac ya da ufak temasla basket bulma sanslari eldeki kadroyla yok denecek kadar az.

    lakers icin de durum cok farkli degil ama magic'den farklari su: playoff sanslari yok, ama daha fazla mac kaybederek de daha avantajli bir draft sansina da sahip olmuyorlar. 2018 draft haklari ya boston'a ya da philadelphia'ya godecek. ancak lakers orlando'ya gore daha iyi bir takim ve maclarini kazanarak sezon sonu takima katmak isteyecekleri serbest oyunculara lakers'in iyi bir takima sahip oldugu imajini vermek istiyorlar. dolayisyla maci kazanmak islerine daha cok geliyor.

    bu mac oncesi lakers 28 galibiyet 35 maglubiyete sahip. orlando magic ise 20 galibiyet, 44 maglubiyette.

    macin bitimine 0.6 saniye kala ve skor lakers lehine 108-107'yken top orlando magic tarafindan oyuna sokulacak. orlando'nun tek sansi topu potaya dogru atmak ve bir magic oyuncusunun ufak bir el temasi ile basketi bulmasi ya da faule maruz kalmasi. topu bir magic oyuncusunun tutup sut atmasi da teknik olarak mumkun cunku nba kurallarina gore 0.4 saniye ve ustu zaman topun tutulup potaya atilmasi icin yeterli goruluyor.

    gene kurallara gore oyun saati top kenardan oyuna sokulup herhangi bir oyuncuya temas ettikten sonra baslamali.

    simdi zurna burada zirt diyor. orlando magic'den mario hezonja topu havaya atarak oyuna soktugu anda mac saati baslatiliyor ve top daha havadayken ve kimseye degmeden sure bitiyor. kurallara gore bu mac saatinde olusan bir hata olarak kabul edildiginden top orlando'ya geri verilmeyip, orta sahada bir hava atisi ile devam ediliyor ve mac sona eriyor.

    en onemli ve spekulasyon yaratan konu mac saatini kimin hatali sekilde erken baslattigi. mac lakers'in sahasinda oldugundan burada ev sahibinden yana olan masa ekibinin bir kasitli yanlis yapmis olabilecegi yonunde dedikodu agir ama mac sonundaki aciklamalardan saati kimin yanlis baslattiginin net anlasilamadigini goruyoruz.

    kurallara gore macin hava atisi ile baslamasi dogru, ancak adil degil. sagduyulu yaklasirsak topun orlando'ya 0.6 saniye sure birakarak geri verilmesi ve oyunun oradan devam etmesi olmali.

    bu macin onemini ve takimlarin durumunu dusunursek bu hata cok onemli degil gibi gorunuyor. ancak mevcut kurallar suistimale cok acik bu sartlar ayni durumun bir playoff macinda da yasanmasina sebep olabilirdi. dolayisiyla nba'in bu olay uzerinden yeni bir duzenlemeye gitmesi sasirtici olmaz.
hesabın var mı? giriş yap