• 72.5 milletin yaşadığı tehlikeli yer başlığı olaymış anlamlı olurmuş.
    başlık açıp kaçma eyleminin failini barındıran başlık.
  • netflix'ten izlenebilen 6 bölümlük tek sezondan oluşan 2016 yapımı belgesel dizisi. imdb sayfası için şuradan netflix sayfası için de şuradan

    türkçesi 72 tehlikeli yer olarak isimlendirilmiş olsa da bu isimlendirmede bir eksiklik hissediliyor çünkü söz konusu olay, bir bölgeyi anlatmaktan ziyade anılan şehir, kasaba ya da muhitlerin yaşamak için tehlikeli yerler olması. şu haliyle de belgeselin, günümüzde bir ya da iki kişiden ibaret olsa dahi sakini olan yaşam yerlerini ele aldığını ancak bu hareketlerinin pek de mantıklı bir karar olmayışını anlattığını söylersek ne içerdiğini tam olarak anlatabiliriz: küresel ısınma, doğal felaketler, madencilik gibi sanayi etkinliklerinin ardında bıraktıkları zehirli atıklar sebebiyle yaşanmaz hale gelmiş, bu haliyle de sakinleri, bazı örneklerde ziyaretçileri için bile ölümcül olabilecek 72 yeri tanıtıyor bize. bitişinde de teşekkür ettiği kurumları şöyle sıralıyor: greenpeace, save the children, ınternational federation of red cross, plan international, world vision ve curtin university.

    tanıttığı bölgeler arasında geçiş yaparken kullandığı aşırı hareketli efektler, sağdan sola zıplayan rakamlar başta olmak üzere içeriğinin hareketliliği beni çok yorsa da röportajlarıyla ve anlatımlarındaki görece sadelikle buna tahammül edebildim. bununla birlikte izlerken amiyane tabirle, ne hayatlar nasıl yerler var, dediğim zamanlar da oldu. bu haliyle yeryüzündeki yaşantılara bir parça uzanabildim. aslında işin en güzel kısmı da bu, kasırgalar, seller ya da bilumum felaketleri yaşamış da olsalar insanların, yurt bildikleri topraktan ayrılmak konusunda ne kadar inatçı olabileceklerini gösteriyor. bunun üzerine düşündürüyor da izleyeni. örneğin yanardağ eteklerinde kurulmuş küçüklü büyüklü kentler vardı. değil bir gün bir felaketin kapısını çalacağını bilerek yaşamaları, her gün ama her gün ölümleri olabilecek bir dağı görüyorlar, toprağın bereketi için, orada hayatlarını sürdürmeyi öğrenmiş oldukları için ayrılmıyorlardı. böylesi bir bağlılığa sahip oldukları için kıskanmak mı yoksa yaptıklarının romantik hislerle sarmalanmış bir ahmaklık mı olduğunu düşündüm izlerken. cevap vermesi elbette kolay değil. toparlayacak olursak da alandan çok değerli bilgiler toplamış, tehlikeli yerdeki tehlikeyi atlatmış insanlarla röportaj yapmış ve onların kamera görüntülerini kullanmış emekyoğun bir iş olmuş.

    72 şehir içerisinden 29.'u sırada yer alan los angeles, yarın bir gün yaşayacağı büyük bir deprem sebebiyle buraya oturtulmuş.(bkz: san yandreas fayi)ee, haliyle los angeles yazıp parantez açarak yanına istanbul yazabilir miyiz, o konuda söz sizde.

    bir de amme hizmeti olarak en tehlikeli 15 yeri listeleyip bitireyim.

    1 bangladeş deltası - sunderbans
    2 kiribati
    3 maldivler
    4 guatemala
    5 avustralya
    6 tornado alley
    7 vezüv yanardağı (napoli ve pompei)
    8 japonya
    9 manila (filipinler)
    10 wittenoom (avustralya)
    11 vanuatu
    12 antarktika
    13 la rinconada
    14 çernobil
    15 fukuşima
hesabın var mı? giriş yap