• gece gece 9gag'e bir göz atayım dediğimde gördüğüm ve 2 ile 5 haziran 2018 arası guatemala " volcán de fuego" yanardağı patlaması görüntüleri.

    https://9gag.com/gag/azlb6r9#comment

    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44379751

    https://www.wikiwand.com/…_volcán_de_fuego_eruption

    doğal felaket videolarına baya alıştık son zamanlarda, özellikle amerika ve porto riko'yu vuran kasırgalar haber kanalları ve internette çeşitli platformlarda kendine baya yer buldu ama bu videonun çekiliş şekli, volkandan kaçarken videoya alınan insanlarının yüksek bir bölümünün muhtemelen ölmüş veya ağır bir şekilde yaralanmış olmaları, ya de bu görüntüleri çekenlerin imkanları olmasına rağmen yanardağın etkisinden yayan olarak kaçmaya çalışanlara yardım etmek yerine bütün olup biteni "internete koyarız" diyerek çekmeye odaklanmaları bana bir garip geldi.

    bir de bu görüntülere 9gag gibi çoğunlukla eğlence amaçlı kullanılan bir sitede denk gelmek iyice katmerledi sersemlemeyi.

    habercilerin karşılaştıkları dramatik olaylar karşısında soğukkanlı davranıp mesleklerini yerine getirmeleri belki anlaşılabilir bir davranışken, sıradan insanların hatta sanırım bahsi geçen videoda seslerden anladığım kadarıyla polis veya cankurtaran aracındaki insanların, olan biteni videoya alma çabalarının bu kadar ayyuka çıkması, artık bazı yatkınlıkların bokunun çıktığının işareti gibi. trafik kazası olur, izleyicilerin en az üçte birinin derdi videoya çekmektir, kavga çıkar millet birbirini doğrar, en az üç beş kişi polisi arayacağına telefonun kamerasını açar.

    yeni teknolojiden dert yanan yaşlılar gibi geliyorum kulağa ama bu nedir arkadaş? ünlü olma çabası desem, o da tam doğru gibi gelmiyor. daha çok "ben oradaydım, bunu deneyimledim, ahan da kanıtı" demek gibi. satılan şey, masaya konan şey kişinin (ama sadece onun, başkasının değil) deneyimi sanırım.

    şununla yakın akraba olduğunu düşündüğüm bir durum (bkz: fomo)
  • gündemimiz o kadar leş ki sadece başlığa bakıp volkan demirel 9gag’e düşecek ne yapmış olabilir diye açtım videoyu.

    resmen film sahnesi gibi, kenarda koşarak kaçmaya çalışan adamcağızı da almalarını dilerdim ama o panikle görmemişlerdir bile

    gerçi video çekiyorlar. bilemiyorum, üzücü bir felaket
  • kaçmaya çalışırken vidyo çekmeye devam ediyor, şaka gibi.

    her şey o kadar sanal oldu ki, insanlar ciddiyetin farkına varamıyor.
    volkan bile tetiklemiyor adamı.

    aptalların hayatta kaldığı video.

    ek:

    tüm bu söylediklerimi bir gazeteci yok edebilirdi. aptal ben olurdum.
  • oradaki yayaları bir an önce araçlara alıp kurtarmayı düşünmemiş olmaları korkunç. biz elinde poşetlerle yürüyen bir yaşlıyı görsek evine bırakmayı teklif eden, sabah otobüs durağına koştuğunu farkettiğimiz bir öğrenciyi "gel gel gel çabuk" diye neredeyse arabaya tıkan, cumaya giderken yayaların yanında durup "camiye mi? atla birader" diyen insanlarız.

    volkan patladığında araçlarda insanları kurtaracak bir sürü boş koltuk ve kamyonet kasası, hatta motorsiklet varken bu trajediye şahit olmak acaip içime dokundu be.

    hani korkudan basiretim bağlansa ve bunu düşünemesem video da çekemiyor olurdum. bir şekilde çektim diyelim, o videoyu seyredince kendimden utanır o telefonu da lavların içine gömmek isterdim. adam bir de üşenmemiş, bilgisayara atmış ve internete yüklemiş. gerçekten inanılacak gibi değil.
  • volkan faciası denince aklıma avrupa yakası dizisindeki volkanın civciv saliha'yı ezmesi geldi. bu sıralar çok fazla avrupa yakası izliyorum galiba
  • ilk izlendiğinde, insan zihni çok enteresan*, koşuyorlar işte insanlar sığınmışlardır bi yere deniyor, ne kadar saçma değil mi. ikinci izleyişimde özellikle koşan insanlara dikkat ettim, bu tarz faciaların ne kadar yıkıcı olduğunu, öyle slomo değil**** boktan, sıradan, hızlı, ve önüne geçilemez şekilde yıkıcı olduğunu gözler önüne seriyor aslında video. medya tüketimimiz ve cgi pompalanmış hayatlarımız sağolsun nasıl bazı şeyleri kanıksadığımızı insanın suratına vurması da cabası. burda serzenişte bulunduğum facia vuku bulurken video çeken elemanlar değil, videonun ilk izlenirken algılanışı.

    bir an orda tansiyon hastası, dizleri ağrayan annemle birlikte yayalar arasında olsaydık ne yapardık diye düşündüm. içime taş oturdu, gözlerim doldu. arkasına bile bakmadan giden o tornetlerden birine saldırırdım herhalde, bi şans indiririm de biz kaçarız diye.

    ilişkin wikide belirtilen olaylardan birine konu olmuş köpeğin binde biri olamayacak bir kansız tarafından videonun çekilmiş olması insanı ayrıcana eziveriyor. 9gagte de belirtildiği gibi, istese bal gibi de alabilirdi alabileceği kadar insanı. bir de siren sesi filan çıkıyordu lan kamyonetten, korkunç.

    insanları tanıdıkça köpeğimi daha çok seviyorum
  • gariban standart insan gözüyle bakınca dünya;
    1- bizden çok büyük
    2- belamızı sikmek için her türlü imkana sahip

    ona iyi bakalım, gönlünü hoş tutalım
  • gece gece sigara yaktıran video.

    link 9gag olunca ani gelişebilecek gülme refleksiyle açtım videoyu ama kafa kesme videosu olsa bu kadar etkilemezdi herhalde. koşarak kaçmaya çalışan genç ve yaşlı insanların son anlarını düşünmek empati kurmaya çalışmak resmen hayattan soğuttu.

    ibret niteliğinde bir video aynı zamanda. hem acil durumlara karşı tedarikli olmamanın hem de doğanın bizzat kendisinin kısım kısım sunduğu bir ibret şöleni adeta.
  • araç başta duruyor. anlayamadığım bir dilde ( muhtemelen ispanyolca ) insanlara bağırıyor.

    muhtemelen niyetleri insanları almaktı ama sağ taraftan hızla gelen dumanları görünce korkup gaza asılıyorlar.

    trajik ve düşündürtücü ama bu video'yu çeken adamın bir suçu yok bence.
  • volkan ve facia yı yan yana görünce aklıma direk (bkz: volkan demirel) geldi artık nasıl kazındıysa bilinç altıma
hesabın var mı? giriş yap