• usom un engellediği domainler için kullandığı yönlendirme ıp adresi.
  • ttnet'in yeni internete sansür uygulaması url'leri check ettiği ip adresi.

    sözlük içerisinde ve diğer sitelerde bazı harici linklere tıklandığında önce bu sayfaya yönleniyor, mahkeme tarafından engellenmediyse url'e yönleniyor. örneğin http://www.mynet.com/'a tıkladınız önce sayfa http://88.255.216.16/…dpage?ms=http://www.mynet.com a yönleniyor sonrada normal siteye gidiyor. avast tarafından virüs olarak algılanmasa muhtemelen haberim bile olmayacaktı, çünkü bu işlem gözle tespit edilemeyecek hızda gerçekleşiyor.

    peki bunun önüne nasıl geçebiliriz. öncelikle dns değiştirmeniz gerekiyor. yerli ya da otomatik dns kullanmayın. google dns, yandex dns, public dns gibi bilindik dns'leride kullanmayın çünkü çoğu internet sağlayıcısı bunların ip'lerini direkt blokladığı için işe yaramıyorlar. internete yine girebiliyorsunuz ama türkiye dns'leri üzerinden giriyorsunuz. bunların yerine çok bilinmeyen dns'lere yönlenin. google'da arayıp binlerce dns server bulabilirsiniz. ayrıca bir tehlikesi de var, sahte ip'lere yönlendirilirseniz casus yazılımlara maruz kalabilirsiniz.

    bunları yaptık işimiz bitti mi? hayır daha bitmedi. ttnet artık herkes dns kullandığı için mecburen farklı bloklama yöntemleri geliştirdi. buradaki olay https kullanımını yaygınlaştırmak ve https olmayan sitelere girmemek. https sizin sunucu ile aranızdaki bağlantıyı şifreler. bu en basit tabirdir ve bunu bilmeniz yeterlidir*. dns kullananların çoğu farketmişlerdir mutlaka, bu sayfaya gitmek bu sayfaya gitmekten daha sıkıntılıdır, çoğu zaman ilk sayfa hiç açılmaz bile. bunun nedeni http bağlantılarının çözümlenebiliyor olmasıdır. yani http bir siteye gittiğinizde servis sağlayıcınız sizin hangi siteyi açtığınızı bilir anca https bir bağlantıya gittiğinizde bilemez. çünkü https sadece sayfa içeriğini değil url'i de şifreler. ben her seferinde https kontrolü mü yapacağım hiç uğraşamam derseniz, hemen her tarayıcının https everywhere eklentisi vardır. bu eklentiyi kullanarak https olmayan bağlantıları https'e yönlendirilmelerini sağlayabilirsiniz.

    ancak sözlük yazarlarının kaynak gösterirken ve yaptığımız paylaşımlarda https bağlantı vermezsek tıklayanlara ek iş çıkarmış oluruz ki sıkıntı yaratacaktır. 2018 de https kullanmayan siteyede girmeyiverin bi zahmet.

    yani özetleyecek olursak çok meşhur olmayan bir dns server bulup, yanlızca https bağlantıları kullanırsak sansürün önüne geçmiş oluruz. bu arada dediğim gibi çok bilinmeyen dns risklidir çünkü sizi sahte sitelere yönlendirebilir. https everywhere eklentisi kullanırsanız sitenin sahteliğinin önüne geçmiş olursunuz.

    sözlüğün sansür karşısında daha etkili olabilmesi için (bkz: ekşisözlük https kullanıyoruz kampanyası) isminde bir kampanya başlatmamız lazım.

    aklıma yeni fikirler geldikçe editleyeceğim.
  • şarefsiz türk telekom tarafından bilinmeyen sitelere girdiğinizde yönlendirilen malware içerikli ip.

    tam url şöyle: http://88.255.216.16/…ge?op=1&ms=gİrdİğİnİzsİte.com

    https siteye girseniz de yönleniyor. hadi bunu da açıklasından. neden sansür kontrol etmek için böyle bir url kullanıyorlar?

    (bkz: türk telekom sansür kontrolü)
  • yazılım geliştirme amaçlı bir websitesine girmeye çalışırken kendimi bulduğum url, çok saçma.
hesabın var mı? giriş yap