• an itibariyle açıklanmıştır. bedelli var içerisinde.

    üst edit: başlığı açarken neden içerik eklemedin dediler. kaynak linklerini paylaştığım sırada açıklama devam ediyordu. birebir copy paste yapmak yerine kaynakları ekledim.

    kaynak: haber detayı kaynak

    kaynak ntv

    edit: kaynak ve içerik
  • bedelli askerliğe ihtiyaçtan fazla başvuru olması durumunda kura ile alınacağının açıklandığı sistemdir.
  • hadi hayırlısı. detaylarına nereden ulaşacağız bu haberin?
  • şöyle bir tablo ile açıklanan model.
  • bedelli kurası hangi şanslı ailelerin çocuklarına çıkacak acaba? bunlar hep fakirin yüzü gülsün diye. yersen.
  • hulusi akar’ın söylediğine göre 5 tip askerlik olacak

    dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. ve beşinci parça da dövizli askerlik. bunlar sürekli olacak.

    bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.

    bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.

    belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

    myo mezunlarımız yedek astsubay olacak. madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

    bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

    yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

    ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. lisans üzeri, myo bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.

    buraya gelen uzman erbaş ve er olduktan sonra, gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. astsubaylarımız da subay olabilecek. sistem kendi içinde dönebilecek.
  • sacma sapan sistem. her seyi karistirmislar. sabitle kisa donem 3 ay uzun dönem 6 ay gitsin. bedelli de süresiz 25 bin tl dedin mi, biter.
  • bunu da eğitim sistemine çevirdiler amk.
    o artıyı illa koyacaksın dimi 4+4, 6+6
  • iki yıllık mezunlarına anladığım kadarıyla gün doğmuş. 6 ay askerlik yapacaklar lisans mezunları gibi. zaten iki yıllık mezunlarının 12 ay yapması kadar saçma bir sistem yoktu. 2 yıllık meslek yüksek okulları da fakülte gibi akademik kariyerdir. gidip lise, ilkokul mezunları gibi uzun dönem yapıyorlardı zavallılar.

    hayırlı uğurlu olsun.

    edit: tabloyu incelediğimde lise ve altı okullar için de 6 ay yazmakta. myo (2 yıllık) mezunlarına gelen ikinci özellik ise yedek astsubaylık. lisans mezunu yedek subay olan asteğmen'ler gibi 2 yıllık mezunları da subaylığın bir alt kademesi olan astsubaylık rütbesine sahip olacaklar anladığım kadarıyla (eğer ihtiyaç duyulursa tabi) . yani 2 yıllık mezunu için de er'den yüksek bir rütbeye sahip olma hakkı tanınmış. güzel de olmuş bence. iki ya da dört sonuçta bunların hepsi akademik kariyerdir.

    edit 2: tabloyu inceleseniz keşke. myo mezunlarına zorunlu astsubaylık ya da lisans mezunlarına zorunlu yedek subaylık yok. 2 ya da 4 yıllık mezunları 12 ay askerlik yapacak diye de bir şey yok. tercih ederse er olarak kısa dönem yapabilecek. yani myo ve lisans mezunu da lise ve altı mezunları gibi er olmayı kabul edebilir. astsubaylık veya yedek subaylık yapmak zorunlu değil benim anladığım kadarıyla.
  • anladığım kadarıyla üçgen biçiminde bir askerlik modeli.

    işin içinde para var kura var, değerlendirme var.
hesabın var mı? giriş yap