• bu konuyu daha önce öğrenildiğinde ufku 2 katına çıkaran şeyler başlığına yazmıştım. ancak daha sonra çok fazla benzer video görünce yeni başlık açtım.

    1933-1945 yıllarında almanya nın çeşitli şehirlerinde çekilen fotoğrafları günümüzdeki almanya ile karşılaştırılmış. muhteşem bir çalışma.

    yeni fotoğraflar aynı noktadan aynı açıyla ve eskisi ile aynı tip lenslerle çekildiği için görüntüler üstüste mükemmel bir uyumla birleşmiş. eski ve yeni fotoğraflar birebir üstüste binmiş. geçmiş ve bugün her ikisi aynı karede.

    aradan geçen 80 senede binalar, yapıların taşları, su kanalları, kaldırım taşları, pencereler, yağmur kanalları, korkuluklar, amblemler, heykeller bazen direkler bile çoğu yerde değişmemiş.

    istanbula her 2-3 ayda bir geldiğimde sürekli geçtiğim sokaklarda bitiveren devasa yapılar, eskisi ile uzaktan-yakından alakası kalmamış caddeler, inşa edilen yapılar, yıkılan yapıları görünce şaşkınlık ve değişik duygular yaşardım. şimdi bu videolar ile daha da şaşırdım. tarihi ve şehirleri mahvetmişiz. yaşadığım sokakları aylar içinde değişiyor, tanıyamıyorum. bir de almanların mükemmelliğine bak. 80 yıl sonra bile hala işlevsel devasa yollar, binalar ve hiç değişmemiş.

    eski ve yeni berlinmünih
    nürnberg mahkemesi
    nürnberg
    graz
    obersalzberg
hesabın var mı? giriş yap