• 7 ağustos 1912 tarihinde, gece saat 3'te meydana gelen deprem, mürefte ve şarköy havalisi ile tekirdağ, gelibolu ve çanakkale'yi etkilemiştir. depremden önce meydana gelen hadiseler hissedilmemiş, fakat, istanbul kadıköy'de denizde kabarmalar olduğu ve kum fırtınası şeklinde rüzgar oluştuğu fransızca yayınlanan stamboul gazetesinde zikredilmiştir.

    gece yarısı israfil'in suru gibi bir sesle meydana gelen depremde, mürefte'de 850 ve şarköy'de 1085 haneden sağlam bina kalmamıştır. o günkü nüfus ile kıyas edince yüksek bulunabilecek 1115 ölüm hadisesi ve deprem sonrası meydana gelen yangınlar bölge halkını perişan etmiştir.

    depremin hemen akabinde çevreden yardımların gelmeye başladığından bahsedilen eserde, devletin bölgeye geç geldiği vurgulanıyor. "17 ağustos depremi" ile kıyas edildiğinde, ülke olarak, bu konuda fazla bir ilerleme sağlanmamış olduğunu görmek ayrı bir üzüntü kaynağı. fakat bölgeye geç ulaşılmış olmasına rağmen sağlık ekipleriyle, hilâl-i ahmer cemiyeti'nin çalışmalarından sitâyişle bahsediliyor olması ilgi çekici. hele bu depremde bir hastahane gemisine sahip olduğumuzu okumak ayrı bir heyecan veriyor.

    kaynak: tarih ve düşünce
  • sabaha karsi (saat uc sularinda) meydana gelmis afet.
    sarkoy ve murefte civarindaki yapilarin (ev, cami, kilise) buyuk bolumu* yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmistir. yikim gelibolu basta olmak uzere, canakkale, tekirdag ve istanbul’u* da vurmustur.

    depremin buyuklugu 7.4 olarak belirlenmistir*.

    sarsintinin ardindan baslayip yayilan yanginlar manzarayi daha da korkunclastirmistir. [mevsim yaz oldugundan sobalar kaldirilmis olmali. bu durumda yanginlarin kaynagi merak uyandiriyor.]
    yanginlarla birlikte olu sayisi 1500’e yanasmistir. [sarkoy’un o tarihteki nufusu 5000 civarinda.]

    http://img206.imageshack.us/…g206/1282/19121ca5.jpg

    sokaklari kaplayan enkazin ve can kayiplarinin yani sira; vadilerde [ozellikle yenice ve kestanbol arasinda] genis ve uzun yariklar meydana geldigi, icme suyu kuyularinin zarar gordugu, su sikintisi cekildigi, cok sayida hayvanin enkaz altinda kalarak telef oldugu da gozlenmistir.

    http://img255.imageshack.us/…g255/7527/19122jx1.jpg

    devletin deprem bolgesine ulasmasi cok gecikmis ve afetzedelere tibbi mudahale, yiyecek, icecek, cadir, giysi yardimlarinin ulastirilmasinda (ve dagitilmasinda) ciddi sikintilar yasanmistir. kimi yerlerde yagma olaylari rapor edilmistir.

    yardimi bolgeye ulastirmanin bir yolu aranirken [hala eksikligini yasadigimiz] deniz yolu akillara gelmis, tahsis edilen bir gemiyle yardimlarin bolgeye iletilmesi ve yaralilarin istanbul’a tasinmasi mumkun olmustur. hilal-i ahmer’in bolgeye varmasi ile yaralar bir nebze sarilmistir.

    [bugune dondugumuzde, 17 agustos’ta yardim ulasmadigi icin enkaz altinda can veren binlerce insana onumuzdeki depremlerde baska canlarin da eklenmesi olasidir. yardim ekiplerinin karayolu ile ulasmasina koprulerdeki, viyaduklerdeki yikimlarin ve yollari kaplayip kullanilamaz hale getirecek enkazin engel olabilecegini biliyoruz. bu durumda ornegin avcilar’a, yesilkoy’e, bakirkoy’e deniz yoluyla ulasilmasi 1912 depremindeki gibi buyuk yararlik saglayacaktir. ancak yoneticiler su siralar (kriz durumunda stratejik noktalara ulasabilmek icin kullanmak uzere) istanbul’daki hava tasitlarinin dokumunu cikarmakla mesguller. 1912’den cikan dersler henuz tam anlamiyla idrak edilememis ne yazik ki.]

    bu afetle ilgili onemli ayrintilardan biri de; balkan savasi’na hazirlanan askeri birliklerin, kislalarin, iase depolarinin, mevcut yollarin ve koprulerin gormus oldugu zarardir. sarsintiyla, yikimla ve kayiplarla yuzlesen, uzun bir sure yiyeceksiz kalan askerler bu moral bozukluguyla ekim ayinda savasa girmislerdir. baska bircok nedenle birlikte, balkan savasi’nda alinan feci yenilgide 1912 depreminin de payi vardir.

    ahmet muhtar pasa hukumeti’nin yikimi ve zarari incelemesi amaciyla bolgeye gonderdigi dr. yuzbasi m. sa'di bey’in ayrintili raporu icin:
    http://www.geltag.com/databank.asp?text_id=278
  • halk arasında küçük kıyamet olarak bahsedilen depremdir.
  • (bkz: #43008786)
  • en büyük şoku 9 ağustos'taki 7,4'lük deprem olan şarköy - saros depremleri, tekirdağ açıklarından saros körfezi'nin içine kadar 120 - 150 km'lik fay kırığına neden oldu.

    ana şok olan 9 ağustos depreminin ardından, 10 ağustos'ta 6,2 ve 5,3'lük iki büyük artçı şok kaydedildi.*

    bu şokların ardından bölgenin sismik aktivitesinin sönümlenmeye başlaması beklenirken, 13 eylül 1912 sabahı, merkez üssü saros körfezi'ne yakın 6,9'luk bir deprem daha meydana geldi. bu, 9 ağustos depremiyle ilişkili olsa da, tıpkı 23 ekim ve 9 kasım 2011 van depremlerinin ayrı depremler olması gibi, 9 ağustos'un artçı şoku değil bağımsız bir depremdi.

    bu iki depremin, 9 ağustos'taki 120 km ve 13 eylül'deki 30 km olmak üzere, yaklaşık 150 km'lik kırığa neden olduğu son yıllarda yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. dolayısı ile, mürefte civarında marmara denizi'ne giren kuzey anadolu fayı'nın, en az 50 km'lik bölümünün kırılmış olduğunu, bugün net olarak biliyoruz. başka bir deyişle, yaklaşık 40 km'lik kırığın meydana geldiği 1999 düzce depreminin açığa çıkardığı kadar enerji marmara denizi'nde salınmış durumda.

    marmara denizi'ni boydan boya geçen ve tek parça halinde kırılarak 7,7'lik bir deprem üretecek hayali fayı iddia eden yerbilimcilerin dikkate almadığı depremlerden biridir bu. diğerleri 10 temmuz 1894 istanbul depremi ve 18 eylül 1963 adalar depremi.

    * ambraseys, 2002; tan vd., 2008.
  • o yıllarda akp olsa, depremi şaraba bağlardı.

    (bkz: şarköy)
    (bkz: mürefte)

    hemen hemen her evde şarap üretim tesisi bulunan lokasyon bunlar.
  • düşününce betonlaşma hemen hemen yok nüfus düşük, yinede 1085 yapı ve 1115 ölüm vuku buluyor. bugüne bakınca insanın içi ürperiyor.
  • hayırsızada'ya hapsedilen 80 bin köpeğin ahının çıkması olarak da edebiyatçılar ve basın tarafından yorumlanmıştır.
  • türk tarihindeki büyük depremlerden biridir.
  • perşembeyi cumya bağlayan gece, saat 03:29'da, şarköy-mürefte merkezli olan 7,4 büyüklükteki deprem. 40-50 saniye civarında sürdüğü belirtilmiştir. tekirdağ, edirne, çorlu, gelibolu, mürefte, şarköy, dedeağaç ve çanakkale’de etkili olduğu rapor edilmiştir.
    kuzey anadolu fay zonu boyunca, ganos fay sistemi üzerinde meydana gelmiştir. tarihi fotoğraflar ve gözlemler, yüzey kırığının gaziköy, güzelköy, mursallı, yayaköy, yörgüç ve gölcük köyü civarında olduğunu göstermektedir. kırığın batıda ulaştığı en son nokta, gölcük köyü’nün batısıdır.

    resmi sayılara göre;
    ölü sayısı: 2836
    yaralı sayısı 7353
    yıkık ev sayısı: 24980

    bir gün sonra 10 ağustos 1912'de yine şarköy-mürefte merkezli 6,2 büyüklüğünde bir (artçı) deprem daha üretmiştir.

    en büyük artçı sarsıntısı, yaklaşık bir ay sonra 13 eylül 1912'de, saat 11:23'te şarköy-mürefte merkezli olan 6,8 büyüklüğündeki depremdir.
hesabın var mı? giriş yap